Carregant...
 

Decret pel qual s’aprova el Reglament de creació i funcionament de la Borsa d’Habitatge d’Andorra



Exposició de motius

El Ministeri d’Habitatge, Joventut, Ensenyament Superior i Recerca, amb l’objectiu de crear i desenvolupar accions concretes en el camp de l’habitatge, posa en funcionament, mitjançant l’aprovació d’aquest decret, la Borsa d’Habitatge d’Andorra.

Aquesta Borsa d’Habitatge vol aconseguir que els habitatges de titularitat privada que es trobin desocupats dins el territori andorrà, siguin posats a disposició del mercat de l’habitatge de lloguer, mitjançant la cessió voluntària d’ús i gaudi i/o administració dels habitatges per part del seu titular, a favor del Ministeri d’Habitatge, Joventut, Ensenyament Superior i Recerca, per a qualsevol títol vàlid en dret i en un termini no inferior als cinc anys.

Sense entrar en competència directa amb el sector immobiliari, es pretén posar al mercat de lloguer pisos que actualment no s’hi troben. Per fer-ho, el ministeri encarregat de l’Habitatge, realitzarà, a partir de la Borsa d’Habitatge, les accions necessàries per conciliar l’oferta i la demanda d’habitatges de lloguer.

El present Reglament descriu la creació i el funcionament de la Borsa d’Habitatge d’Andorra, i estableix quines han de ser les accions que han de permetre el correcte desenvolupament d’aquest projecte.

D’acord amb aquestes consideracions, el Govern, en la sessió del 10 de maig del 2006,

Decreta
Article únic

S’aprova el Reglament de creació i funcionament de la Borsa d’Habitatge d’Andorra que entrarà en vigor al mes següent de la seva publicació al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.

Reglament de creació i funcionament de la Borsa d’Habitatge d’Andorra

Article 1
Objecte
Aquest Reglament té per objecte la creació, la posada en funcionament i el desplegament de la Borsa d’Habitatge d’Andorra, adscrita orgànicament i funcionalment al Departament d’Habitatge, de la Secretaria d’Estat d’Habitatge i Joventut, del Ministeri d’Habitatge, Joventut, Ensenyament Superior i Recerca.
Article 2
Definicions
Als efectes d’aquest Reglament, s’entén per:

Propietaris:

Les persones físiques o jurídiques que tenen el títol de propietat d’un habitatge o un títol suficient per cedir-ne l’ús en tot o en part.

Llogaters:

Aquelles persones que es comprometen a adquirir l’ús de l’habitatge i se’ls obliga a pagar-ne la renda.

Sol·licitant d’un habitatge de la Borsa d’Habitatge:

És la persona física que representa la llar en el procediment de sol·licitud d’un habitatge de la Borsa d’Habitatge i és la persona que signarà el contracte de lloguer.

Llar:

Conjunt de persones que conviuen en un habitatge amb independència de si tenen relació de parentiu entre elles.

Fill a càrrec:

Els menors de 18 anys, i fins als 25 anys sempre que estiguin estudiant. Els fills amb discapacitat es consideren a càrrec independentment de la seva edat sempre que convisquin a la mateixa llar.

Any civil:

S’entén per any civil l’exercici que s’inicia l’1 de gener i finalitza el 31 de desembre.

Domicili habitual i permanent:

Es considera domicili habitual i permanent l’habitatge que es destina a residència principal i que no està desocupat més de tres mesos l’any.

Habitatge desocupat:

S’entén per habitatge desocupat aquell que, com a mínim, durant els darrers sis mesos no ha estat ocupat

Preu del lloguer dels habitatges que formen part de la Borsa:

Quantia en euros per metre quadrat de superfície útil que serveix de referència per determinar els preus mitjos del lloguer dels habitatges que s’acullin a la borsa d’habitatge que preveu aquest reglament.

Aquests preus mitjos de referència per determinar el preu del lloguer dels habitatges, que formen part de la Borsa d’Habitatge, queden establerts en els barems que s’adjunten en l’annex 4 d’aquest Reglament.

Registre de sol·licitants d’habitatge:

Aquest registre contindrà les dades de les persones que hagin instat una sol·licitud per obtenir un habitatge de la Borsa d’Habitatge i que compleixin els requisits establerts en aquest reglament per poder ser beneficiaris d’un habitatge de la Borsa d’Habitatge.

Acta inicial d’inspecció de l’habitatge:

Document que s’estén en el moment de fer la inspecció inicial de l’habitatge, el qual pot formar part de la Borsa d’Habitatge i que descriu la situació física, l’estat de conservació i d’habitabilitat en que es troba l’habitatge.
Article 3
Funcionament de la Borsa d’Habitatge
1. El ministeri encarregat de l’habitatge posa en marxa un programa específic de mobilització d’habitatges desocupats dins el territori andorrà que consisteix en oferir als propietaris diversos ajuts per estimular-los a cedir els seus habitatges al ministeri competent en matèria d’habitatge, amb la finalitat d’atendre la demanda de lloguer assequible de la societat andorrana.

2. La posada en el mercat dels habitatges de l’apartat anterior es realitzarà mitjançant la cessió voluntària, al ministeri d’Habitatge, Joventut, Ensenyament Superior i Recerca, del dret d’ús i gaudi i/o administració dels habitatges per part dels propietaris i per un termini no inferior als 5 anys.

3. El propietari que vulgui acollir-se a aquest programa haurà de signar amb el ministeri encarregat de l’Habitatge, un contracte de cessió de l’habitatge per un període no inferior a 5 anys, a comptar del moment en què el pis cedit sigui llogat.

4. El ministeri encarregat de l’Habitatge oferirà aquests habitatges en lloguer als sol·licitants que estiguin inscrits en el Registre de sol·licitants d’Habitatges.

5. El ministeri encarregat de l’Habitatge podrà signar un conveni de col·laboració amb l’AGIA per dur a terme la gestió dels habitatges que formin part de la borsa i que no estiguin gestionats directament pels seus propietaris.
Article 4
Requisits dels habitatges
1. Per acollir-se a aquest programa, els habitatges han de disposar de cèdula d’habitabilitat o estar en procés d’obtenir-la. Els habitatges desocupats cedits a la Borsa d’Habitatge seran inspeccionats per tal de verificar-ne el nivell d’habitabilitat així com l’estat físic i de conservació de l’habitatge i que servirà per retornar el pis al propietari en les mateixes condicions que el va cedir, llevat del deteriorament causat pel pas del temps i l’ús normal de l’habitatge.

2. Els habitatges que vulguin formar part de la Borsa d’Habitatge han d’haver estat desocupats en els darrers sis mesos i no han d’estar pendents de resolució judicial.
Article 5
Preu de lloguer dels habitatges cedits a la Borsa d’Habitatge
1. El ministeri encarregat de l’Habitatge pactarà amb els propietaris que cedeixin voluntàriament els seu habitatge a la Borsa d’Habitatge el preu de lloguer mensual, prenent com a referència els preus mitjos de referència establerts en l’annex 4 del present Reglament.

2. Per al càlcul dels preus mitjos de referència, el ministeri encarregat de l’Habitatge té en compte la ubicació geogràfica de l’habitatge, la parròquia, el poble, la zona, els serveis de la zona, així com el preu dels habitatges de la zona.

3. Els preus mitjos de referència establerts en l’annex 4 són el resultat de reduir en un 20% els preus mitjos de lloguer practicats en el mercat

4. El preu final de lloguer mensual amb el propietari es pactarà tenint en compte les característiques específiques de l’habitatge així com aquelles que facin referència a la zona i que aportin un valor afegit i a l’inrevés.

Com ara, si l’edifici disposa d’ascensor, places d’aparcament, terrassa, trasters, any de construcció de l’edifici, distribució del pis,...
Article 6
Beneficis per al propietari
Els propietaris que cedeixin l’ús i/o administració dels habitatges desocupats a favor del ministeri encarregat de l’Habitatge per llogar-los a tercers beneficiaris del programa, i en els termes i amb les condicions que estableixin les disposicions anteriors, rebran les contraprestacions següents:

a) una renda periòdica inferior als estàndards de mercat, segons el preu pactat, tal com estableix l’article 5 del present Reglament.
b) una assegurança a càrrec de l’Administració que cobreix:
Els desperfectes que el llogater pugui haver ocasionat a l’habitatge i que no siguin com a conseqüència del deteriorament causat pel pas del temps i l’ús normal de l’habitatge.
En cas d’impagament de les mensualitats per part del llogater, el propietari seguirà rebent aquestes mensualitats per un període de 12 mesos, a comptar de la data del primer impagament.

c) Tramitació, gestió i redacció dels contractes i documents pertinents.
d) Si durant un període de sis mesos, a comptar de la data de la signatura del contracte de cessió voluntària de l’habitatge, aquest no ha estat llogat, el propietari podrà recuperar l’habitatge i el contracte de cessió voluntària quedarà sense validesa.

Article 7
Beneficis per al llogater
El llogater podrà beneficiar-se de:

a) Trobar un pis de lloguer que satisfaci les seves necessitats a un preu inferior al preu de mercat.
b) El llogater podrà acollir-se també a d’altres programes del ministeri encarregat de l’Habitatge, com ara les ajudes directes al pagament del lloguer.
c) Altres beneficis de les accions que pugui dur a terme el ministeri encarregat de l’Habitatge adreçades al sector del lloguer d’habitatges.

Article 8
Requisits del sol·licitant
Per poder optar al lloguer d’un habitatge que formi part de la Borsa d’Habitatge, el/la sol·licitant ha d’acreditar el compliment dels requisits següents:

1. Tenir 18 anys o més.

2. Tenir la nacionalitat andorrana amb residència efectiva al Principat d’Andorra.

3. Ser estranger i acreditar haver obtingut la residència principal i permanent al Principat d’Andorra durant els cinc anys que precedeixen a la presentació de la sol·licitud.

4. No disposar de cap habitatge de propietat en ple domini, ni dret real d’ús.

5. Acreditar uns ingressos a la llar iguals o inferiors d’acord amb el barem econòmic d’ingressos màxims segons el que estableix l’annex 1.

6. Acreditar una font d’ingressos que ha de ser igual o superior als especificats al barem econòmic d’ingressos mínims establert en l’annex 2

7. Acreditar una puntuació igual o superior a 150 punts en el barem de béns patrimonials, d’acord amb l’annex 3 d’aquest Reglament.

8. En cas de treballar per compte propi, no tenir més de dos assalariats de mitjana durant l’any civil pres en consideració.

9. Destinar l’habitatge sol·licitat a la Borsa d’Habitatge per ser el domicili habitual i permanent del sol·licitant i dels components de la llar sense transmissió o cessió de l’ús temporal o permanent, total o parcial.

10. Presentar la sol·licitud en el format oficial corresponent, degudament omplerta i acompanyada de la documentació acreditativa pertinent.

11. No tenir deutes pendents amb l’Administració general.

12. No estar en procés de desnonament.
Article 9
Documentació que s’ha de presentar acompanyant la sol·licitud d’un habitatge de la Borsa d’Habitatge
Per sol·licitar un habitatge que forma part de la Borsa d’Habitatge, cal omplir el model de sol·licitud oficial i adjuntar-hi la documentació següent:

1. Fotocòpia del passaport o del document nacional d’identitat del sol·licitant.

2. Les persones estrangeres han de presentar el certificat d’inscripció expedit pel Servei d’Immigració, que acredita el temps de residència al Principat, i també el tipus d’autorització que posseeixen i la seva validesa.

3. En cas de treballar per compte propi, justificants d’ingressos i dels saldos de comptes bancaris tant de la persona sol·licitant com dels membres de la llar, corresponents al darrer any civil.

4. Declaració jurada de no rebre altres ingressos que els declarats tant de la persona sol·licitant com dels membres de la llar, a excepció dels fills a càrrec.

5. Comprovants i títols de propietat d’immobles, comerços, accions i participacions en societats, tant de la persona sol·licitant com dels membres de la llar.

6. Declaració jurada de no disposar de cap habitatge de propietat en ple domini, ni dret real d’ús tant de la persona sol·licitant com dels membres declarats en l’habitatge.
Article 10
Modificació de la situació del sol·licitant d’un habitatge de la Borsa d’Habitatge en relació amb l’any civil pres en consideració
1. Si el sol·licitant o la seva parella, si escau, es troben en el moment de presentació de la sol·licitud, a diferència de l’any civil pres en consideració, en situació d’invalidesa parcial o total reconeguda i atorgada per un organisme públic o privat nacional o estranger, es consideren, únicament per a aquest membre, els ingressos mensuals corresponents a la situació que presenti en el moment de formular la sol·licitud i s’apliquen a tot l’any en curs. I així, una vegada valorada la situació econòmica, es considera favorable sempre que no superi més d’un 10% el llindar d’ingrés màxim anual corresponent.

Es considera que la situació ha variat respecte de l’any civil pres en consideració sempre que la situació d’invalidesa hagi aparegut durant els darrers sis mesos de l’any civil pres en consideració.

2. Així mateix, si, en el moment de presentar la sol·licitud, el sol·licitant o la seva parella, si escau, es troben en situació de baixa laboral per malaltia o accident de treball s’aplica el mateix criteri establert en el punt anterior sempre que la baixa laboral tingui una durada superior a 24 setmanes en el moment de presentar la sol·licitud. Si en el moment de presentar la sol·licitud el període de baixa és inferior a 24 setmanes, i es preveu una baixa de llarga durada, s’ha d’adjuntar un certificat mèdic que justifiqui la previsió de llarga malaltia (superior a 24 setmanes).

3. Si el sol·licitant o la seva parella, si escau, s’han jubilat a partir del segon semestre de l’any civil pres en consideració, atès que assoleixen l’edat màxima en la seva vida activa, es consideren, únicament per a aquest membre, els ingressos mensuals corresponents a la situació que presenti en el moment de formular la sol·licitud i s’apliquen a tot l’any en curs.

4. Per tal que les situacions determinades en els punts anteriors puguin ser preses en consideració, s’han de comunicar durant el termini de la convocatòria i, en tot cas, abans de la resolució de la sol·licitud.
Article 11
Obligacions del sol·licitant
Les persones que siguin beneficiàries d’un habitatge que formi part de la Borsa d’Habitatge hauran d’acomplir amb les obligacions següents:

No es pot sotsarrendar l’habitatge
Efectuar el pagament al ministeri encarregat de l’Habitatge de l’import equivalent a dos mesos de lloguer en concepte de fiança
Respectar les normes comunitàries de l’edifici on estigui situat l’habitatge
Respectar totes les clàusules del contracte de lloguer
Informar de tots aquells desperfectes que s’hagin provocat en l’habitatge i que no resultin del deteriorament causat pel pas del temps i l’ús normal de l’habitatge

Article 12
Registre de sol·licitants d’habitatges de la Borsa d’Habitatge
Es crea el Registre de sol·licitants d’habitatges, el qual està gestionat pel ministeri encarregat de l’Habitatge, que durà a terme les gestions oportunes per posar en marxa el Registre, a través dels instruments de gestió que es determinin com a sistema integral de control i transparència de la Borsa d’Habitatge que es descriu en aquest Reglament.
Article 13
Conveni de col·laboració amb l’AGIA
Mitjançant un conveni de col·laboració s’autoritza l’AGIA a ser la gestora, mitjançant els seus col·legiats, dels pisos que els propietaris hagin cedit al programa de la Borsa d’Habitatge i que no vulguin ser-ne els gestors directes.


Cosa que es fa pública per a coneixement general.

Andorra la Vella, 10 de maig del 2006

Albert Pintat Santolària
Cap de Govern

Annex 1
Barem econòmic d’ingressos màxims anuals per aplicar a les sol·licituds de lloguer d’un habitatge de la Borsa d’habitatge


1. Per complir els requisits econòmics, el conjunt d’ingressos econòmics de la llar corresponent a l’any civil anterior a la data de la convocatòria no pot superar els llindars següents:

Composició de la
llar
Ingrés màxim
anual
1 membre 24.000,00 euros
2 membres 40.800,00 euros
3 membres 52.800,00 euros
4 membres 64.800,00 euros
5 membres 76.800,00 euros
6 membres 88.800,00 euros
7 membres 100.800,00 euros
8 membres 112.800,00 euros
9 membres 124.800,00 euros
10 membres 136.800,00 euros

2. Excepcions que cal tenir en compte en aplicar el barem econòmic:

a) Si el sol·licitant o la seva parella, si escau, es troben en el moment de presentació de la sol·licitud, a diferència de l’any civil pres en consideració, en situació d’invalidesa parcial o total reconeguda i atorgada per un organisme públic o privat nacional o estranger, es consideren, únicament per a aquest membre, els ingressos mensuals corresponents a la situació que presenti en el moment de formular la sol·licitud i s’apliquen a tot l’any en curs. I així, una vegada valorada la situació econòmica, es considera favorable sempre que no superi més d’un 10% el llindar d’ingrés màxim anual corresponent.
Es considera que la situació ha variat respecte a l’any civil pres en consideració sempre que la situació d’invalidesa hagi aparegut durant els darrers sis mesos de l’any civil pres en consideració.
b) Així mateix, si en el moment de presentar la sol·licitud el sol·licitant o la seva parella, si escau, es troben en situació de baixa laboral per malaltia o accident de treball s’aplica el mateix criteri establert en el punt anterior sempre que la baixa laboral tingui una durada superior a 24 setmanes en el moment de presentar la sol·licitud. Si en el moment de presentar la sol·licitud el període de baixa és inferior a 24 setmanes, i es preveu una baixa de llarga durada, s’ha d’adjuntar un certificat mèdic que justifiqui la previsió de llarga malaltia (superior a 24 setmanes).
c) Si el sol·licitant o la seva parella, si escau, s’han jubilat a partir del segon semestre de l’any civil pres en consideració, atès que assoleixen l’edat màxima en la seva vida activa, es consideren, únicament per a aquest membre, els ingressos mensuals corresponents a la situació que presenti en el moment de formular la sol·licitud i s’apliquen a tot l’any en curs.

Annex 2
Barem econòmic d’ingressos mínims anuals per aplicar a les sol·licituds de lloguer d’un habitatge de la Borsa d’habitatge


Per complir els requisits econòmics, el conjunt d’ingressos econòmics de la llar corresponent a l’any civil anterior a la data de la convocatòria no pot superar els llindars següents:

Composició de la
llar
Ingrés mínim
anual
1 membre 5.984,92 euros
2 membres 11.370,51 euros
3 membres 13.166,84 euros
4 membres 16.757,79 euros
5 membres 20.348,74 euros
6 membres 23.939,70 euros
7 membres 27.530,65 euros
8 membres 31.121,60 euros
9 membres 34.712,56 euros
10 membres 38.303,51 euros

Annex 3
Barem de puntuació per a la valoració dels béns patrimonials que s’ha d’aplicar a les sol·licituds de lloguer d’un habitatge de la Borsa d’Habitatge


Per complir els requisits patrimonials de la llar, el conjunt de béns patrimonials dels membres de la llar en el moment de la sol·licitud ha de ser igual o superior a 150 punts:

Punts assignats Punts obtinguts
1. Propietat de béns immobles de la llar no computats a les activitats econòmiques:
1.1 No disposa de cap terreny ni local 50
1.2 Disposa d’un terreny o local 15
1.3 Disposa de dos o més terrenys o locals 0
2. Accions o participacions en societats mercantils:
2.1 No en disposa 20
2.2 En disposa per un valor inferior o igual a 18.000 euros 10
2.3 En disposa per un valor superior a 18.000 euros 0
3. Comerços:
3.1 Disposa d’un o cap comerç 100
3.2 Disposa de dos comerços 75
3.3 Disposa de tres o més comerços 0
4. Vehicles no computats a les activitats econòmiques:
4.1 Disposa d’un a tres automòbils 25
4.2 Disposa de quatre automòbils 20
4.3 Disposa de cinc o més automòbils 0
Total

Annex 4
Barem dels preus del metre quadrat de lloguer dels pisos que formen part de la Borsa d’Habitatge d’Andorra


A continuació es detallen els barems sobre els preus mitjos del metre quadrat de lloguer que regiran els preus dels lloguers dels pisos que formen part de la Borsa d’Habitatge:

Cada parròquia contempla els preus dels nuclis més importants de la parròquia i, en el cas del poble més gran de cada parròquia, una subdivisió en 4 zones:

Zona 1: És el punt central, la zona comercial, el centre vila.
Zona 2: És el segon nivell de la zona comercial (allò que no està en la zona 1 tot i pertànyer a la zona centre)
Zona 3: És la zona residencial obaga
Zona 4: És la zona residencial solana


Parròquia de Canillo:

Població
Preu del m2
Canillo
Zona 1
Zona 2
Zona 3
Zona 4
64,90 euros
61,30 euros
54,10 euros
64,20 euros
Meritxell 41,10 euros
Ransol 61,30 euros
Tarter 68,50 euros
Incles 61,30 euros
Soldeu 60,60 euros
L’Aldosa de Canillo 59,90 euros

Parròquia d’Encamp:

Població
Preu del m2
Encamp:
Zona 1
Zona 2
Zona 3
Zona 4
72,10 euros
72,10 euros
61,30 euros
64,90 euros
Vila 66,40 euros
Les Bons 63,50 euros
El Pas de la Casa
Zona 1
Zona 2
Zona 3
Zona 4
79,30 euros
69,25 euros
72,10 euros
72,10 euros

Parròquia d’Ordino:

Població
Preu del m2
Ordino
Zona 1
Zona 2
Zona 3
Zona 4
82,90 euros
76,45 euros
66,35 euros
67,80 euros
La Cortinada 68,50 euros
Arans 55,50 euros
El Serrat 54 euros

Parròquia de la Massana:

Població
Preu del m2
La Massana
Zona 1
Zona 2
Zona 3
Zona 4
68,50 euros
65 euros
61,30 euros
63,50 euros
Sispony 67,80 euros
Anyós 61,30 euros
L’Aldosa 69,20 euros
Escàs 59,85 euros
Arinsal 61,30 euros
Pal / Erts / Xixerella 62 euros

Parròquia d’Andorra la Vella:

Població
Preu del m2
Andorra la Vella
Zona 1
Zona 2
Zona 3
Zona 4
100,95 euros
86,55 euros
75,80 euros
90,90 euros
Santa Coloma 66,40 euros
La Margineda 57,70 euros
La Comella 72,10 euros
El solà d’Andorra la Vella 102,40 euros

Parròquia de Sant Julià:

Població
Preu del m2
Sant Julià de Lòria
Zona 1
Zona 2
Zona 3
Zona 4
68,50 euros
61,30 euros
50,50 euros
59,10 euros
Aixirivall 61 euros
Bixessarri 61 euros
Juberri 61 euros
Fontaneda 61 euros

Parròquia d’Escaldes-Engordany:

Població
Preu del m2
Escaldes-Engordany
Zona 1
Zona 2
Zona 3
Zona 4
96,65 euros
82,20 euros
75 euros
96,65 euros
Can Diumenge 98 euros
Engolasters 72,80 euros




Portal Jurídic del Principat d’Andorra