Carregant...
 

Reglament relatiu a l’ús de productes fitosanitaris (Text refós sense caràcter oficial)




Article 1
Objecte
Aquest Reglament regula l’ús dels productes fitosanitaris amb l’objecte de:

1. Protegir la salut pública i el medi ambient en general, garantint un ús correcte dels productes fitosanitaris i minimitzant-ne l’impacte sobre la fauna, la flora, els ecosistemes en general i les aigües superficials i subterrànies.

2. Protegir el territori nacional de la introducció de plagues, establint les plagues de quarantena i, si escau, la urgència fitosanitària.

3. Protegir els enemics naturals de les plagues que afecten els vegetals.
Article 2
Àmbit d’aplicació
El Reglament s’aplica als productes fitosanitaris i altres mitjans de defensa vegetal utilitzats en l’activitat agrària i dels quals són usuaris:

1. Els titulars de les explotacions agràries o els seus empleats.

2. Les empreses de comercialització i/o de producció de planta o de material vegetal.

3. Les empreses de comercialització de productes fitosanitaris, les empreses de serveis de prestació de tractaments de productes fitosanitaris i les institucions i els organismes públics que executin pels seus mitjans tractaments amb productes fitosanitaris.
Article 3
Exclusions
No són objecte d’aquest Reglament:

1. Els productes destinats a l’ús de desinfecció, desratització i desinsectació de locals agrícoles, industrials o públics.

2. Els productes zoosanitaris.

3. Els productes fitosanitaris d’ús domèstic.

4. Les indústries fabricants de productes fitosanitaris instal·lades al Principat ni tampoc el control dels processos de producció de productes fitosanitaris.

5. La lluita contra mamífers que afecten els conreus.

6. Els productes destinats a la destrucció d’algues.
Article 4
Definicions
A efectes d’aquest Reglament s’entén per:

1. Vegetals: les plantes vives i les parts de plantes vives, inclosos els fruits i les llavors.

2. Productes vegetals: els productes d’origen vegetal, sense transformar o que hagin sofert un procés de transformació simple sempre que puguin suposar un risc per a la propagació de plagues.

3. Plaga: qualsevol espècie, raça o biotip animal o agent patogen que causa danys als vegetals o als productes vegetals.

4. Plaga de quarantena: la que pugui tenir importància econòmica potencial per als conreus, encara que la plaga no sigui present al país.

5. Control de plagues: aplicació de mesures fitosanitàries per reduir o eliminar l’impacte o eradicar una població d’una o diverses plagues.

6. Organisme de control biològic: enemic natural antagònic, predador, paràsit o competidor que s’utilitza en el control de plagues.

7. Lluita integrada: aplicació racional de diferents mitjans de lluita contra plagues de manera que es minimitza la lluita química.

8. Lluita biològica: utilització d’organismes de control biològic per tal de mantenir sota llindars de plaga admissibles o eradicar un organisme patogen per als vegetals i els seus productes. S’hi inclouen també els productes i les pràctiques de l’agricultura ecològica així reconegudes en els reglaments de la Unió Europea.

9. Matèria activa: substància o organisme de control biològic que exerceix una acció específica o general contra una o vàries plagues que afectin els vegetals i els productes vegetals.

10. Producte fitosanitari: substància que inclou una o més matèries actives, en la presentació adequada per als usuaris i que s’utilitza per al control de plagues, males herbes o evita la seva acció, millora la conservació dels productes vegetals o influeix en el procés vital dels vegetals de forma diferent de com ho farien els nutrients.

11. Producte fitosanitari d’ús agrícola: producte fitosanitari que es comercialitza convenientment etiquetat en envasos o quantitats que superen:

a. 0,90 kg de producte comercial per a formulats en pols per a espolvoreig.

b. 0,5 kg de producte comercial per a formulats granulats.

c. 0,75 litres de producte comercial per a la resta de productes fitosanitaris.

12. Producte fitosanitari d’ús domèstic: el que es comercialitza en petit format per a l’ús fora de l’àmbit de l’agricultura com ara les llars i els espais domèstics, i per tant comercialitzat en volums o quantitats més petits que els definits per a productes fitosanitaris d’ús agrícola.

13. Passaport fitosanitari: document d’acompanyament de determinats vegetals o parts d’aquests vegetals que garanteix que han estat obtinguts de manera que no tenen cap plaga de quarantena quan es realitzen intercanvis entre països.

14. Residu d’envàs fitosanitari: contenidors que han estat en contacte amb els productes fitosanitaris.

15. Residu de producte fitosanitari: residu que queda dins del contenidor comercial un cop s’han efectuat els tractaments necessaris, o bé productes fitosanitaris que per qualsevol altre motiu es consideren no aptes per a l’ús.
Article 5
Deures dels titulars de les explotacions agràries i dels professionals implicats en la defensa vegetal
Els titulars de les explotacions agràries i els professionals les activitats dels quals tinguin a veure amb la defensa fitosanitària tenen el deure d’avisar el ministeri encarregat de l’agricultura, oralment o per escrit, i al més aviat possible, de la sospita de l’aparició de plagues que hagin estat declarades de quarantena.
Article 6
Plagues de quarantena
1. Es consideren plagues de quarantena les que recull l’annex 1 d’aquest Reglament i totes les que pugui declarar com a tals el ministeri encarregat de l’agricultura.

2. En el moment que aparegui o es detecti al territori andorrà una plaga declarada de quarantena s’ha de seguir el protocol d’actuació recomanat per a la plaga en qüestió i recollit a l’annex 1.

3. Els titulars de les explotacions agràries estan obligats a actuar segons indica el pla d’eradicació de la plaga i a evitar-ne la disseminació efectuant totes les mesures que dictin el ministeri encarregat de l’agricultura i els protocols d’eradicació.
Article 7
Urgència fitosanitària
El ministeri encarregat de l’agricultura pot declarar l’estat d’urgència fitosanitària:

1. Davant la sospita d’aparició de nous agents patògens no presents al país per tal d’evitar que es propaguin i eradicar-los.

2. Actuant en col·laboració amb organismes internacionals o amb els països veïns per tal d’augmentar l’eficàcia de la lluita contra determinades plagues.

En ambdós casos, el ministeri encarregat de l’agricultura ha de prendre les mesures oportunes, i vetllar per la coordinació i el seguiment de l’evolució de la plaga.

Davant d’una situació d’urgència fitosanitària es poden establir mesures obligatòries que han d’aplicar de forma conjunta tots els titulars de les explotacions agràries i els professionals implicats en la defensa vegetal. En aquest cas s’han d’abstenir d’efectuar accions per compte propi. El ministeri encarregat de l’agricultura, per mitjà d’ordres ministerials, estableix les mesures que s’han de prendre contra les plagues d’urgència fitosanitària.
Article 8
Indemnitzacions en casos d’urgència fitosanitària
En el cas d’urgència fitosanitària, els titulars d’explotacions afectats per l’obligatorietat de la lluita es poden beneficiar de l’assistència tècnica del ministeri encarregat de l’agricultura i, si escau, de les indemnitzacions econòmiques que s’estableixin al decret corresponent.
Article 9
Carnet d’aplicador i manipulador de productes fitosanitaris d’ús agrícola
Per a la utilització i la comercialització de productes fitosanitaris és obligatori tenir el carnet d’aplicador i manipulador de productes fitosanitaris. El carnet d’aplicador de productes fitosanitaris és personal i intransferible.

S’estableixen dos tipus de carnet:

1. El carnet d’aplicador i manipulador de productes fitosanitaris bàsic s’obté amb la superació d’una prova de coneixements sobre els continguts establerts a l’annex 2. Aquest carnet és obligatori per a totes les persones, majors de 16 anys, que utilitzin o comercialitzin productes fitosanitaris. El carnet d’aplicador i manipulador de productes fitosanitaris bàsic no autoritza a l’ús ni a la comercialització dels productes catalogats com a molt tòxics en l’etiquetatge.

2. El carnet d’aplicador i manipulador de productes fitosanitaris superior s’obté amb la superació d’una prova de coneixements sobre els continguts establerts a l’annex 2. Està destinat a les persones, majors de 18 anys, que comercialitzin o apliquin productes fitosanitaris catalogats com a molt tòxics en l’etiquetatge.

Els continguts de la formació mínima requerida establerts per a cada tipus de carnet s’indiquen a l’annex 2.

Correspon al ministeri encarregat de l’agricultura l’expedició dels carnets d’aplicador i manipulador de productes fitosanitaris. L’expedició del carnet s’ha d’efectuar un cop s’hagi comprovat la realització de la formació corresponent i/o la superació de la prova corresponent. L’expedició del carnet és gratuïta.

Correspon al ministeri encarregat de l’agricultura la validació del carnet d’aplicador de productes fitosanitaris bàsic obtingut fora del país sempre que es demostri documentalment que s’ha obtingut mitjançant l’assistència a una formació, durada i superació d’examen similar al que especifica l’apartat A d’aquest annex.

Correspon al ministeri encarregat de l’agricultura la validació del carnet d’aplicador de productes fitosanitaris superior obtingut fora del país sempre que es demostri documentalment que s’ha obtingut mitjançant l’assistència a una formació, durada i superació d’examen similar al que especifica l’apartat B d’aquest annex.

Queden exemptes de l’obtenció del carnet d’aplicador i manipulador de productes fitosanitaris bàsic les persones que hagin obtingut la titulació corresponent en formació professional de grau mitjà o superior o equivalent en les branques agrària, forestal i/o jardineria.

Queden exemptes de l’obtenció del carnet d’aplicador de productes fitosanitaris superior les persones que hagin obtingut un grau universitari o una llicenciatura universitària o el títol d’enginyer en ciències agràries, forestals o mediambientals
Article 10
Llibre de registre de productes fitosanitaris d’ús agrícola
1. Els establiments d’emmagatzematge i venda de productes fitosanitaris, així com les empreses de serveis d’aplicació de productes fitosanitaris, estan obligats a portar un llibre de registre de moviments de productes fitosanitaris, en suport paper, on consti:

a. Data d’entrada, producte amb el nom comercial, matèria o matèries actives, presentació, data de caducitat i quantitat de producte comercial adquirit o en estoc.

b. Data de sortida, nom de la persona compradora i la quantitat comprada. S’hi ha de fer constar el número de carnet d’aplicador.

2. En cap cas no es poden vendre productes fitosanitaris en quantitats considerades d’ús agrícola a compradors que no demostrin tenir el carnet d’aplicador i manipulador de productes fitosanitaris corresponent.

3. Queda reservada la venda i l’aplicació de productes catalogats com a molt tòxics en l’etiquetatge als posseïdors del carnet d’aplicadors de productes fitosanitaris superior.

4. El llibre de registre de productes fitosanitaris d’ús agrícola ha d’estar a disposició dels tècnics del ministeri encarregat de l’agricultura.

5. L’annex 3 recull el model de llibre de registre de productes fitosanitaris d’ús agrícola que lliura el ministeri encarregat de l’agricultura.
Article 11
Aplicació del principi de precaució
El ministeri encarregat de l’agricultura pot aplicar el principi de precaució davant la incertesa científica dels riscos que pot suposar la utilització d’un determinat producte fitosanitari d’ús agrícola per a la salut humana, animal o el medi ambient, i impedir-ne la utilització en el territori andorrà.
Article 12
Registre Oficial d’Establiments de Productes Fitosanitaris
Les empreses que es dediquen a l’emmagatzematge o a la comercialització de productes fitosanitaris d’ús agrícola, així com les empreses de serveis d’aplicació de productes fitosanitaris d’ús agrícola, i les persones i organismes públics que apliquen i utilitzen productes fitosanitaris d’ús agrícola han d’inscriure al Registre Oficial d’Establiments de Productes Fitosanitaris els locals destinats a:

a. Emmagatzematge de productes fitosanitaris d’ús agrícola.

b. Serveis de comercialització de productes fitosanitaris d’ús agrícola.

c. Instal·lacions destinades a realitzar tractaments fitosanitaris.

La inscripció al Registre Oficial d’Establiments de Productes Fitosanitaris és gratuïta.

Queden excloses de l’obligatorietat d’inscripció al Registre Oficial d’Establiments de Productes Fitosanitaris les àrees d’emmagatzematge de productes fitosanitaris situades dins de les explotacions agràries, tot i que aquestes àrees estan obligades a acomplir les condicions assenyalades a l’article 18.

El Registre Oficial d’Establiments de Productes Fitosanitaris està sota la custòdia del ministeri encarregat de l’agricultura.
Article 13
Sol·licitud d’inscripció al Registre Oficial d’Establiments de Productes Fitosanitaris
1. En el moment de fer la sol·licitud, les empreses de comercialització i distribució de productes fitosanitaris han d’aportar la documentació següent:

a. Certificat d’inscripció al Registre de Comerç i Indústria.

b. Acreditació que hi ha una persona dins de l’empresa que té el carnet d’aplicador i manipulador de productes fitosanitaris corresponent. El responsable de l’empresa i el posseïdor del carnet han de signar un certificat conforme es responsabilitzen de la gestió dels productes fitosanitaris.

c. Memòria descriptiva de l’establiment on consti:

• Plànol de situació i emplaçament del local.

• Plànol de planta del local on s’especifiqui la ubicació dels productes fitosanitaris i, si escau, la dels equips de protecció.

• Justificació del compliment dels requisits assenyalats a l’article 16 d’aquest Reglament.

• Descripció dels tipus de productes fitosanitaris a emmagatzemar, manipular o utilitzar.

2. Si l’establiment presta serveis d’aplicació de productes fitosanitaris a tercers ha d’aportar, a més a més:

a. Les branques de l’activitat del servei, així com els tractaments que realitza.

b. Relació de personal de l’empresa que ocupa els llocs de responsabilitat o que fa activitats de manipulació de productes fitosanitaris.

c. Model de contracte o document per estendre al client on constin l’objecte del tractament, els productes fitosanitaris i dosis que cal emprar, les mesures de precaució i els terminis de seguretat que s’han de respectar.

3. S’estableix el termini de tres mesos a partir de l’inici de l’activitat de comercialització, distribució o de serveis d’aplicació per a la inscripció dels locals en el Registre d’Establiments de Productes Fitosanitaris.
Article 14
Modificacions al Registre Oficial d’Establiments de Productes Fitosanitaris
Les empreses inscrites en el Registre Oficial d’Establiments de Productes Fitosanitaris estan obligades a comunicar al ministeri encarregat de l’agricultura les modificacions que es puguin produir en les dades incloses en el Registre referents a:

1. Canvis de titular de l’empresa o de l’establiment.

2. Canvis en les activitats de l’empresa dins de la comercialització, l’emmagatzematge i l’aplicació de productes fitosanitaris.

3. Canvis en el domicili social de l’empresa.

4. Canvis d’ubicació dels locals d’emmagatzematge o bé obres que afectin la distribució interna del local.

5. Canvis en el titular o els titulars posseïdors del carnet d’aplicador i manipulador de productes fitosanitaris.

El titular de l’establiment ha de comunicar les modificacions al ministeri encarregat de l’agricultura en un termini no superior a un mes natural comptat a partir de la data en què es va produir la modificació.
Article 15
Baixes del Registre Oficial d’Establiments de Productes Fitosanitaris
Les baixes del Registre Oficial d’Establiments de Productes Fitosanitaris es produeixen quan:

1. L’empresa es dóna de baixa en el Registre de Comerç i Indústria per cessament de les activitats relacionades amb la comercialització, l’emmagatzematge, l’aplicació i la distribució dels productes fitosanitaris.

2. S’utilitza el local per a altres fins diferents dels referits a l’article 12 d’aquest Reglament.

3. No es disposa d’una persona dins de l’empresa amb el corresponent carnet d’aplicador i manipulador de productes fitosanitaris.

El titular ha de sol·licitar la baixa voluntària del Registre Oficial d’Establiments de Productes Fitosanitaris en un termini no superior a un mes comptat a partir de la data de cessament de l’activitat.
Article 16
Requisits que han de complir els establiments d’emmagatzematge i de comercialització de productes fitosanitaris
Els establiments destinats a l’emmagatzematge o a la comercialització de productes fitosanitaris han de complir els requisits següents:

1. Estar construïts amb material no inflamable.

2. Estar separats mitjançant una paret d’obra dels habitatges.

3. Si s’hi emmagatzemen productes molt tòxics o inflamables, els locals han d’estar adequadament ventilats, i dotats d’equips de detecció d’incendis i amb la protecció suficient per a les persones.

4. Han de complir les normes de comercialització següents:

a. En els magatzems i locals on es comercialitzen productes fitosanitaris s’han de mantenir els envasos d’origen tancats, precintats i degudament etiquetats, tal com marca l’annex 5, i, en conseqüència, en queda prohibida la venda sense envàs o en envasos que no estiguin degudament etiquetats. Es prohibeix la venda de productes fitosanitaris a granel.

b. Els productes fitosanitaris classificats com a nocius (“Xn”) es poden comercialitzar en establiments dedicats també a la venda de productes d’alimentació animal. En aquest cas, els productes fitosanitaris han d’estar exposats al públic en prestatges o llocs separats, i s’han d’emmagatzemar a part dels pinsos o dels productes d’alimentació animal.

c. Queda prohibida la venda i l’emmagatzematge de productes fitosanitaris classificats com a molt tòxics (“T+”) en establiments mixtos on es comercialitzin pinsos o aliments per a animals.

d. Els productes de la categoria molt tòxics (“T+”) únicament es poden vendre a les persones que acreditin que tenen el carnet d’aplicador i manipulador de productes fitosanitaris superior.

5. Cal portar un llibre de registre de productes fitosanitaris d’ús agrícola segons determina l’article 10, apartat 1, d’aquest Reglament.
Article 17
Requisits que han de complir els establiments de serveis d’aplicació de productes fitosanitaris
1. Les empreses de tractaments amb productes fitosanitaris i els organismes públics que apliquin aquests productes han d’estar inscrits al Registre Oficial d’Establiments de Productes Fitosanitaris.

2. Els titular dels establiments han de justificar que els productes s’emmagatzemen en locals adequats d’acord amb la seva categoria toxicològica, tal com s’indica a l’article 16 d’aquest Reglament.

Els titulars dels establiments han de lliurar als seus clients una còpia d’un document acreditatiu dels productes fitosanitaris i les dosis aplicades en cada tractament realitzat i dels terminis de seguretat corresponents. El document ha d’estar signat per l’aplicador del tractament, que ha de tenir el carnet d’aplicador i manipulador adequat segons la toxicitat dels productes fitosanitaris emprats. El document original queda sota la custòdia del titular de l’establiment. Ambdós parts han de guardar original i còpia, respectivament, durant un termini de tres anys.

3. Els titulars dels establiments han de disposar de llibre de registre de productes fitosanitaris d’ús agrícola.
Article 18
Requisits dels locals destinats a l’emmagatzematge de productes fitosanitaris situats a les explotacions agràries
Els locals destinats a l’emmagatzematge de productes fitosanitaris situats a les explotacions agràries han de complir els requisits següents:

1. Han de disposar d’un espai específic suficientment ventilat a l’explotació agrària, fora de l’habitatge i diferent del destinat a emmagatzemar els productes per a l’alimentació animal. Els productes fitosanitaris s’han de situar dins d’un armari metàl·lic tancat amb clau.

2. Els productes s’han d’emmagatzemar en els envasos comercials propis; en cap cas no es poden transvasar els productes fitosanitaris a altres envasos.

3. Els titulars de les explotacions agràries han de revisar anualment els productes per tal de separar els ja caducats. Tant aquests productes com els envasos buits cal portar-los a la deixalleria del comú corresponent, o bé al Centre de Tractament de Residus d’Andorra.
Article 19
Productes fitosanitaris d’ús agrícola
La comercialització i l’ús dels productes fitosanitaris d’ús agrícola estan sotmesos als requisits següents:

1. Estar inclosos al Registre Únic de Productes Fitosanitaris de la Unió Europea. Queda prohibida la utilització, la comercialització, la venda i la tinença dels productes fitosanitaris no autoritzats indicats a l’annex 4 d’aquest Reglament.

2. El producte ha d’estar convenientment etiquetat. Les característiques relatives a l’etiquetatge d’aquests productes queden recollides a l’annex 5 del Reglament.

3. El producte s’ha de comercialitzar amb instruccions d’ús i precaucions que s’han de prendre abans, durant i després del seu ús.
Article 20
Obligacions dels usuaris i aplicadors de productes fitosanitaris d’ús agrícola
1. Els aplicadors de productes fitosanitaris d’ús agrícola han de seguir les instruccions relatives als residus d’envàs i de producte que estableixen els articles 19 i 22 d’aquest Reglament.

2. Els aplicadors dels productes fitosanitaris han de tenir el carnet d’aplicador i manipulador de productes fitosanitaris pertinent segons la toxicitat dels productes fitosanitaris.
Article 21
Actualització de la llista de productes fitosanitaris no autoritzats
Correspon al ministeri encarregat de l’agricultura revisar i, si escau, actualitzar la llista de productes fitosanitaris no autoritzats per a ús agrícola inclosos a l’annex 4 cada tres anys.
Article 22
Instruccions d’ús i d’aplicació dels productes fitosanitaris d’ús agrícola
L’aplicador de productes fitosanitaris ha de vetllar per la utilització i l’aplicació correctes dels productes fitosanitaris dels quals és el responsable des del moment d’adquirir-los, per la qual cosa:

1. Ha d’utilitzar el producte per als usos i conreus per als quals està autoritzat.

2. Ha de respectar les dosis i les condicions d’aplicació recomanades pel fabricant que estan recollides en l’etiquetatge del producte.

3. No pot aplicar el producte en situacions meteorològiques desfavorables, com ara en situacions d’alta temperatura o bé en situacions de pluja o vent.

4. Ha de seguir les instruccions referents a l’emmagatzematge dels residus i de residus d’envàs, segons l’article 23 d’aquest Reglament.

5. Ha d’evitar l’aplicació prop de punts d’aigua superficials, camins o llocs de pas, així com a prop d’habitatges o d’espais d’ús públic.

6. Ha de seguir les instruccions dels avisos emesos pel ministeri encarregat de l’agricultura.
Article 23
Instruccions per gestionar els residus d’envàs i els residus de productes fitosanitaris d’ús agrícola
Els residus d’envàs i els residus de productes fitosanitaris s’han de lliurar obligatòriament a la deixalleria del comú on està ubicada l’explotació agrària o a les empreses autoritzades o al Centre de Tractament de Residus d’Andorra.

L’usuari ha de demanar i conservar un comprovant de lliurament on consti el nom de la persona, el número de carnet d’aplicador i manipulador de productes fitosanitaris, el residu d’envàs de producte fitosanitari o el residu de producte fitosanitari i les quantitats amb el nom comercial que se cedeixen.

En cap cas no es pot generar un residu d’envàs per buidatge del contingut dins d’un altre recipient o contenidor.
Article 24
Sancions
L’incompliment de les obligacions establertes en aquest Reglament comporta l’aplicació del règim sancionador previst al capítol vuitè de la Llei d’agricultura i ramaderia, del 22 de juny del 2000.

Disposició transitòria primera. Obtenció del carnet d’aplicador

Les persones físiques o jurídiques inscrites com a titulars en el Registre d’Explotacions Agràries del Principat en una data posterior a l’entrada en vigor d’aquest Reglament disposen d’un any, comptat a partir de la data d’inscripció al Registre, per obtenir, elles mateixes, o les persones que facin ús dels productes fitosanitaris a la seva explotació, el carnet d’aplicador de productes fitosanitaris de tipus bàsic, o si escau, el carnet d’aplicador de productes fitosanitaris de tipus superior.

Les persones físiques o jurídiques inscrites com titulars d’establiments d’emmagatzematge i venda de productes fitosanitaris i els titulars d’empreses de serveis d’aplicació de productes fitosanitaris registrades en una data posterior a l’entrada en vigor d’aquest Reglament disposen d’un any, comptat a partir de la data d’inscripció al Registre, per obtenir, elles mateixes, o les persones que facin ús dels productes fitosanitaris al seu establiment, el carnet d’aplicador de productes fitosanitaris de tipus bàsic, o si escau, el carnet d’aplicador de productes fitosanitaris de tipus superior.

Disposició transitòria segona. Inscripció al Registre Oficial d’Establiments de Productes Fitosanitaris

Les empreses ja presents al Principat que es dediquen a l’emmagatzematge o a la comercialització de productes fitosanitaris d’ús agrícola, així com les empreses de serveis d’aplicació de productes fitosanitaris d’ús agrícola, disposen de sis mesos comptats a partir de l’entrada en vigor d’aquest Reglament per inscriure’s al Registre Oficial d’Establiments de Productes Fitosanitaris.

Disposició transitòria tercera. Retirada de productes fitosanitaris del mercat

Els usuaris de productes fitosanitaris disposen d’un període de sis mesos comptats a partir de la data d’entrada en vigor d’aquest Reglament per entregar a la deixalleria del comú corresponent els productes fitosanitaris caducats, o bé inclosos en l’annex 4 del Reglament, així com els residus d’envàs.

Queda prohibida la venda, transmissió o donació d’aquests productes fitosanitaris a partir de l’entrada en vigor d’aquest Reglament.

Disposició transitòria quarta. Formació equivalent per als titulars d’explotacions en actiu

Els titulars de les explotacions i/o les persones que utilitzin productes fitosanitaris d’ús agrícola de les empreses agropecuàries registrades al Registre d’Explotacions Agràries d’Andorra amb data anterior a l’entrada en vigor d’aquest Reglament hauran de seguir, amb caràcter obligatori i convocatòria prèvia del ministeri encarregat de l’agricultura, una formació convalidable i equivalent a la necessària per obtenir el carnet d’aplicador de productes fitosanitaris de tipus bàsic.

Disposició transitòria cinquena. Formació equivalent per als titulars d’establiments d’emmagatzematge i venda de productes fitosanitaris, pels titulars d’empreses de serveis d’aplicació de productes fitosanitaris en actiu i per les institucions i organismes públics que executin pels seus mitjans tractaments amb productes fitosanitaris

Els titulars d’establiments d’emmagatzematge i venda de productes fitosanitaris i els titulars d’empreses de serveis d’aplicació de productes fitosanitaris registrades al Registre de Comerç d’Andorra amb data anterior a l’entrada en vigor d’aquest Reglament hauran de seguir, amb caràcter obligatori i convocatòria prèvia del ministeri encarregat de l’agricultura, una formació convalidable i equivalent a la necessària per obtenir el carnet d’aplicador de productes fitosanitaris de tipus bàsic.

Les institucions i organismes públics que executin pels seus mitjans tractaments amb productes fitosanitaris hauran de seguir, amb caràcter obligatori i convocatòria prèvia del ministeri encarregat de l’agricultura, una formació convalidable i equivalent a la necessària per obtenir el carnet d’aplicador de productes fitosanitaris de tipus bàsic.

Disposició transitòria sisena. Modificació i adaptació dels locals d’empreses de comercialització, emmagatzematge i/o de serveis d’aplicació de productes fitosanitaris

Les empreses de distribució i comercialització de productes, així com les empreses de serveis d’aplicació de productes fitosanitaris, disposen d’un any comptat a partir de la data d’aplicació del Reglament per adequar les seves instal·lacions a la normativa.

Disposició transitòria setena. Adequació de les instal·lacions d’emmagatzematge de productes fitosanitaris

Els titulars de les explotacions i els titulars de les empreses agropecuàries disposen d’un termini de sis mesos, a comptar de l’entrada en vigor d’aquest Reglament, per adequar les seves instal·lacions d’emmagatzematge de productes fitosanitaris a la normativa d’aquest Reglament.

Cosa que es fa pública per a coneixement general.

Andorra la Vella, 12 de juny del 2013

Antoni Martí Petit
Cap de Govern

Annex 1.
Mesures de protecció per tal d’evitar la introducció de plagues de quarantena no presents a Europa. Declaració de plaga de quarantena i protocol d’actuació per eradicar-la
1. Per tal d’evitar la introducció de les plagues de quarantena no presents a Europa, s’adopten les mesures següents:

a. Queda prohibida la importació de tubèrcul de patata o de patata de sembra procedent d’altres països excepte els de la Unió Europea i Suïssa.

b. Queda prohibida la importació de vegetals de Solanum Tuberosum L., capficats o tubèrculs, i els seus híbrids destinats a la plantació procedents d’altres països excepte el material procedent de la Unió Europea.

c. S’estableix la prohibició d’importació de tubèrculs de Solanum sp. i els seus híbrids, excepte Solanum tuberosum L., d’altres països a excepció dels que hagin estat declarats exempts de Clavibacter michinagensis ssp sepedonicus (Spieckermann et Kotthoff) Davis.

d. Queda prohibida la importació de vegetals de la família Solanaceae destinats a la plantació, excepte si són importats dels països europeus.

e. Queda prohibida la importació de sòl, substrat de conreu constituït tot o en part per terra, matèria orgànica sòlida, humus que tingui turba o escorça diferent del constituït exclusivament per turba d’altres països excepte els de la Unió Europea, Israel, Líbia, el Marroc i Tunísia.

2. Plagues de quarantena:

Es declara com a plaga de quarantena:


Organisme nociu
Nom comú
Posició taxonòmica
Planta hoste
Globodera rostochiensis (Wollenweber) Behrens

Sinònim: Heterodera rostochiensis Wollenweber
Cat: Nematode daurat

Fr: Nématode doré de la pomme de terre

An: Yellow potato cyst nematode

Es: Nematodo dorado
Nematode:
Tylenchida.
Heteroderidae
Patata. També tomàquet i albergínia. Altres Solanum sp.

Per evitar la propagació d’altres plagues presents a Europa i no detectades a Andorra cal comprar sempre material de propagació (planta, tubèrculs, llavor) amb passaport fitosanitari que garanteixi que el material està lliure d’aquestes plagues. En cas de detectar-se la presència d’aquesta plaga en territori andorrà, cal seguir el protocol d’eradicació següent:

a. Determinació de parcel·les infectades:

-S’han de delimitar les parcel·les contaminades presents al país. Atès que els símptomes de la presència del nematode no són gaire clars i poden confondre’s amb altres plagues, caldrà confirmar la presència del nematode analitzant una mostra de sòl i de planta per tal de comprovar la presència de nematodes femella o quists.

-Un cop delimitada la parcel·la, no s’hi podran conrear patates, ni plantar o emmagatzemar cap planta destinada a la replantació. No obstant això, es pot permetre el conreu de patates per al consum si es garanteix que les patates es recol·lectaran abans de la maduresa dels quists del nematode, o sempre que el sòl s’hagi desinfectat amb algun mitjà adequat.

-Es prohibeix la possessió de nematode daurat.

-S’autoritza el conreu de patates per al consum de varietats resistents al nematode daurat en parcel·les contaminades. Es considera que una varietat és resistent al nematode daurat si, en conrear-la, s’observa la regressió natural i anual de la població de la raça del nematode.

b. Procediment de desclassificació d’una parcel·la contaminada:

El període mitjà de classificació com a parcel·la contaminada és de 7 anys. No obstant això, la parcel·la pot desclassificar-se si en una anàlisi de planta o sòl no s’observen quists o femelles. La desclassificació permet el conreu de patates de sembra, sempre de varietats resistents.

c. Productes autoritzats:

S’autoritza l’ús del carbofuran com a nematicida en la lluita contra el nematode daurat de la patata. Els aplicadors d’aquest producte han de tenir el carnet d’aplicador i manipulador de productes fitosanitaris superior. S’han de respectar les dosis, les instruccions d’ús i les precaucions especificades en l’etiqueta del producte.

Annex 2.
Continguts per a la formació per a la superació de la prova mitjançant la qual s’obtenen els carnets d’aplicador i manipulador de productes fitosanitaris de nivell bàsic i de nivell superior
A: Carnet d’aplicador de productes fitosanitaris bàsic. Durada: 25 hores

Objectius:

1. Sensibilitzar els usuaris de productes fitosanitaris del risc de dany que suposa una utilització inadequada del producte fitosanitari per a la salut pública i el medi ambient.

2. Interpretar correctament una etiqueta d’un producte fitosanitari.

3. Dosificar el producte per tal d’aconseguir les dosis apropiades.

4. Complir la normativa referent als envasos i residus d’envàs.

5. Utilitzar correctament el material d’aplicació dels productes fitosanitaris.

6. Conèixer les recomanacions davant d’un cas d’intoxicació de productes fitosanitaris.

Continguts:

1. Què és un producte fitosanitari. Matèria activa. Presentació dels productes fitosanitaris.

2. Dilucions.

3. Etiquetatge dels productes fitosanitaris.

4. Seguretat. Mesures de precaució que cal prendre abans, durant i després del tractament fitosanitari. Material de seguretat. Equips. Neteja i manteniment dels equips.

5. Protecció. Perímetres de protecció.

6. Límit màxim de residus. Concepte.

7. Emmagatzematge dels productes fitosanitaris a les explotacions agràries.

8. Maquinària de tractament. Reglatge de broquets.

9. Deixalleria. Residus d’envàs.

10. El carnet d’aplicador. Compra i venda de productes. El llibre de registre.

11. Primers auxilis.

B: Carnet d’aplicadors de productes fitosanitaris superior. Durada: 50 hores

Objectius:

1. Sensibilitzar els usuaris de productes fitosanitaris del risc de dany que suposa una utilització inadequada del producte fitosanitari per a la salut de les persones i el medi ambient.

2. Interpretar correctament una etiqueta d’un producte fitosanitari.

3. Dosificar el producte per tal d’aconseguir les dosis apropiades.

4. Conèixer les obligacions com a usuaris dels productes fitosanitaris.

5. Complir la normativa referent als envasos i residus d’envàs.

6. Aplicar correctament un producte molt tòxic al conreu, respectant les instruccions d’ús, les frases de prudència, aplicant les mesures de seguretat apropiades i utilitzant els equips de seguretat necessaris.

7. Complir la normativa referent als envasos i als residus d’envàs.

8. Conèixer les recomanacions davant d’un cas d’intoxicació de productes fitosanitaris.

Continguts:

1. Què és un producte fitosanitari. Matèria activa. Presentació dels productes fitosanitaris.

2. Preparació del producte per al tractament. Dilucions.

3. Etiquetatge dels productes fitosanitaris. Toxicitat dels productes. Risc per a la salut i el medi ambient.

4. Seguretat. Mesures de precaució que cal prendre abans, durant i després del tractament fitosanitari. Material de seguretat. Equips. Neteja i manteniment dels equips.

5. Protecció. Perímetres de protecció.

6. Límit màxim de residus.

7. Emmagatzematge dels productes fitosanitaris.

8. Maquinària de tractament. Reglatge de broquets.

9. Deixalleria. Residus d’envàs.

10. El llibre de registre de productes fitosanitaris.

11. Legislació. Reglament relatiu a productes fitosanitaris. Obligacions dels titulars de les explotacions.

12. Regulació de la maquinària de tractaments.

13. Primers auxilis.

Annex 3.
Model del Llibre de registre de productes fitosanitaris d’ús agrícola

Data Entrada Sortida Saldo Número carnet aplicador

Per cada producte s’ha d’utilitzar un full del Llibre de registre amb un full de còpia. Els fulls s’han de numerar de manera correlativa per a cada producte.
Annex 4: Relació de productes fitosanitaris no autoritzatsImage

A. Substàncies actives prohibides (ús i tinença) en territori andorrà

1,2-dibromoetà
aldrín
Compostos mercurials (alquils, aril i alquioxil)
binapacril
camfeclor
captafol
clordà
clordecona
DDT
dicofol
dieldrín
dinoseb (acetat i sals)
endrín
òxid d’etilè
heptaclor
hexaclorobenzè
clorur de mercuri (calomelans)
nitrofèn
Compostos mercurials inorgànics

B. Substàncies actives no permeses per a la seva utilització sobre els conreus a Andorra

Substància activa
Substància activa (anglès)
herbicida
insecticida
fungicida
acaricida
nematicida
tractament de sòls
altres
1,2-dicloropropà 1,2-Dichloropropane x
1,3-dicloropropè 1,3-Dichloropropene x x T, R24/25 Xn, R20Xn, R65Xi, R36/37/38 N, R50/53
2-(tiocianatometiltio) benzotiazole 2-(dithiocyanomethylthio)- benzothiazol x
2,3,6-TBA 2,3,6-TBA x Xn, R22 N, R51/53
2,4,5-T 2,4,5-T x Xn, R22 Xi, R36/37/38 N, R50/53
2-aminobutà (sinònim sec-butilamina) 2-Aminobutane (aka sec-butylamine) x F, R11 C, R35 Xn, R20/22 N, R50
2-benzil-4-clorofenol 2-Benzyl-4-chlorophenol x
2-naftiloxiacetamida 2-Naphthyloxyacetamide x regulador del creixement
4-cloro-3-metilfenol 4-Chloro-3-methylphenol x Xn, R21/22 Xi, R41 N, R50
5-cloro-3-metil-4-nitro-1H-pirazole (CMNP) 5-chloro-3-methyl-4-nitro-1H-pyrazole (CMNP) x
acefat Acephate x Xn, R22
acetat de fentín Fentin acetate x x Carc. Cat. 3, R40 Repr. Cat. 3, R63 T+, R26 T, R24/25 T, R48/23 Xi, R37/38 Xi, R41 N, R50/53
acetoclor Acetochlor x Xn, R20 Xi, R37/38 N, R50/53
àcid bòric Boric acid x Repr. Cat. 2, R60 Repr. Cat. 2, R61
àcid cresílic Cresylic acid x x
àcid fòrmic Formic acid x C, R35
àcid propiònic Propionic acid x bactericida
àcid sulfúric Sulphuric acid x C, R35
àcids de quitrà Tar acids x Carc. Cat. 2, R45 Muta. Cat. 2, R46
àcids grassos: sal potàssica - àcid caprílic Fatty acids: potassium salt - caprylic acid x x
àcids grassos: sal potàssica - àcid gras de talloil Fatty acids: potassium salt - tall oil fatty acid x x
acifluorfèn Acifluorfen x Xn, R22 Xi, R38 Xi, R41 N, R50/53
al·letrín Allethrin x Xn, R20/22 N, R50/53
al·loxidim Alloxydim x
alaclor Alachlor x Carc. Cat. 3, R40 Xn, R22 N, R50/53
alanicarb Alanycarb x
alcohol al·lílic Allyl alcohol x T, R23/24/25 Xi, R36/37/38 N, R50
aldicarb Aldicarb x x x T+, R26/28 T, R24 N, R50/53
aldimorf Aldimorph x
ametrina Ametryn x Xn, R22 N, R50/53
amitraz Amitraz x x Xn, R22 Xn, R48/22 N, R50/53
ampropilfòs Ampropylfos x
anilazina Anilazine x Xi, R36/38 N, R50/53
aramita Aramite x
arsenit de sodi Sodium arsenite x x
Artemisia absinthium L. Artemisia absinthium L. x
Artemisia vulgaris L. Artemisia vulgaris L. x x x
Aschersonia aleyrodis Aschersonia aleyrodis x
asomat Asomate x
asulam Asulam x
atrazina Atrazine x Xn, R48/22 N, R50/53
azaconazole Azaconazole x x Xn, R22
azafenidina Azafenidin x Repr. Cat. 2, R61 Repr. Cat. 3, R62 Xn, R48/22 N, R50/53
azametifòs Azamethiphos x
azinfòs d’etil Azinphos ethyl x x T+, R28 T, R24 N, R50/53
azinfòs de metil Azinphos-methyl x x T+, R26/28,T, R24,N, R50/53
aziprotrina Aziprotryne x
azociclotín Azocyclotin x T+, R26 T, R25 Xi, R37/38 Xi, R41 N, R50/53
Bacillus sphaericus Bacillus sphaericus x
barban Barban x Xn, R22 N, R50/53
benazolina Benazolin x Xi, R36/38
bendiocarb Bendiocarb x T, R23/25 Xn, R21 N, R50/53
benfuracarb Benfuracarb x x Repr. Cat. 3, R62 T, R23 Xn, R22 N, R50/53
benfuresat Benfuresate x
benodanil Benodanil x
benomil Benomyl x Repr. Cat. 2, R60 Repr. Cat. 2, R61 Muta. Cat. 2, R46 Xi, R37/38 N, R50/53
bensulida Bensulide x Xn, R22 N, R50/53
bensultap Bensultap x Xn, R22 N, R50/53
bentaluron Bentaluron x
benzobiciclon Benzobicyclon x
benzoilprop Benzoylprop x
benzoximat Benzoximate x
benztiazuron Benzthiazuron x Xn, R22
bioal·letrín Bioallethrin x
bioresmetrín Bioresmethrin x
bitertanol Bitertanol x
blasticidina S Blasticidin-S x
brandol (hidroxinonil-2,6-dinitrobenzè) Brandol (hydroxynonyl-2,6-dinitrobenzene) x
bromacil Bromacil x
bromociclèn Bromocyclen x
bromofenoxim Bromofenoxim x Xn, R22 N, R50/53
bromofòs Bromophos x Xn, R22 N, R50/53
bromofòs d’etil Bromophos-ethyl x T, R25 Xn, R21 N, R50/53
bromopropilat Bromopropylate x
bromur de laurildimetilbenzilamoni Lauryldimethylbenzylammonium bromide x bactericida
bromur de metil Methyl bromide x x x x
bronopol Bronopol x bactericida Xn, R21/22 Xi, R37/38 Xi, R41 N, R50
butaclor Butachlor x
butamifòs Butamifos x
butilat Butylate x
butocarboxim Butocarboxim x T, R23/24/25 Xi, R36 N, R50/53
butoxicarboxim Butoxycarboxim x x
butralina Butralin x regulador del creixement
cadusafòs (sinònim: ebufòs) Cadusafos (aka ebufos) x x
cafenstrole Cafenstrole x
carbaril Carbaryl x regulador del creixement Carc. Cat. 3, R40 Xn, R22 N, R50
carbenzadim Carbendazim x Repr. Cat. 2, R60,Repr. Cat. 2, R61,Muta. Cat. 2, R46,N, R50/53
carbofenotion Carbophenothion x x T, R24/25 N, R50/53
carbofuran Carbofuran x x x T+, R26/28 N, R50/53
carbonat d’amoni Ammonium carbonate x
carbosulfan Carbosulfan x x T+, R26 T, R25 N, R50/53
carbutilat Karbutilate x
carpropamida Carpropamide x
cartap Cartap x N, R50/53
cetrimida Cetrimide x
chlorhidrat de poli hexametilen biguanidina Chlorhydrate of poly(iminino imido biguanidine) x bactericida
cianamida (cianamida de calci i cianamida d’hidrogen) Cyanamide (H & Ca cyanamide) x regulador del creixement T, R25 Xn, R21 Xi, R36/38
cianazina Cyanazine x Xn, R22 N, R50/53
cianides: calci, hidrogen, sodi Cyanides: calcium, hydrogen, sodium x rodenticida
cicloat Cycloate x
cicluron Cycluron x
cienopirafèn Cyenopyrafen x
ciflutrín Cyfluthrin x x T+, R28,T, R23,N, R50/53
cihalotrín Cyhalothrin x
cihexatín Cyhexatin x Xn, R20/21/22 N, R50/53
cinidon d’etil Cinidon ethyl x Carc. Cat. 3, R40 N, R50/53
cinosulfuron Cinosulfuron x
ciprofuram Cyprofuram x T, R25 Xn, R21 N, R50/53
clobentiazona Chlobenthiazone x
clomeprop Clomeprop x
clometoxifèn Chlomethoxyfen x
cloral hemiacetal Chloral-semi-acetal x
clorambèn Chloramben x
clorats (de Mg, Na i K) Chlorates (incl. Mg, Na, K chlorates) x
clorbromuron Chlorbromuron x
clorbufam Chlorbufam x
cloretoxifòs Chlorethoxyfos x
clorfenapir Chlorfenapyr x x T, R23 Xn, R22 N, R50/53
clorfenprop Chlorfenprop x
clorfenson (sinònim: clorfenizon) Chlorfenson (aka chlorfenizon) x x Xn, R22 Xi, R38 N, R50/53
clorfenvinfòs Chlorfenvinphos x T+, R28 T, R24 N, R50/53
clorimuron Chlorimuron x
clormefòs Chlormephos x T+, R27/28 N, R50/53
clorobenzilat Chlorobenzilate x Xn, R22 N, R50/53
clorofil·lina Chlorophylline x bactericida
cloroneb Chloroneb x
cloropicrina Chloropicrin x
cloropropilat Chloropropylate x
cloroxuron Chloroxuron x
clortal de dimetil Chlorthal-dimethyl x
clortiamida Chlorthiamid x Xn, R22
clortiofòs Chlorthiophos x T+, R28 T, R24 N, R50/53
clorur d’alquiltrimetilbenzilamoni Alkyltrimethylbenzyl ammonium chloride x
clorur d’octildecildimetilamoni Octyldecyldimethyl ammonium chloride x bactericida
clorur d’alquildimetilbenzilamoni Alkyldimethylbenzyl ammonium chloride x
clorur d’alquildimetiletilbenzilamoni Alkyldimethylethylbenzylammonium chloride x
clorur d’alquiltrimetilamoni Alkyltrimethyl ammonium chloride x bactericida
clorur de benzalconi Benzalkonium chloride x
clorur de calci Calcium chloride x regulador del creixement
clorur de didecildimetilamoni Didecyldimethylammonium chloride x C, R34,Xn, R22
clorur de dioctildimetilamoni Dioctyldimethyl ammonium chloride x bactericida
clorur de laurildimetilbenzilamoni Lauryldimethylbenzylammonium chloride x
clorur de sodi Sodium chloride x
clozolinat Chlozolinate x Carc. Cat. 3, R40 N, R51/53
corfluazuron Chlorfluazuron x
criolita Cryolite x
cufraneb Cufraneb x
cumafòs Coumaphos x
dalapon Dalapon x Xi, R38 Xi, R41
deltaendotoxina de Bacillus thuringiensis delta-endotoxin of Bacillus thuringiensis x
demeton de S-metil Demeton-S-methyl x x T, R24/25 N, R51/53
desmetrina Desmetryn x Xn, R21/22 N, R50/53
diafentiuron Diafenthiuron x x
dial·lat Diallate x Carc. Cat. 3, R40 Xn, R22 N, R50/53
dialifòs Dialifos x x T+, R28 T, R24 N, R50/53
diazinon Diazinon x x Xn, R22 N, R50/53
diclobenil Dichlobenil x Xn, R21 N, R51/53
diclobutrazol Diclobutrazol x Xi, R36 N, R51/53
diclofention Dichlofenthion x Xn, R22 N, R50/53
diclofluanida Dichlofluanid x Xn, R20 Xi, R36 N, R50/53
diclona Dichlone x Xn, R22 Xi, R36/38 N, R50/53
dicloran Dicloran x
diclorofèn Dichlorophen x x Xn, R22 Xi, R36 N, R50/53
diclorofenat de sodi Sodium dichlorophenate x bactericida
diclorprop Dichlorprop x Xn, R21/22 Xi, R38 Xi, R41
diclorvòs Dichlorvos x x T+, R26 T, R24/25 N, R50
dicofol Dicofol x Xn, R21/22 Xi, R38 N, R50/53
dicrotofòs Dicrotophos x x T+, R28 T, R24 N, R50/53
dienoclor Dienochlor x
dietatil (dietatil-etil) Diethatyl (-ethyl) x
difenamida Diphenamid (aka difenamide) x Xn, R22
difenoxuron Difenoxuron x
difenzoquat Difenzoquat x
diflufenzopir Diflufenzopyr x
dihidrogensulfat de monocarbamida Monocarbamide-dihydrogensulphate x regulador del creixement
dimefox Dimefox x T+, R27/28
dimefuron Dimefuron x
dimepiperat Dimepiperate x Xn, R22 N, R51/53
dimetenamida Dimethenamid x
dimetilditiocarbamat de sodi Sodium dimethyldithiocarbamate x
dimetipina Dimethipin x regulador del creixement
dimetirimol Dimethirimol x Xn, R21
dimexan Dimexano x Xn, R22 N, R50/53
diniconazole-M Diniconazole-M x
dinitramina Dinitramine x
dinobuton Dinobuton x x T, R25 N, R50/53
dinocap Dinocap x x Repr. Cat. 2, R61 Xn, R20 Xn, R48/22 Xi, R38 N, R50/53
dinoterb Dinoterb x Repr. Cat. 2, R61 T+, R28 T, R24 N, R50/53
dioctilsulfosuccinat de sodi Sodium dioctyl sulfosuccinate x
dioxacarb Dioxacarb x T, R25 N, R51/53
dioxation Dioxathion x T+, R26/28 T, R24 N, R50/53
diòxid de clor Chlorine dioxide x T+, R26 C, R34 O, R8 N, R50
disulfoton Disulfoton x T+, R27/28 N, R50/53
disulfur de carboni Carbon disulphide x x Repr. Cat. 3, R62 Repr. Cat. 3, R63 T, R48/23 F, R11 Xi, R36/38
ditalimfòs Ditalimfos x Xi, R38
ditiopir Dithiopyr x
DNOC DNOC x x x x Muta. Cat. 3, R68 T+, R26/27/28 Xi, R38 Xi, R41 N, R50/53
drazoxolon Drazoxolon x T, R25 N, R50/53
EDTA i les seves sals EDTA and its salts x Xi, R36
endosulfan Endosulfan x x T, R24/25 Xi, R36 N, R50/53
endotal Endothal x T, R25 Xn, R21 Xi, R36/37/38
EPN EPN x x T+, R27/28 N, R50/53
EPTC (S-dipropiltiocarbamat d’etil) EPTC (S-dipropylthiocarbamate) x Xn, R22
esprocarb Esprocarb x
etaboxam Ethaboxam x
etaconazole Etaconazole x
etalfluralina Ethalfluralin x
etidimuron (sinònim: sulfodiazol) Ethidimuron (aka sulfodiazol ) x N, R50/53
etiofencarb Ethiofencarb x Xn, R22 N, R50/53
etion (sinònim: dietion) Ethion (aka diethion) x x T, R25 Xn, R21 N, R50/53
etirimol Ethirimol x Xn, R21
etoat de metil Ethoate-methyl x Xn, R21/22
etoxilat de nonilfenol Nonylphenol ethoxylate x
etoxisulfuron Ethoxysulfuron x N, R50/53
etrimfòs Etrimfos x x Xn, R22 N, R50/53
extracte d’arrel de Rheum officinale Rheum officinale root extract x
fenaminosulf Fenaminosulf x T, R25 Xn, R21
fenarimol Fenarimol x Repr. Cat. 3, R62 Repr. Cat. 3, R63 N, R51/53
fenazaflor Fenazaflor x Xn, R21/22 N, R50/53
fenclorfòs Fenchlorphos x Xn, R21/22 N, R50/53
fenfuram Fenfuram x
fenitrotion Fenitrothion x x Xn, R22 N, R50/53
fenols Phenols x x Carc. Cat. 2, R45 Muta. Cat. 2, R46
fenoprop Fenoprop x regulador del creixement Xn, R22 Xi, R38 N, R50/53
fenotiocarb Fenothiocarb x x
fenotrín Phenothrin x
fenoxaprop Fenoxaprop x
fenpiclonil Fenpiclonil x
fenpropatrín Fenpropathrin x x T+, R26 T, R25 Xn, R21 N, R50/53
fenson (sinònim: fenizon) Fenson (aka fenizon) x Xn, R22 Xi, R36 N, R51/53
fensulfotion Fensulfothion x
fention Fenthion x Muta. Cat. 3, R68 T, R23 T, R48/25 Xn, R21/22 N, R50/53
fentiosulf Fenthiosulf x
fentoat Phenthoate x Xn, R21/22 N, R50/53
fentrazamida Fentrazamide x
fenuron Fenuron x
fenvalerat Fenvalerate x x
ferbam Ferbam x Xi, R36/37/38 N, R50/53
flamprop Flamprop x
flamprop-M Flamprop-M x
fluazifop Fluazifop x
fluazolat (abans: isopropozole) Fluazolate (formerly isopropozole) x
flubenzimina Flubenzimine x Xi, R36 N, R50/53
flucarbazona de sodi Flucarbazone-sodium x
flucicloxuron Flucycloxuron x
flucitrinat Flucythrinate x
flufenoxuron Flufenoxuron x
flumiclorac de pentil Flumiclorac-pentyl x
fluorodifèn Fluorodifen x
fluoroglicofèn Fluoroglycofen x
fluosilicat de bari Barium fluosilicate x
fluosilicat de sodi Sodium fluosilicate x
flupoxam Flupoxam x
flurenol (flurecol) Flurenol (flurecol) x N, R51/53
fluridona Fluridone x
flusilazole Flusilazole x Carc. Cat. 3, R40,Repr. Cat. 2, R61,Xn, R22,N, R51/53
flusulfamida Flusulfamide x
fomesafèn Fomesafen x Xn, R22
fonofòs Fonofos x T+, R27/28 N, R50/53
forat Phorate x T+, R27/28 N, R50/53
formaldehid Formaldehyde x x Carc. Cat. 3, R40 T, R23/24/25 C, R34
formiat d’etil Ethyl formate x F, R11 Xn, R20/22 Xi, R36/37
formotion Formothion x x Xn, R21/22
fosalona Phosalone x x T, R25 Xn, R21 N, R50/53
fosametina (LS830556) Phosametine (LS830556) x
fosamina Fosamine x
fosfamidon Phosphamidon x x Muta. Cat. 3, R68 T+, R28 T, R24 N, R50/53
fostietan Fosthietan x T+, R27/28
foxim Phoxim x Repr. Cat. 3, R62 Xn, R22 N, R50/53
furalaxil Furalaxyl x Xn, R22
furatiocarb Furathiocarb x T+, R26 T, R25 Xn, R48/22 Xi, R36/38 N, R50/53
furconazole Furconazole x
furmeciclox Furmecyclox x Carc. Cat. 3, R40 N, R50/53
gelatina Gelatine x
glutaraldehid Glutaraldehyde (aka glutardialdehyde) x bactericida T, R23/25 C, R34 N, R50
guazatina Guazatine x repel·lent T+, R26 Xn, R21/22 Xi, R37/38 Xi, R41 N, R50/53
halfenprox (sinònim: brofenprox) Halfenprox (aka brofenprox) x
haloxifop Haloxyfop x
heptenofòs Heptenophos x T, R25 N, R50/53
hexaclorofè Hexachlorophene x
hexaconazole Hexaconazole x Xn, R22 N, R51/53
hexaflumuron Hexaflumuron x
hexanoat d’etil Ethylhexanoate x bactericida
hexazinona Hexazinone x Xn, R22 Xi, R36 N, R50/53
hidrametilnon Hydramethylnon x
hidròxid d’amoni Ammonium hydroxyde x
hidròxid de fentín Fentin hydroxide x x Carc. Cat. 3, R40 Repr. Cat. 3, R63 T+, R26 T, R24/25 T, R48/23 Xi, R37/38 Xi, R41 N, R50/53
hidròxid de sodi Sodium hydroxide x C, R35
hidroxifenilsalicilamida Hydroxyphenyl-salicylamide x
idanofan Idanofan x
imazametabenz Imazamethabenz x
imazapic Imazapic x
imazapir Imazapyr x Xi, R36
imazetabenz Imazethabenz x
imazetapir Imazethapyr x regulador del creixement
imibenconazole Imibenconazole x
imiciafòs Imicyafos x
iminoctadina Iminoctadine x
indanofan Indanofan x
indaziflam Indaziflam x
iodofenfòs Iodofenphos x x
iodur de potassi Potassium iodide x
ioxinil Ioxynil x Repr. Cat. 3, R63,T, R23/25,Xn, R21,Xn, R48/22,Xi, R36,N, R50/53
iprobenfòs Iprobenfos x Xn, R22 N, R51/53
isazofòs Isazofos x T+, R26 T, R24/25 Xn, R48/20 N, R50/53
isocarbamida Isocarbamid x
isofenfòs Isofenphos x T, R24/25 N, R50/53
isolà Isolane x
isopropalina Isopropalin x
isoprotiolà Isoprothiolane x
isotianil Isotianil x
isotiocianat de metil Methyl isothiocyanate x x x x T, R23/25 C, R34 N, R50/53
isoxation Isoxathion x T, R24/25 N, R50/53
isuron Isouron x
kasugamicina Kasugamycin x bactericida
kelevan Kelevan x T, R24 Xn, R22 N, R51/53
kinoprè Kinoprene x
laurilsulfat de sodi Sodium lauryl sulfate x bactericida
lecitina Lecithin x
lepimectina Lepimectin x
lindà Lindane x rodenticida T, R25 Xn, R20/21 Xn, R48/22 N, R50/53
mancoure Mancopper x
maneb Maneb x Repr. Cat. 3, R63,Xn, R20,Xi, R36,N, R50/53
mecarbam Mecarbam x x T, R24/25 N, R50/53
mecoprop Mecoprop x Xn, R22,Xi, R38,Xi, R41,N, R50/53
mefenacet Mefenacet x N, R51/53
mefosfolan Mephosfolan x T+, R27/28 N, R51/53
mepronil Mepronil x
metabenztiazuron Methabenzthiazuron x N, R50/53
metabisulfit de sodi Sodium metabisulphite x Xn, R22 Xi, R41
metacrifòs Methacrifos x Xn, R22 N, R50/53
metamidofòs Methamidophos x x T+, R26/28 T, R24 N, R50
metamifop Metamifop x
Metarhizium brunneum soca Cb15 Metarhizium brunneum strain Cb15 x
metazole Methazole x
metfuroxam Methfuroxam x
metidation Methidathion x x T+, R28 Xn, R21 N, R50/53
metilenbis(tiocianat) Methylenebisthiocyanate x T+, R26 T, R25 C, R34 N, R50
metolaclor Metolachlor x
metolcarb Metolcarb x Xn, R22 N, R51/53
metominostrobina Metominostrobin x
metoprè Methoprene x
metoprotrina Methoprotryne x
metoxiclor Methoxychlor x
metoxuron Metoxuron x N, R50/53
metsulfovax Metsulfovax x
mevinfòs Mevinphos x x T+, R27/28 N, R50/53
molinat Molinate x Carc. Cat. 3, R40,Repr. Cat. 3, R62,Xn, R20/22,Xn, R48/22,N, R50/53
monalida Monalide x
monocloroacetat de sodi Sodium monochloroacetate x
monocrotofòs Monocrotophos x x Muta. Cat. 3, R68 T+, R26/28 T, R24 N, R50/53
monolinuron Monolinuron x Xn, R22 Xn, R48/22 N, R50/53
monuron Monuron x Carc. Cat. 3, R40 Xn, R22 N, R50/53
MSMA (àcid metilarsònic) MSMA (methyl arsonic acid) x
nabam Nabam x x Xn, R22 Xi, R37 N, R50/53
naled Naled x x Xn, R21/22 Xi, R36/38 N, R50
naptalam Naptalam x
neburon Neburon x
nicotina Nicotine x T+, R27 T, R25 N, R51/53
nitralina Nitralin x
nitrat de plata Silver nitrate x regulador del creixement C, R34 O, R8 N, R50/53
nitrogen Nitrogen x
nitrotal Nitrothal x
norflurazon Norflurazon x
noruron Noruron x Xn, R22
novaluron Novaluron x
nuarimol Nuarimol x
o-benzil-p-clorofenòxid de sodi Sodium o-benzyl-p-chlorphenoxide x x
octaborat de disodi tetrahidratat Disodium octaborate tetrahydrate x
octilinona Octhilinone x T, R23/24 C, R34 Xn, R22 N, R50/53
Ofurace Ofurace x
oli d’antracè Anthracene oil x x x rotenticida Carc. Cat. 2, R45
oli de parafina / (CAS 64742-54-7) Paraffin oil/(CAS 64742-54-7) x Carc. Cat. 2, R45
olis de petroli Petroleum oils x x x x
olis de petroli / (CAS 92062-35-6) Petroleum oils/(CAS 92062-35-6) x
olis de quitrà Tar oils x x
olis vegetals / oli de citronel·la Plant oils / Citronellol x repel·lent
olis vegetals / oli de soia epoxilat o oli de soja expoliat Plant oils / Soybean oil, epoxylated x
ometoat Omethoate x x T, R25 Xn, R21 N, R50
orbencarb Orbencarb x
orisastrobina Orysastrobin x
oxadiargil Oxadiargyl x Repr. Cat. 3, R63,Xn, R48/22,N, R50/53
oxadixil Oxadixyl x
oxicarboxina Oxycarboxin x Xn, R22
òxid de bis(tributilestany) Bis(tributyltin) oxide x T, R25 T, R48/23/25 Xn, R21 Xi, R36/38 N, R50/53
òxid de fenbutatín Fenbutatin oxide x T+, R26,Xi, R36/38,N, R50/53
oxidemeton de metil Oxydemeton-methyl x x T, R24/25 N, R50
oxinat de coure Oxine-copper x
oxpoconazole Oxpoconazole x
paraformaldehid Paraformaldehyde x
paraquat Paraquat x T+, R26 T, R24/25 T, R48/25 Xi, R36/37/38 N, R50/53
paration Parathion x x T+, R26/28 T, R24 T, R48/25 N, R50/53
paration de metil Parathion-methyl x repel·lent T+, R26/28 T, R24 Xn, R48/22 N, R50/53
p-cloronitrobenzè p-Chloronitrobenzene x Carc. Cat. 3, R40 Muta. Cat. 3, R68 T, R23/24/25 Xn, R48/20/21/22 N, R51/53
pebulat Pebulate x Xn, R22 N, R51/53
pefurazoat Pefurazoate x
pentaclorofenol Pentachlorophenol x Carc. Cat. 3, R40 T+, R26 T, R24/25 Xi, R36/37/38 N, R50/53
pentanoclor Pentanochlor x
pentoxazona Pentoxazone x
perfluidona Perfluidone x Xn, R22 Xi, R36
permanganat de potassi Potassium permanganate x bactericida Xn, R22 O, R8 N, R50/53
permetrín Permethrin x Xn, R20/22 N, R50/53
piperalina Piperalin x
piraclofòs Pyraclofos x
pirasulfotole Pyrasulfotole x
pirazofòs Pyrazophos x Xn, R20/22 N, R50/53
pirazoxifèn Pyrazoxyfen x
piributicarb Piributicarb x
piridafention Pyridaphenthion x x
piridafol Pyridafol x
pirifenox Pyrifenox x
pirifluquinazon Pyrifluquinazon x
piriftalid Pyriftalid x
pirimifòs d’etil Pirimiphos-ethyl x T, R25 Xn, R21 N, R50/53
pirimisulfan Pyrimisulfan x
pirofosfat de tetraetil (TEPP) Tetraethyl pyrophosphate (TEPP) x T+, R27/28 N, R50
piroquilona Pyroquilon x Xn, R22
piroxasulfona Pyroxasulfone x
polioxina Polyoxin x
polisulfur de bari Barium polysulphide x x Xi, R36/37/38 N, R50
pretilaclor Pretilachlor x
primisulfuron Primisulfuron x
probenazole Probenazole x bactericida
procimidona Procymidone x
profam Propham x regulador del creixement
profenofòs Profenofos x Xn, R20/21/22 N, R50/53
promecarb Promecarb x T, R25 N, R50/53
prometrina Prometryn x
propaclor Propachlor x Xn, R22 Xi, R36 N, R50/53
propargita Propargite x Carc. Cat. 3, R40 T, R23 Xi, R38 Xi, R41 N, R50/53
propazina Propazine x Carc. Cat. 3, R40 N, R50/53
propetamfòs Propetamphos x T, R25 N, R50/53
propionat de sodi Sodium propionate x
propirisulfuron Propyrisulfuron x
propoxur Propoxur x T, R25 N, R50/53
protiocarb Prothiocarb x
protiofòs Prothiofos x
protoat Prothoate x x T+, R27/28
p-t-amilfenat de sodi Sodium p-t-amylphenate x bactericida
p-t-amilfenòxid de sodi Sodium p-t-amylphenoxide x
quàssia Quassia x repel·lent
quinalfòs Quinalphos x T, R25 Xn, R21 N, R50/53
quinclorac Quinclorac x
quinometionat Chinomethionat (aka quinomethionate) x x T, R25 Xn, R21 N, R50/53
quintozè Quintozene x N, R50/53
quizalofop Quizalofop x
resmetrín Resmethrin x Xn, R22 N, R50/53
rotenona Rotenone x
saflufenacil Saflufenacil x
secbumeton Secbumeton x Xn, R22 Xi, R36 N, R50/53
setoxidim Sethoxydim x
siduron Siduron x
simazina Simazine x Carc. Cat. 3, R40 N, R50/53
simeconazole Simeconazole x
sorbat de potassi Potassium sorbate x
sulfamat d’amoni Ammonium sulphamate x
sulfat d’amoni Ammonium sulphate x
sulfentrazona Sulfentrazone x
sulfona demeton-S-metílica Demeton-S-methyl sulphone x T, R25 Xn, R21 N, R51/53
sulfotep Sulfotep x x T+, R27/28 N, R50/53
sulprofòs Sulprofos x
sumitrín Sumithrin x
TCA TCA x C, R35 N, R50/53
TCMTB TCMTB x
tebutam (sinònim: butam) Tebutam (aka butam) x
tebutiuron Tebuthiuron x Xn, R22 N, R50/53
tecnazè Tecnazene x regulador del creixement Xn, R22 N, R50/53
temefòs Temephos x
tepraloxidim Tepraloxydim x Carc. Cat. 3, R40,Repr. Cat. 3, R62,Repr. Cat. 3, R63
terbacil Terbacil x
terbufòs Terbufos x T+, R27/28 N, R50/53
terbumeton Terbumeton x Xn, R22 N, R50/53
terbutrina Terbutryn x
tetraborat de sodi Sodium tetraborate x x
tetraclorvinfòs Tetrachlorvinphos x
tetradifon Tetradifon x x
tetrametrín Tetramethrin x
tetrasul Tetrasul x
tetratiocarbamat de sodi Sodium tetrathiocarbamate x
tetratiocarbonat de sodi Sodium tetrathiocarbonate x x
tiadinil Tiadinil x
tiazafluron Thiazafluron x Xn, R22 N, R50/53
tiazopir Thiazopyr x
tiobencarb Thiobencarb x Xn, R22 N, R50/53
tiocarbazil Tiocarbazil x
tiocianat de potassi Potassium thiocyanate x
tiocianat de sodi Sodium thiocyanate x
tiociclam Thiocyclam x
tiodicarb Thiodicarb x
tiofanat (etil) Thiophanate (ethyl) x
tiofanox Thiofanox x T+, R27/28 N, R50/53
tiometon Thiometon x x T, R25 Xn, R21
tionazina Thionazin x T+, R27/28
tolifluanida Tolylfluanid x x Xi, R36/37/38 N, R50
tralometrín Tralomethrin x
triadimefon Triadimefon x Xn, R22 N, R51/53
triazamat Triazamate x
triazbutil Triazbutyl x
triazofòs Triazophos x x T, R23/25 Xn, R21 N, R50/53
triciclazole Tricyclazole x Xn, R22
triclorfon Trichlorfon x Xn, R22 N, R50/53
tricloronat Trichloronat x T+, R28 T, R24 N, R50/53
tridemorf Tridemorph x Repr. Cat. 2, R61 Xn, R20/22 Xi, R38 N, R50/53
tridifà Tridiphane x
trietazina Trietazine x
trifluralina Trifluralin x Xi, R36 N, R50/53
triforina Triforine x x
triiodur de potassi Potassium tri-iodide x
trioximetilè Trioxymethylen x
validamicina Validamycin x
vamidotion Vamidothion x x T, R25 Xn, R21 N, R50
vernolat Vernolate x Xn, R22 N, R51/53
vinclozolina Vinclozolin x Carc. Cat. 3, R40 Repr. Cat. 2, R60 Repr. Cat. 2, R61 N, R51/53
virus de la granulosi d’Agrotis segetum Agrotis segetum granulosis virus x
virus de la poliedrosi nuclear de Mamestra brassica Mamestra brassica nuclear polyhedrosis virus x
virus del mosaic groc del carbassó ( tipus suau) Zucchini yellow mosaic virus (ZYMV mild strain) x
zineb Zineb x Xi, R37

Annex 5.
Instruccions referents a l’etiquetatge dels productes fitosanitaris
L’etiqueta d’un producte fitosanitari recull la informació del producte i les recomanacions durant la seva utilització o emmagatzematge. Adverteix també dels riscs i de les actuacions a seguir en cas d’accident o d’intoxicació. L’etiqueta es distribueix en tres àrees:

1. Àrea d’informació sobre riscs

2. Àrea de registre

3. Àrea d’utilització

1. Àrea d’informació sobre riscs

Aquesta àrea explicita la perillositat del producte mitjançant pictogrames o símbols, menciona els riscs del producte, estandarditzats en frases R, fa mencions de prudència mitjançant les frases estandarditzades S i finalment especifica els antídots i les recomanacions en cas d’accident o d’intoxicació i incorpora el telèfon dels serveis toxicològics d’urgència. A més dona instruccions de la gestió dels residus

1. Símbols o pictogrames de perillositat

2. Text de les frases R (mencions de risc). Aquestes frases se substituiran per les frases H a partir del primer de juny de 2015.

3. Text de les frases S (mencions de prudència). Aquestes frases se substituiran per les frases P a partir del primer de juny de 2015.

4. Antídots i recomanacions en cas d’accident o d’intoxicació i telèfon de serveis toxicològics d’urgència.

5. Gestió dels residus

1. Símbols o pictogrames de perillositat

Indiquen el grau de toxicitat així com altres efectes nocius en les persones, en el medi ambient o en la fauna aqüícola o terrestre i les abelles

• Per la seva toxicologia humana: Molt tòxic (T+), Tòxic (T), Nociu (X<>n).

Molt tòxics: les substàncies i els preparats que, per inhalació, ingestió, o penetració cutània en molt petita quantitat poden provocar efectes aguts o crònics i fins i tot la mort. (T+)

Tòxics: les substàncies i els preparats que, per inhalació, ingestió, o penetració cutània en petites quantitats poden provocar efectes aguts o crònics i fins i tot la mort. (T)

Nocius: les substàncies i els preparats que, per inhalació, ingestió, o penetració cutània poden provocar efectes aguts o crònics i fins i tot la mort. (X<>n)

• Per altres efectes: Corrosiu (C), Irritant (X<>i), Explosiu (E), Comburent (O), Extremadament inflamables (F<>+), Fàcilment inflamable (F).

Corrosius: les substàncies i els preparats que en contacte amb teixits vius puguin exercir-hi una acció destructiva. (C)

Irritants: les substàncies i els preparats no corrosius que, en contacte breu, prolongat o repetit amb la pell o les mucoses, poden provocar una reacció inflamatòria. (X<>i)

Explosius: les substàncies i els preparats sòlids, líquids, pastosos o gelatinosos que, fins i tot en absència d’oxigen atmosfèric, poden reaccionar de forma exotèrmica amb ràpida formació de gasos, i que en determinades condicions d’assaig detonen, deflagrant ràpidament, o que sota l’efecte de la calor, en cas de confinament, parcial exploten. (E)

Comburents: les substàncies i els preparats que en contacte amb altres substàncies, en especial amb substàncies inflamables, produeixen una reacció fortament exotèrmica. (O)

Extremadament inflamables: les substàncies i els preparats líquids que tinguin un punt d’ignició extremadament baix i un punt d’ebullició baix, i les substàncies i els preparats gasosos que a temperatura i pressió normals siguin inflamables en contacte amb l’aire. (F+)

Fàcilment inflamables: les substàncies i els preparats: (F)

• que puguin escalfar-se o inflamar-se en l’aire a temperatura ambient sense suport d’energia, o

• els sòlids que puguin inflamar-se fàcilment després d’un breu contacte amb una font d’inflamació i que segueixin cremant o consumint-se una vegada retirada la dita font, o

• els líquids el punt d’ignició dels quals sigui molt baix, o

• que en contacte amb l’aigua o amb l’aire humit desprenguin gasos extremadament inflamables en quantitats perilloses.

• Perillosos per al medi ambient: les substàncies i els preparats que presenten o poden presentar un perill immediat o per a un o més components del medi ambient. (N).

• Per a la fauna terrestre: (A, B, C) (de menor a major perillositat).

• Per a la fauna aqüícola: (A, B, C) (de menor a major perillositat).

• Per a les abelles: (perillós, perill controlable, poc perillós, compatible)

Els pictogrames utilitzats són els següents:


SÍMBOL O PICTOGRAMA INTERPRETACIÓ
Image
Nociu (Xn)
Irritant (Xi)
Image
Molt tòxic (T+)
Tòxic (T)
Image
Corrosiu (C)
Image
Explosiu (E)
Image
Comburent (O)
Image
Extremadament inflamable (F+)
Fàcilment inflamable (F)
Image
Perillós per al medi ambient (N)

2. Text de les frases R (mencions de risc)

Les frases R són un conjunt de frases estandarditzades a nivell europeu que fan al·lusió als riscs que poden tenir determinades substàncies al ésser utilitzades o manipulades. En general fan referència a:

Substàncies inflamables: les substàncies i els preparats líquids el punt d’ignició dels quals és baix. S’indica amb la frase de risc R10: inflamable

Substàncies sensibilitzants: les substàncies i els preparats que, per inhalació o penetració cutània, poden ocasionar una reacció d’hipersesibilització, de manera que una exposició posterior a aquesta substància o a aquest preparat ocasioni efectes negatius característics. S’indica amb les frases de riscs R42 i/o R43.

Carcinògens: les substàncies i els preparats que, per inhalació, ingestió o penetració cutània, poden produir càncer o augmentar-ne la freqüència.

Aquestes substàncies es divideixen en tres categories:

a. Primera categoria: substàncies que se sap que són carcinògenes per a l’ésser humà
Es disposa d’elements suficients per establir l’existència d’una relació causa/efecte entre l’exposició de l’home a aquestes substàncies i l’aparició del càncer.

b. Segona categoria: substàncies que poden considerar-se carcinògenes per a l’ésser humà.
Es disposa d’elements suficients per suposar que l’exposició de l’ésser humà a aquestes substàncies pot produir càncer. Aquesta presumpció es fonamenta generalment en:

• estudis apropiats a llarg termini en animals

• altre tipus d’informació pertinent.

c. Tercera categoria: substàncies que poden tenir efectes carcinògens preocupants en l’ésser humà, però de les quals no es disposa d’informació suficient per fer-ne una avaluació satisfactòria. Hi ha algunes proves procedents d’anàlisis amb animals, però resulten insuficients per classificar aquestes substàncies com de segona categoria.

A les substàncies de 1a i 2a categoria se’ls assignarà la frase de risc R45: Pot causar càncer o R49: Pot causar càncer per inhalació. Les substàncies de 3a categoria se’ls assignarà la frase de risc R40: Risc d’efectes irreversibles.

Mutagènics: les substàncies i els preparats que, per inhalació, ingestió o penetració cutània, poden produir alteracions genètiques hereditàries o augmentar-ne la freqüència. També es diferencien tres categories. Les categories 1a i 2a s’indiquen amb la frase de risc R46: Pot causar alteracions genètiques hereditàries, mentre que la categoria 3a s’indica amb la frase R40: Possibilitat d’efectes irreversibles.

Tòxics per a la reproducció: les substàncies i els preparats que, per inhalació, ingestió o penetració cutània, poden produir efectes negatius no hereditaris en la descendència, o augmentar-ne la freqüència, o afectar de manera negativa la funció o la capacitat reproductora masculina o femenina. Les categories 1a i 2a s’indiquen amb la frase de risc R60, R61, mentre que la categoria 3a s’indica amb la frase R62, R63.

El llistat complert de les frases R es troba al final d’aquest annex.

3. Frases de prudència

Fan referència a les mesures a prendre per tal de no córrer risc d’accident o malaltia. També a la manera de conservar els productes, a les accions que s’han de prendre en cas de contacte amb la pell, els ulls o la boca, etc., el material i l’equip de seguretat a utilitzar, etc. Inclouen les instruccions de recollida de residus d’envàs i envasos. Al final d’aquest annex hi ha el llistat de les frases S.

4. Antídots i recomanacions en cas d’accident o d’intoxicació

Incorpora La frase “Primers auxilis en cas d’intoxicació”, i els antídots i recomanacions en cas d’accident o intoxicació i els telèfons dels serveis toxicològics d’urgència.

5. Gestió de residus

Indicacions de l’obligatorietat per part de l’usuari de dur una gestió correcta de l’envàs, bé sigui lliurant-lo als punts de recollida designats, o retornant-lo al punt de venda del producte.

2. Àrea de registre

Ha de recollir les dades següents:

• Nom o la designació comercial del producte.

• Nom i domicili del titular de l’autorització, el número d’autorització i si són diferents el nom i domicili la persona responsable de l’etiquetatge i envasat finals.

• Composició amb el nom i el contingut de les substàncies actives, indicant clarament la formulació química, en normes ISO, IPUCA o tal i com hi figura a l’annex VI del Reglament (CE) 1272/2008.

• La concentració de cada substància activa expressada com segueix

- En cas de sòlids, aerosols, líquids viscosos i líquids volàtils en % p/p i en g/Kg

- En altres líquids o preparats en gel en % p/p i en g/l.

- En el cas dels gasos en % v/v i % p/p

- Si la substància activa és un microorganisme la concentració s’expressa en unitats actives per unitat de volum o pes o en qualsevol altra forma pertinent per al microorganisme.

• La quantitat neta de producte expressada en g o en kg en el cas de preparats sòlids, en g, kg o l en el cas de preparats gasosos i en ml o l en el cas de preparats líquids.

• Nom de substàncies molt tòxiques, tòxiques, nocives i corrosives que acompanyen la matèria activa, si les seves concentracions sobrepassen els percentatges que indica la legislació vigent.

• Número d’inscripció al Registre Oficial/data de vigència.

• Número i data del lot de fabricació.

• Tipus d’acció.

• El tipus de preparat.

3. Àrea d’utilització

• Cultiu i plagues per a les quals està autoritzat i les condicions agrícoles, mediambientals i fitosanitàries específiques en les quals el producte pot ser utilitzat o no.

• La frase “llegiu les instruccions abans d’utilitzar el producte”.

• Dosi i condicions d’aplicació. Si cal dosi màxima per hectàrea i per aplicació, així com la quantitat màxima d’aplicacions anuals

• Termini de seguretat (dies que han de transcórrer entre el tractament i la collita o entrada de bestiar o d’obrers).

• Si cal, el interval que cal deixar entre l’última aplicació i la sembra o plantació del conreu a protegir, la sembra o plantació dels conreus successius, la collita, l’ús i el consum.

• Instruccions per a la seva utilització.

• Recomanacions, incompatibilitats i risc de fitotoxicitat si n’hi hagués.

• La prohibició de reutilització de l’envàs, excepte el cas en el qual aquest últim hagi estat dissenyat a aquest efecte.

• Condicions d’emmagatzematge i conservació

• Si cal, data de caducitat en condicions d’emmagatzematge adients.

Llistat Frases R:

• R1- Explosiu en estat sec.
• R2- Risc d’explosió por xoc, per fricció, per foc o per altres fonts d’ignició.
• R3- Risc alt d’explosió por xoc, per fricció, per foc o per altres fonts d’ignició.
• R4- Forma compostos metàl·lics explosius molt sensibles.
• R5- Perill d’explosió en cas d’escalfament.
• R6- Perill d’explosió, en contacte o sense contacte amb l’aire.
• R7- Pot provocar incendis.
• R8- Perill de foc en contacte amb materials combustibles..
• R9- Perill d’explosió al barrejar amb materials combustibles.
• R10- Inflamable.
• R11- Fàcilment inflamable.
• R12- Extremadament inflamable.
• R14- Reacciona violentament amb l’aigua.
• R15- Reacciona amb l’aigua alliberant gasos extremadament inflamables.
• R16- Pot explotar si es barreja amb substàncies comburents.
• R17- S’inflama espontàniament amb contacte amb l’aire.
• R18- A l’utilitzar-lo poden formar-se barreges aire-vapor explosives / inflamables.
• R19- Pot formar peròxids explosius.
• R20- Nociu por inhalació.
• R21- Nociu en contacte amb la pell.
• R22- Nociu per ingestió.
• R23- Tòxic per inhalació.
• R24- Tòxic en contacte amb la pell.
• R25- Tòxic per ingestió.
• R26- Molt tòxic per inhalació.
• R27- Molt tòxic en contacte amb la pell.
• R28- Molt tòxic per ingestió.
• R29- En contacte amb l’aigua allibera gasos tòxics.
• R30- Pot inflamar-se fàcilment al utilitzar-lo.
• R31- En contacte amb àcids allibera gasos tòxics.
• R32- En contacte amb àcids allibera gasos molt tòxics.
• R33- Perill d’efectes acumulatius.
• R34- Provoca cremades.
• R35- Provoca cremades greus.
• R36- Irrita els ulls.
• R37- Irrita las vies respiratòries.
• R38- Irrita la pell.
• R39- Perill d’efectes irreversibles molt greus.
• R40- Possibles efectes cancerígens.
• R41- Risc de lesions oculars greus.
• R42- Possibilitat de sensibilització per inhalació.
• R43- Possibilitat de sensibilització en contacte amb la pell.
• R44- Risc d’explosió a l’escalfar-lo dins d’ambient confinat.
• R45- Pot causar càncer.
• R46- Pot causar alteracions genètiques hereditàries.
• R48- Risc d’efectes greus per a la salut en cas d’exposició perllongada.
• R49- Pot causar càncer per inhalació.
• R50- Molt tòxic per als organismes aquàtics.
• R51- Tòxic per als organismes aquàtics.
• R52- Nociu per als organismes aquàtics.
• R53- Pot provocar a llarg termini efectes negatius al medi ambient aquàtic.
• R54- Tòxic per a la flora.
• R55- Tòxic per a la fauna.
• R56- Tòxic per als organismes del sòl.
• R57- Tòxic per a les abelles.
• R58- Pot provocar a llarg termini efectes negatius al medi ambient.
• R59- Perillós per a la capa d’ozó.
• R60- Pot perjudicar la fertilitat.
• R61- Risc durant l’embaràs d’efectes adversos per al fetus.
• R62- Possible risc de perjudicar la fertilitat.
• R63- Possible risc durant l’embaràs d’efectes adversos per al fetus.
• R64- Pot perjudicar als nens alimentats amb llet materna.
• R65- Nociu: si s’ingereix pot causar danys pulmonars.
• R66- L’exposició repetida pot provocar sequedat o formació de esquerdes a la pell.
• R67- La inhalació de vapors pot provocar somnolència y vertigen.
• R68- Possibilitat d’efectes irreversibles.

Pot haver-hi combinacions de dues frases com per exemple: R14/15, Reacciona violentament amb l’aigua alliberant gasos extremadament inflamables. Les combinacions més freqüents són:

R14/15, R15/29, R20/21, R20/22, R20/21/22, R21/22, R23/24, R23/25, R23/24/25, R24/25, R26/27, R26/28, R26/27/28, R27/28, R36/37, R36/38, R36/37/38, R37/38, R39/23, R39/24, R39/25, R39/23/24, R39/23/25, R39/24/25, R39/23/24/25, R39/26, R39/27, R39/28, R39/26/27, R39/26/28, R39/27/28, R39/26/27/28, R42/43, R48/20, R48/21, R48/22, R48/20/21, R48/20/22, R48/21/22, R48/20/21/22, R48/23, R48/24, R48/25, R48/23/24, R48/23/25, R48/24/25, R48/23/24/25, R50/53, R51/53, R52/53, R68/20, R68/21, R68/22, R68/20/21, R68/20/22, R68/21/22, R68/20/21/22.

Llistat frases S:

• S1- Conserveu sota clau.
• S2- Mantingueu fora de l’abast dels nens.
• S3- Conserveu en lloc fresc.
• S4- Mantingueu lluny de locals habitats.
• S5- Conserveu en. (líquid apropiat a especificar pel fabricant)
• S6- Conserveu en. (gas inert a especificar pel fabricant).
• S7- Mantingueu el recipient ben tancat.
• S8- Mantingueu el recipient en un lloc sec.
• S9- Conserveu el recipient en un lloc ben ventilat.
• S12- No tancar el recipient hermèticament.
• S13- Mantingueu lluny d’aliments, begudes i pinsos.
• S14- Conserveu lluny de. (materials incompatibles a especificar pel fabricant).
• S15- Conserveu allunyat de la calor.
• S16- Conserveu allunyat de les flames o d’una font d’espurnes. No fumeu.
• S17- Mantingueu lluny de materials combustibles.
• S18- Manipuleu i obriu el recipient amb prudència.
• S20- No mengeu ni beure durant la seva utilització.
• S21- No fumeu durant la seva utilització.
• S22- No respireu la pols.
• S23- No respireu els gasos/fums/vapors/aerosols/ [denominació(s) adien(s) a especificar pel fabricant].
• S24- Eviteu el contacte amb la pell.
• S25- Eviteu el contacte amb els ulls.
• S26- En cas de contacte amb els ulls, renteu-los immediatament amb aigua abundant i aneu al metge.
• S27- Traieu-vos immediatament la roba tacada a esquitxada.
• S28- En cas de contacte amb la pell, renteu-vos immediatament i abundantment amb. (productes a especificar pel fabricant).
• S29- No llenceu los residus pel desguàs.
• S30- No llenceu mai aigua a aquest producte.
• S33- Eviteu l’acumulació de càrregues electrostàtiques.
• S35- Elimineu els residus del producte i dels seus contenidors amb totes les precaucions possibles.
• S36- Utilitzeu equip de protecció adequat.
• S37- Utilitzeu guants adequats.
• S38- En cas de ventilació insuficient, utilitzeu l’equip respiratori adien.
• S39- Utilitzeu protecció per als ulls/la cara.
• S40- Per netejar el terra i els objectes contaminats per aquest producte, utilitzeu. (a especificar pel fabricant).
• S41- En cas d’incendi o d’explosió no respireu els fums.
• S42- Durant las fumigacions/polvoritzacions, utilitzeu l’equip respiratori adequat. [Denominació(s) adequada(es) a especificar pel fabricant].
• S43- En cas d’incendi, utilitzeu. (els medis d’extinció els ha d’especificar el fabricant). (Si l’aigua augmenta el risc, s’ha d’afegir: “No utilitzeu mai aigua).
• S45- En cas d’accident o malestar, aneu immediatament al metge (si es possible, ensenyeu-li l’etiqueta).
• S46- En cas d’ingestió, aneu immediatament al metge i ensenyeu-li l’etiqueta.
• S47- Conserveu-lo a una temperatura no superior a. °C (a especificar pel fabricant).
• S48- Conserveu-lo humit amb. (mitjà adient apropiat a especificar pel fabricant).
• S49- Conserveu-lo únicament dins el contenidor d’origen.
• S50- No barregeu amb. (a especificar pel fabricant).
• S51- Useu únicament en llocs ben ventilats.
• S52- No useu sobre grans superfícies en locals habitats.
• S53- Eviteu l’exposició-busqueu instruccions especials abans de l’ús.
• S56- Elimineu aquesta substància i el seu contenidor en el punt de recollida pública de residus especials o perillosos.
• S57- Utilitzeu un envàs de seguretat adien per tal d’evitar la contaminació del medi ambient.
• S59- Dirigiu-vos al fabricant o proveïdor per tal d’obtenir informació sobre la seva recuperació o el seu reciclat.
• S60- Elimineu el producte i el seu envàs com a residus perillosos.
• S61- Eviteu l’alliberament al medi ambient. Busqueu instruccions específiques a la fitxa de dades de seguretat.
• S62- En cas d’ingestió no provoqueu el vòmit: aneu immediatament al metge i ensenyeu-li l’etiqueta o l’envàs.
• S63- En cas d’accident per inhalació, allunyeu a la víctima fora de la zona contaminada i manteniu-la en repòs.
• S64- En cas d’ingestió, renteu la boca amb aigua (només si la persona està conscient).

També, com en el cas de les frases R es poden fer combinacions de dues o més frases.


Portal Jurídic del Principat d’Andorra