Decret d’aprovació del Reglament relatiu a l’ús de productes fitosanitaris
Índex
[Mostra/Amaga]- Reglament relatiu a l’ús de productes fitosanitaris
- Article 1
- Article 2
- Article 3
- Article 4
- Article 5
- Article 6
- Article 7
- Article 8
- Article 9
- Article 10
- Article 11
- Article 12
- Article 13
- Article 14
- Article 15
- Article 16
- Article 17
- Article 18
- Article 19
- Article 20
- Article 21
- Article 22
- Article 23
- Article 24
- Disposició transitòria primera. Obtenció del carnet d’aplicador
- Disposició transitòria segona. Inscripció al Registre Oficial d’Establiments de Productes Fitosanitaris
- Disposició transitòria tercera. Retirada de productes fitosanitaris del mercat
- Disposició transitòria quarta. Formació equivalent per als titulars d’explotacions en actiu
- Disposició transitòria cinquena. Formació equivalent per als titulars d’establiments d’emmagatzematge i venda de productes fitosanitaris, pels titulars d’empreses de serveis d’aplicació de productes fitosanitaris en actiu i per les institucions i organismes públics que executin pels seus mitjans tractaments amb productes fitosanitaris
- Disposició transitòria sisena. Modificació i adaptació dels locals d’empreses de comercialització, emmagatzematge i/o de serveis d’aplicació de productes fitosanitaris
- Disposició transitòria setena. Adequació de les instal·lacions d’emmagatzematge de productes fitosanitaris
Exposició de motius
Amb l’objectiu d’aconseguir pràctiques agràries que es corresponguin amb les pràctiques i els usos del bon pagès, la Llei d’agricultura i ramaderia, del 22 de juny del 2000, determina en l’article 20, apartat 1, la prohibició d’ús de determinats productes fitosanitaris que, per la seva composició, comportin danys o riscos de dany per a la salut de les persones o dels animals i a l’entorn natural, i en l’apartat 2 configura un mandat al ministeri responsable de l’agricultura perquè editi un manual de recomanacions de pràctiques i usos del bon pagès.El manual de recomanacions de pràctiques i usos del bon pagès afecta diversos àmbits de l’activitat agrària, des de la lluita contra l’erosió fins a la gestió d’adobs, esmenes i fems; algunes mesures, tanmateix, tenen caràcter obligatori i han de quedar degudament reglamentades. Aquest és, en definitiva, un dels reglaments que finalment formaran part d’aquest manual.
S’entén per bones pràctiques fitosanitàries les que se segueixen en els tractaments amb productes fitosanitaris aplicats a determinats vegetals o productes vegetals d’acord amb les condicions d’usos autoritzats i seleccionats, dosificats i programats en el temps per tal d’assegurar l’eficàcia del tractament amb la quantitat mínima de producte i tenint presents, a més, les condicions locals i altres possibilitats de control com les pràctiques culturals o els tractaments biològics.
El problema de l’ús dels productes fitosanitaris preocupa tothom. El control, tant de la seva eficàcia com dels seus efectes nocius, és motiu d’un estudi continu que promou noves legislacions als països desenvolupats. El Conveni de Basilea sobre el control dels moviments transfronterers dels residus perillosos i la seva eliminació va entrar en vigor el 5 de maig de 1992. El 23 de juliol de 1999 Andorra va signar la seva adhesió al Conveni, que hi va entrar en vigor el 23 d’octubre de 1999. Els residus dels productes fitosanitaris estan considerats com a perillosos i, per tant, la seva eliminació ha de ser acurada. El Conveni d’Estocolm sobre contaminants orgànics persistents, molts dels quals són utilitzats com a productes fitosanitaris, tracta de protegir la salut pública i el medi ambient promovent mesures jurídiques per tal d’eliminar-ne o bé restringir-ne l’ús i la producció.
D’altra banda, la globalització permet, avui en dia, obtenir material vegetal procedent de qualsevol part del món. La mobilitat del material vegetal originada pel comerç va acompanyada de la propagació dels patògens associats, i aquesta és una via important per introduir plagues no existents al país. D’acord amb principis d’eficàcia i de solidaritat, la lluita fitosanitària organitzada obliga els països a actuar de manera conjunta, a coordinar accions i a prendre mesures per tal de protegir els conreus.
És una obligació i un dret dels usuaris dels productes fitosanitaris gestionar de manera racional aquests productes i conèixer-ne la perillositat. Cal adoptar les mesures oportunes per minimitzar el risc de dany que pot comportar el seu ús.
Cal garantir el grau de protecció més alt possible de la salut humana, animal i mediambiental. Si davant la utilització d’un producte hi ha incertesa científica dels riscos que pot suposar, s’aplica el principi de precaució. Així, una substància només es pot utilitzar si presenta un benefici clar per a la producció vegetal i no s’esperen efectes nocius per a la salut humana, animal o mediambiental.
És en aquest sentit que es desenvolupa aquest Reglament. Es potencia la formació dels usuaris dels productes fitosanitaris perquè actuïn de la forma adequada en l’ús i l’aplicació dels productes. Es crea el carnet d’aplicador i manipulador de productes fitosanitaris, imprescindible per als usuaris, aplicadors i venedors d’aquests productes.
Així mateix, les empreses venedores i de serveis han d’adoptar el llibre de registre de moviments de productes fitosanitaris i inscriure els seus locals en el Registre Oficial d’Establiments de Productes Fitosanitaris.
El Reglament també insta els usuaris de productes fitosanitaris a tot un seguit de recomanacions i obligacions, i tracta de vetllar per la salut pública i el medi ambient. Així, descriu de forma precisa els procediments que s’han de seguir per retirar els residus d’envasos i de producte del medi, per minimitzar els riscos de possibles contaminacions. L’Administració ha de dur a terme un control acurat amb l’objecte de garantir la traçabilitat del producte fitosanitari des de la compra fins al lliurament de l’envàs a la deixalleria.
A proposta del ministre d’Economia i Territori, el Govern, en la sessió del 12 de juny del 2013, aprova el Decret següent:
Article únic
S’aprova el Reglament relatiu a l’ús de productes fitosanitaris, que entrarà en vigor l’endemà de ser publicat al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.
Reglament relatiu a l’ús de productes fitosanitaris
Article 1
Objecte
Aquest Reglament regula l’ús dels productes fitosanitaris amb l’objecte de:1. Protegir la salut pública i el medi ambient en general, garantint un ús correcte dels productes fitosanitaris i minimitzant-ne l’impacte sobre la fauna, la flora, els ecosistemes en general i les aigües superficials i subterrànies.
2. Protegir el territori nacional de la introducció de plagues, establint les plagues de quarantena i, si escau, la urgència fitosanitària.
3. Protegir els enemics naturals de les plagues que afecten els vegetals.
Article 2
Àmbit d’aplicació
El Reglament s’aplica als productes fitosanitaris i altres mitjans de defensa vegetal utilitzats en l’activitat agrària i dels quals són usuaris:1. Els titulars de les explotacions agràries o els seus empleats.
2. Les empreses de comercialització i/o de producció de planta o de material vegetal.
3. Les empreses de comercialització de productes fitosanitaris, les empreses de serveis de prestació de tractaments de productes fitosanitaris i les institucions i els organismes públics que executin pels seus mitjans tractaments amb productes fitosanitaris.
Article 3
Exclusions
No són objecte d’aquest Reglament:1. Els productes destinats a l’ús de desinfecció, desratització i desinsectació de locals agrícoles, industrials o públics.
2. Els productes zoosanitaris.
3. Els productes fitosanitaris d’ús domèstic.
4. Les indústries fabricants de productes fitosanitaris instal·lades al Principat ni tampoc el control dels processos de producció de productes fitosanitaris.
5. La lluita contra mamífers que afecten els conreus.
6. Els productes destinats a la destrucció d’algues.
Article 4
Definicions
A efectes d’aquest Reglament s’entén per:1. Vegetals: les plantes vives i les parts de plantes vives, inclosos els fruits i les llavors.
2. Productes vegetals: els productes d’origen vegetal, sense transformar o que hagin sofert un procés de transformació simple sempre que puguin suposar un risc per a la propagació de plagues.
3. Plaga: qualsevol espècie, raça o biotip animal o agent patogen que causa danys als vegetals o als productes vegetals.
4. Plaga de quarantena: la que pugui tenir importància econòmica potencial per als conreus, encara que la plaga no sigui present al país.
5. Control de plagues: aplicació de mesures fitosanitàries per reduir o eliminar l’impacte o eradicar una població d’una o diverses plagues.
6. Organisme de control biològic: enemic natural antagònic, predador, paràsit o competidor que s’utilitza en el control de plagues.
7. Lluita integrada: aplicació racional de diferents mitjans de lluita contra plagues de manera que es minimitza la lluita química.
8. Lluita biològica: utilització d’organismes de control biològic per tal de mantenir sota llindars de plaga admissibles o eradicar un organisme patogen per als vegetals i els seus productes. S’hi inclouen també els productes i les pràctiques de l’agricultura ecològica així reconegudes en els reglaments de la Unió Europea.
9. Matèria activa: substància o organisme de control biològic que exerceix una acció específica o general contra una o vàries plagues que afectin els vegetals i els productes vegetals.
10. Producte fitosanitari: substància que inclou una o més matèries actives, en la presentació adequada per als usuaris i que s’utilitza per al control de plagues, males herbes o evita la seva acció, millora la conservació dels productes vegetals o influeix en el procés vital dels vegetals de forma diferent de com ho farien els nutrients.
11. Producte fitosanitari d’ús agrícola: producte fitosanitari que es comercialitza convenientment etiquetat en envasos o quantitats que superen:
a. 0,90 kg de producte comercial per a formulats en pols per a espolvoreig.
b. 0,5 kg de producte comercial per a formulats granulats.
c. 0,75 litres de producte comercial per a la resta de productes fitosanitaris.
12. Producte fitosanitari d’ús domèstic: el que es comercialitza en petit format per a l’ús fora de l’àmbit de l’agricultura com ara les llars i els espais domèstics, i per tant comercialitzat en volums o quantitats més petits que els definits per a productes fitosanitaris d’ús agrícola.
13. Passaport fitosanitari: document d’acompanyament de determinats vegetals o parts d’aquests vegetals que garanteix que han estat obtinguts de manera que no tenen cap plaga de quarantena quan es realitzen intercanvis entre països.
14. Residu d’envàs fitosanitari: contenidors que han estat en contacte amb els productes fitosanitaris.
15. Residu de producte fitosanitari: residu que queda dins del contenidor comercial un cop s’han efectuat els tractaments necessaris, o bé productes fitosanitaris que per qualsevol altre motiu es consideren no aptes per a l’ús.
Article 5
Deures dels titulars de les explotacions agràries i dels professionals implicats en la defensa vegetal
Els titulars de les explotacions agràries i els professionals les activitats dels quals tinguin a veure amb la defensa fitosanitària tenen el deure d’avisar el ministeri encarregat de l’agricultura, oralment o per escrit, i al més aviat possible, de la sospita de l’aparició de plagues que hagin estat declarades de quarantena.Article 6
Plagues de quarantena
1. Es consideren plagues de quarantena les que recull l’annex 1 d’aquest Reglament i totes les que pugui declarar com a tals el ministeri encarregat de l’agricultura.2. En el moment que aparegui o es detecti al territori andorrà una plaga declarada de quarantena s’ha de seguir el protocol d’actuació recomanat per a la plaga en qüestió i recollit a l’annex 1.
3. Els titulars de les explotacions agràries estan obligats a actuar segons indica el pla d’eradicació de la plaga i a evitar-ne la disseminació efectuant totes les mesures que dictin el ministeri encarregat de l’agricultura i els protocols d’eradicació.
Article 7
Urgència fitosanitària
El ministeri encarregat de l’agricultura pot declarar l’estat d’urgència fitosanitària:1. Davant la sospita d’aparició de nous agents patògens no presents al país per tal d’evitar que es propaguin i eradicar-los.
2. Actuant en col·laboració amb organismes internacionals o amb els països veïns per tal d’augmentar l’eficàcia de la lluita contra determinades plagues.
En ambdós casos, el ministeri encarregat de l’agricultura ha de prendre les mesures oportunes, i vetllar per la coordinació i el seguiment de l’evolució de la plaga.
Davant d’una situació d’urgència fitosanitària es poden establir mesures obligatòries que han d’aplicar de forma conjunta tots els titulars de les explotacions agràries i els professionals implicats en la defensa vegetal. En aquest cas s’han d’abstenir d’efectuar accions per compte propi. El ministeri encarregat de l’agricultura, per mitjà d’ordres ministerials, estableix les mesures que s’han de prendre contra les plagues d’urgència fitosanitària.
Article 8
Indemnitzacions en casos d’urgència fitosanitària
En el cas d’urgència fitosanitària, els titulars d’explotacions afectats per l’obligatorietat de la lluita es poden beneficiar de l’assistència tècnica del ministeri encarregat de l’agricultura i, si escau, de les indemnitzacions econòmiques que s’estableixin al decret corresponent.Article 9
Carnet d’aplicador i manipulador de productes fitosanitaris d’ús agrícola
Per a la utilització i la comercialització de productes fitosanitaris és obligatori tenir el carnet d’aplicador i manipulador de productes fitosanitaris. El carnet d’aplicador de productes fitosanitaris és personal i intransferible.S’estableixen dos tipus de carnet:
1. El carnet d’aplicador i manipulador de productes fitosanitaris bàsic s’obté amb la superació d’una prova de coneixements sobre els continguts establerts a l’annex 2. Aquest carnet és obligatori per a totes les persones, majors de 16 anys, que utilitzin o comercialitzin productes fitosanitaris. El carnet d’aplicador i manipulador de productes fitosanitaris bàsic no autoritza a l’ús ni a la comercialització dels productes catalogats com a molt tòxics en l’etiquetatge.
2. El carnet d’aplicador i manipulador de productes fitosanitaris superior s’obté amb la superació d’una prova de coneixements sobre els continguts establerts a l’annex 2. Està destinat a les persones, majors de 18 anys, que comercialitzin o apliquin productes fitosanitaris catalogats com a molt tòxics en l’etiquetatge.
Els continguts de la formació mínima requerida establerts per a cada tipus de carnet s’indiquen a l’annex 2.
Correspon al ministeri encarregat de l’agricultura l’expedició dels carnets d’aplicador i manipulador de productes fitosanitaris. L’expedició del carnet s’ha d’efectuar un cop s’hagi comprovat la realització de la formació corresponent i/o la superació de la prova corresponent. L’expedició del carnet és gratuïta.
Correspon al ministeri encarregat de l’agricultura la validació del carnet d’aplicador de productes fitosanitaris bàsic obtingut fora del país sempre que es demostri documentalment que s’ha obtingut mitjançant l’assistència a una formació, durada i superació d’examen similar al que especifica l’apartat A d’aquest annex.
Correspon al ministeri encarregat de l’agricultura la validació del carnet d’aplicador de productes fitosanitaris superior obtingut fora del país sempre que es demostri documentalment que s’ha obtingut mitjançant l’assistència a una formació, durada i superació d’examen similar al que especifica l’apartat B d’aquest annex.
Queden exemptes de l’obtenció del carnet d’aplicador i manipulador de productes fitosanitaris bàsic les persones que hagin obtingut la titulació corresponent en formació professional de grau mitjà o superior o equivalent en les branques agrària, forestal i/o jardineria.
Queden exemptes de l’obtenció del carnet d’aplicador de productes fitosanitaris superior les persones que hagin obtingut un grau universitari o una llicenciatura universitària o el títol d’enginyer en ciències agràries, forestals o mediambientals
Article 10
Llibre de registre de productes fitosanitaris d’ús agrícola
1. Els establiments d’emmagatzematge i venda de productes fitosanitaris, així com les empreses de serveis d’aplicació de productes fitosanitaris, estan obligats a portar un llibre de registre de moviments de productes fitosanitaris, en suport paper, on consti:a. Data d’entrada, producte amb el nom comercial, matèria o matèries actives, presentació, data de caducitat i quantitat de producte comercial adquirit o en estoc.
b. Data de sortida, nom de la persona compradora i la quantitat comprada. S’hi ha de fer constar el número de carnet d’aplicador.
2. En cap cas no es poden vendre productes fitosanitaris en quantitats considerades d’ús agrícola a compradors que no demostrin tenir el carnet d’aplicador i manipulador de productes fitosanitaris corresponent.
3. Queda reservada la venda i l’aplicació de productes catalogats com a molt tòxics en l’etiquetatge als posseïdors del carnet d’aplicadors de productes fitosanitaris superior.
4. El llibre de registre de productes fitosanitaris d’ús agrícola ha d’estar a disposició dels tècnics del ministeri encarregat de l’agricultura.
5. L’annex 3 recull el model de llibre de registre de productes fitosanitaris d’ús agrícola que lliura el ministeri encarregat de l’agricultura.
Article 11
Aplicació del principi de precaució
El ministeri encarregat de l’agricultura pot aplicar el principi de precaució davant la incertesa científica dels riscos que pot suposar la utilització d’un determinat producte fitosanitari d’ús agrícola per a la salut humana, animal o el medi ambient, i impedir-ne la utilització en el territori andorrà.Article 12
Registre Oficial d’Establiments de Productes Fitosanitaris
Les empreses que es dediquen a l’emmagatzematge o a la comercialització de productes fitosanitaris d’ús agrícola, així com les empreses de serveis d’aplicació de productes fitosanitaris d’ús agrícola, i les persones i organismes públics que apliquen i utilitzen productes fitosanitaris d’ús agrícola han d’inscriure al Registre Oficial d’Establiments de Productes Fitosanitaris els locals destinats a:a. Emmagatzematge de productes fitosanitaris d’ús agrícola.
b. Serveis de comercialització de productes fitosanitaris d’ús agrícola.
c. Instal·lacions destinades a realitzar tractaments fitosanitaris.
La inscripció al Registre Oficial d’Establiments de Productes Fitosanitaris és gratuïta.
Queden excloses de l’obligatorietat d’inscripció al Registre Oficial d’Establiments de Productes Fitosanitaris les àrees d’emmagatzematge de productes fitosanitaris situades dins de les explotacions agràries, tot i que aquestes àrees estan obligades a acomplir les condicions assenyalades a l’article 18.
El Registre Oficial d’Establiments de Productes Fitosanitaris està sota la custòdia del ministeri encarregat de l’agricultura.
Article 13
Sol·licitud d’inscripció al Registre Oficial d’Establiments de Productes Fitosanitaris
1. En el moment de fer la sol·licitud, les empreses de comercialització i distribució de productes fitosanitaris han d’aportar la documentació següent:a. Certificat d’inscripció al Registre de Comerç i Indústria.
b. Acreditació que hi ha una persona dins de l’empresa que té el carnet d’aplicador i manipulador de productes fitosanitaris corresponent. El responsable de l’empresa i el posseïdor del carnet han de signar un certificat conforme es responsabilitzen de la gestió dels productes fitosanitaris.
c. Memòria descriptiva de l’establiment on consti:
• Plànol de situació i emplaçament del local.
• Plànol de planta del local on s’especifiqui la ubicació dels productes fitosanitaris i, si escau, la dels equips de protecció.
• Justificació del compliment dels requisits assenyalats a l’article 16 d’aquest Reglament.
• Descripció dels tipus de productes fitosanitaris a emmagatzemar, manipular o utilitzar.
2. Si l’establiment presta serveis d’aplicació de productes fitosanitaris a tercers ha d’aportar, a més a més:
a. Les branques de l’activitat del servei, així com els tractaments que realitza.
b. Relació de personal de l’empresa que ocupa els llocs de responsabilitat o que fa activitats de manipulació de productes fitosanitaris.
c. Model de contracte o document per estendre al client on constin l’objecte del tractament, els productes fitosanitaris i dosis que cal emprar, les mesures de precaució i els terminis de seguretat que s’han de respectar.
3. S’estableix el termini de tres mesos a partir de l’inici de l’activitat de comercialització, distribució o de serveis d’aplicació per a la inscripció dels locals en el Registre d’Establiments de Productes Fitosanitaris.
Article 14
Modificacions al Registre Oficial d’Establiments de Productes Fitosanitaris
Les empreses inscrites en el Registre Oficial d’Establiments de Productes Fitosanitaris estan obligades a comunicar al ministeri encarregat de l’agricultura les modificacions que es puguin produir en les dades incloses en el Registre referents a:1. Canvis de titular de l’empresa o de l’establiment.
2. Canvis en les activitats de l’empresa dins de la comercialització, l’emmagatzematge i l’aplicació de productes fitosanitaris.
3. Canvis en el domicili social de l’empresa.
4. Canvis d’ubicació dels locals d’emmagatzematge o bé obres que afectin la distribució interna del local.
5. Canvis en el titular o els titulars posseïdors del carnet d’aplicador i manipulador de productes fitosanitaris.
El titular de l’establiment ha de comunicar les modificacions al ministeri encarregat de l’agricultura en un termini no superior a un mes natural comptat a partir de la data en què es va produir la modificació.
Article 15
Baixes del Registre Oficial d’Establiments de Productes Fitosanitaris
Les baixes del Registre Oficial d’Establiments de Productes Fitosanitaris es produeixen quan:1. L’empresa es dóna de baixa en el Registre de Comerç i Indústria per cessament de les activitats relacionades amb la comercialització, l’emmagatzematge, l’aplicació i la distribució dels productes fitosanitaris.
2. S’utilitza el local per a altres fins diferents dels referits a l’article 12 d’aquest Reglament.
3. No es disposa d’una persona dins de l’empresa amb el corresponent carnet d’aplicador i manipulador de productes fitosanitaris.
El titular ha de sol·licitar la baixa voluntària del Registre Oficial d’Establiments de Productes Fitosanitaris en un termini no superior a un mes comptat a partir de la data de cessament de l’activitat.
Article 16
Requisits que han de complir els establiments d’emmagatzematge i de comercialització de productes fitosanitaris
Els establiments destinats a l’emmagatzematge o a la comercialització de productes fitosanitaris han de complir els requisits següents:1. Estar construïts amb material no inflamable.
2. Estar separats mitjançant una paret d’obra dels habitatges.
3. Si s’hi emmagatzemen productes molt tòxics o inflamables, els locals han d’estar adequadament ventilats, i dotats d’equips de detecció d’incendis i amb la protecció suficient per a les persones.
4. Han de complir les normes de comercialització següents:
a. En els magatzems i locals on es comercialitzen productes fitosanitaris s’han de mantenir els envasos d’origen tancats, precintats i degudament etiquetats, tal com marca l’annex 5, i, en conseqüència, en queda prohibida la venda sense envàs o en envasos que no estiguin degudament etiquetats. Es prohibeix la venda de productes fitosanitaris a granel.
b. Els productes fitosanitaris classificats com a nocius (“Xn”) es poden comercialitzar en establiments dedicats també a la venda de productes d’alimentació animal. En aquest cas, els productes fitosanitaris han d’estar exposats al públic en prestatges o llocs separats, i s’han d’emmagatzemar a part dels pinsos o dels productes d’alimentació animal.
c. Queda prohibida la venda i l’emmagatzematge de productes fitosanitaris classificats com a molt tòxics (“T+”) en establiments mixtos on es comercialitzin pinsos o aliments per a animals.
d. Els productes de la categoria molt tòxics (“T+”) únicament es poden vendre a les persones que acreditin que tenen el carnet d’aplicador i manipulador de productes fitosanitaris superior.
5. Cal portar un llibre de registre de productes fitosanitaris d’ús agrícola segons determina l’article 10, apartat 1, d’aquest Reglament.
Article 17
Requisits que han de complir els establiments de serveis d’aplicació de productes fitosanitaris
1. Les empreses de tractaments amb productes fitosanitaris i els organismes públics que apliquin aquests productes han d’estar inscrits al Registre Oficial d’Establiments de Productes Fitosanitaris.2. Els titular dels establiments han de justificar que els productes s’emmagatzemen en locals adequats d’acord amb la seva categoria toxicològica, tal com s’indica a l’article 16 d’aquest Reglament.
Els titulars dels establiments han de lliurar als seus clients una còpia d’un document acreditatiu dels productes fitosanitaris i les dosis aplicades en cada tractament realitzat i dels terminis de seguretat corresponents. El document ha d’estar signat per l’aplicador del tractament, que ha de tenir el carnet d’aplicador i manipulador adequat segons la toxicitat dels productes fitosanitaris emprats. El document original queda sota la custòdia del titular de l’establiment. Ambdós parts han de guardar original i còpia, respectivament, durant un termini de tres anys.
3. Els titulars dels establiments han de disposar de llibre de registre de productes fitosanitaris d’ús agrícola.
Article 18
Requisits dels locals destinats a l’emmagatzematge de productes fitosanitaris situats a les explotacions agràries
Els locals destinats a l’emmagatzematge de productes fitosanitaris situats a les explotacions agràries han de complir els requisits següents:1. Han de disposar d’un espai específic suficientment ventilat a l’explotació agrària, fora de l’habitatge i diferent del destinat a emmagatzemar els productes per a l’alimentació animal. Els productes fitosanitaris s’han de situar dins d’un armari metàl·lic tancat amb clau.
2. Els productes s’han d’emmagatzemar en els envasos comercials propis; en cap cas no es poden transvasar els productes fitosanitaris a altres envasos.
3. Els titulars de les explotacions agràries han de revisar anualment els productes per tal de separar els ja caducats. Tant aquests productes com els envasos buits cal portar-los a la deixalleria del comú corresponent, o bé al Centre de Tractament de Residus d’Andorra.
Article 19
Productes fitosanitaris d’ús agrícola
La comercialització i l’ús dels productes fitosanitaris d’ús agrícola estan sotmesos als requisits següents:1. Estar inclosos al Registre Únic de Productes Fitosanitaris de la Unió Europea. Queda prohibida la utilització, la comercialització, la venda i la tinença dels productes fitosanitaris no autoritzats indicats a l’annex 4 d’aquest Reglament.
2. El producte ha d’estar convenientment etiquetat. Les característiques relatives a l’etiquetatge d’aquests productes queden recollides a l’annex 5 del Reglament.
3. El producte s’ha de comercialitzar amb instruccions d’ús i precaucions que s’han de prendre abans, durant i després del seu ús.
Article 20
Obligacions dels usuaris i aplicadors de productes fitosanitaris d’ús agrícola
1. Els aplicadors de productes fitosanitaris d’ús agrícola han de seguir les instruccions relatives als residus d’envàs i de producte que estableixen els articles 19 i 22 d’aquest Reglament.2. Els aplicadors dels productes fitosanitaris han de tenir el carnet d’aplicador i manipulador de productes fitosanitaris pertinent segons la toxicitat dels productes fitosanitaris.
Article 21
Actualització de la llista de productes fitosanitaris no autoritzats
Correspon al ministeri encarregat de l’agricultura revisar i, si escau, actualitzar la llista de productes fitosanitaris no autoritzats per a ús agrícola inclosos a l’annex 4 cada tres anys.Article 22
Instruccions d’ús i d’aplicació dels productes fitosanitaris d’ús agrícola
L’aplicador de productes fitosanitaris ha de vetllar per la utilització i l’aplicació correctes dels productes fitosanitaris dels quals és el responsable des del moment d’adquirir-los, per la qual cosa:1. Ha d’utilitzar el producte per als usos i conreus per als quals està autoritzat.
2. Ha de respectar les dosis i les condicions d’aplicació recomanades pel fabricant que estan recollides en l’etiquetatge del producte.
3. No pot aplicar el producte en situacions meteorològiques desfavorables, com ara en situacions d’alta temperatura o bé en situacions de pluja o vent.
4. Ha de seguir les instruccions referents a l’emmagatzematge dels residus i de residus d’envàs, segons l’article 23 d’aquest Reglament.
5. Ha d’evitar l’aplicació prop de punts d’aigua superficials, camins o llocs de pas, així com a prop d’habitatges o d’espais d’ús públic.
6. Ha de seguir les instruccions dels avisos emesos pel ministeri encarregat de l’agricultura.
Article 23
Instruccions per gestionar els residus d’envàs i els residus de productes fitosanitaris d’ús agrícola
Els residus d’envàs i els residus de productes fitosanitaris s’han de lliurar obligatòriament a la deixalleria del comú on està ubicada l’explotació agrària o a les empreses autoritzades o al Centre de Tractament de Residus d’Andorra.L’usuari ha de demanar i conservar un comprovant de lliurament on consti el nom de la persona, el número de carnet d’aplicador i manipulador de productes fitosanitaris, el residu d’envàs de producte fitosanitari o el residu de producte fitosanitari i les quantitats amb el nom comercial que se cedeixen.
En cap cas no es pot generar un residu d’envàs per buidatge del contingut dins d’un altre recipient o contenidor.
Article 24
Sancions
L’incompliment de les obligacions establertes en aquest Reglament comporta l’aplicació del règim sancionador previst al capítol vuitè de la Llei d’agricultura i ramaderia, del 22 de juny del 2000.Disposició transitòria primera. Obtenció del carnet d’aplicador
Les persones físiques o jurídiques inscrites com a titulars en el Registre d’Explotacions Agràries del Principat en una data posterior a l’entrada en vigor d’aquest Reglament disposen d’un any, comptat a partir de la data d’inscripció al Registre, per obtenir, elles mateixes, o les persones que facin ús dels productes fitosanitaris a la seva explotació, el carnet d’aplicador de productes fitosanitaris de tipus bàsic, o si escau, el carnet d’aplicador de productes fitosanitaris de tipus superior.Les persones físiques o jurídiques inscrites com titulars d’establiments d’emmagatzematge i venda de productes fitosanitaris i els titulars d’empreses de serveis d’aplicació de productes fitosanitaris registrades en una data posterior a l’entrada en vigor d’aquest Reglament disposen d’un any, comptat a partir de la data d’inscripció al Registre, per obtenir, elles mateixes, o les persones que facin ús dels productes fitosanitaris al seu establiment, el carnet d’aplicador de productes fitosanitaris de tipus bàsic, o si escau, el carnet d’aplicador de productes fitosanitaris de tipus superior.
Disposició transitòria segona. Inscripció al Registre Oficial d’Establiments de Productes Fitosanitaris
Les empreses ja presents al Principat que es dediquen a l’emmagatzematge o a la comercialització de productes fitosanitaris d’ús agrícola, així com les empreses de serveis d’aplicació de productes fitosanitaris d’ús agrícola, disposen de sis mesos comptats a partir de l’entrada en vigor d’aquest Reglament per inscriure’s al Registre Oficial d’Establiments de Productes Fitosanitaris.Disposició transitòria tercera. Retirada de productes fitosanitaris del mercat
Els usuaris de productes fitosanitaris disposen d’un període de sis mesos comptats a partir de la data d’entrada en vigor d’aquest Reglament per entregar a la deixalleria del comú corresponent els productes fitosanitaris caducats, o bé inclosos en l’annex 4 del Reglament, així com els residus d’envàs.Queda prohibida la venda, transmissió o donació d’aquests productes fitosanitaris a partir de l’entrada en vigor d’aquest Reglament.
Disposició transitòria quarta. Formació equivalent per als titulars d’explotacions en actiu
Els titulars de les explotacions i/o les persones que utilitzin productes fitosanitaris d’ús agrícola de les empreses agropecuàries registrades al Registre d’Explotacions Agràries d’Andorra amb data anterior a l’entrada en vigor d’aquest Reglament hauran de seguir, amb caràcter obligatori i convocatòria prèvia del ministeri encarregat de l’agricultura, una formació convalidable i equivalent a la necessària per obtenir el carnet d’aplicador de productes fitosanitaris de tipus bàsic.Disposició transitòria cinquena. Formació equivalent per als titulars d’establiments d’emmagatzematge i venda de productes fitosanitaris, pels titulars d’empreses de serveis d’aplicació de productes fitosanitaris en actiu i per les institucions i organismes públics que executin pels seus mitjans tractaments amb productes fitosanitaris
Els titulars d’establiments d’emmagatzematge i venda de productes fitosanitaris i els titulars d’empreses de serveis d’aplicació de productes fitosanitaris registrades al Registre de Comerç d’Andorra amb data anterior a l’entrada en vigor d’aquest Reglament hauran de seguir, amb caràcter obligatori i convocatòria prèvia del ministeri encarregat de l’agricultura, una formació convalidable i equivalent a la necessària per obtenir el carnet d’aplicador de productes fitosanitaris de tipus bàsic.Les institucions i organismes públics que executin pels seus mitjans tractaments amb productes fitosanitaris hauran de seguir, amb caràcter obligatori i convocatòria prèvia del ministeri encarregat de l’agricultura, una formació convalidable i equivalent a la necessària per obtenir el carnet d’aplicador de productes fitosanitaris de tipus bàsic.
Disposició transitòria sisena. Modificació i adaptació dels locals d’empreses de comercialització, emmagatzematge i/o de serveis d’aplicació de productes fitosanitaris
Les empreses de distribució i comercialització de productes, així com les empreses de serveis d’aplicació de productes fitosanitaris, disposen d’un any comptat a partir de la data d’aplicació del Reglament per adequar les seves instal·lacions a la normativa.Disposició transitòria setena. Adequació de les instal·lacions d’emmagatzematge de productes fitosanitaris
Els titulars de les explotacions i els titulars de les empreses agropecuàries disposen d’un termini de sis mesos, a comptar de l’entrada en vigor d’aquest Reglament, per adequar les seves instal·lacions d’emmagatzematge de productes fitosanitaris a la normativa d’aquest Reglament.Cosa que es fa pública per a coneixement general.
Andorra la Vella, 12 de juny del 2013
Antoni Martí Petit
Cap de Govern
Cap de Govern
Annex 1.
Mesures de protecció per tal d’evitar la introducció de plagues de quarantena no presents a Europa. Declaració de plaga de quarantena i protocol d’actuació per eradicar-la
1. Per tal d’evitar la introducció de les plagues de quarantena no presents a Europa, s’adopten les mesures següents:a. Queda prohibida la importació de tubèrcul de patata o de patata de sembra procedent d’altres països excepte els de la Unió Europea i Suïssa.
b. Queda prohibida la importació de vegetals de Solanum Tuberosum L., capficats o tubèrculs, i els seus híbrids destinats a la plantació procedents d’altres països excepte el material procedent de la Unió Europea.
c. S’estableix la prohibició d’importació de tubèrculs de Solanum sp. i els seus híbrids, excepte Solanum tuberosum L., d’altres països a excepció dels que hagin estat declarats exempts de Clavibacter michinagensis ssp sepedonicus (Spieckermann et Kotthoff) Davis.
d. Queda prohibida la importació de vegetals de la família Solanaceae destinats a la plantació, excepte si són importats dels països europeus.
e. Queda prohibida la importació de sòl, substrat de conreu constituït tot o en part per terra, matèria orgànica sòlida, humus que tingui turba o escorça diferent del constituït exclusivament per turba d’altres països excepte els de la Unió Europea, Israel, Líbia, el Marroc i Tunísia.
2. Plagues de quarantena:
Es declara com a plaga de quarantena:
Organisme nociu |
Nom comú |
Posició taxonòmica |
Planta hoste |
Globodera rostochiensis (Wollenweber) Behrens Sinònim: Heterodera rostochiensis Wollenweber |
Cat: Nematode daurat Fr: Nématode doré de la pomme de terre An: Yellow potato cyst nematode Es: Nematodo dorado |
Nematode: Tylenchida. Heteroderidae |
Patata. També tomàquet i albergínia. Altres Solanum sp. |
Per evitar la propagació d’altres plagues presents a Europa i no detectades a Andorra cal comprar sempre material de propagació (planta, tubèrculs, llavor) amb passaport fitosanitari que garanteixi que el material està lliure d’aquestes plagues. En cas de detectar-se la presència d’aquesta plaga en territori andorrà, cal seguir el protocol d’eradicació següent:
a. Determinació de parcel·les infectades:
-S’han de delimitar les parcel·les contaminades presents al país. Atès que els símptomes de la presència del nematode no són gaire clars i poden confondre’s amb altres plagues, caldrà confirmar la presència del nematode analitzant una mostra de sòl i de planta per tal de comprovar la presència de nematodes femella o quists.
-Un cop delimitada la parcel·la, no s’hi podran conrear patates, ni plantar o emmagatzemar cap planta destinada a la replantació. No obstant això, es pot permetre el conreu de patates per al consum si es garanteix que les patates es recol·lectaran abans de la maduresa dels quists del nematode, o sempre que el sòl s’hagi desinfectat amb algun mitjà adequat.
-Es prohibeix la possessió de nematode daurat.
-S’autoritza el conreu de patates per al consum de varietats resistents al nematode daurat en parcel·les contaminades. Es considera que una varietat és resistent al nematode daurat si, en conrear-la, s’observa la regressió natural i anual de la població de la raça del nematode.
b. Procediment de desclassificació d’una parcel·la contaminada:
El període mitjà de classificació com a parcel·la contaminada és de 7 anys. No obstant això, la parcel·la pot desclassificar-se si en una anàlisi de planta o sòl no s’observen quists o femelles. La desclassificació permet el conreu de patates de sembra, sempre de varietats resistents.
c. Productes autoritzats:
S’autoritza l’ús del carbofuran com a nematicida en la lluita contra el nematode daurat de la patata. Els aplicadors d’aquest producte han de tenir el carnet d’aplicador i manipulador de productes fitosanitaris superior. S’han de respectar les dosis, les instruccions d’ús i les precaucions especificades en l’etiqueta del producte.
Annex 2.
Continguts per a la formació per a la superació de la prova mitjançant la qual s’obtenen els carnets d’aplicador i manipulador de productes fitosanitaris de nivell bàsic i de nivell superior
A: Carnet d’aplicador de productes fitosanitaris bàsic. Durada: 25 horesObjectius:
1. Sensibilitzar els usuaris de productes fitosanitaris del risc de dany que suposa una utilització inadequada del producte fitosanitari per a la salut pública i el medi ambient.
2. Interpretar correctament una etiqueta d’un producte fitosanitari.
3. Dosificar el producte per tal d’aconseguir les dosis apropiades.
4. Complir la normativa referent als envasos i residus d’envàs.
5. Utilitzar correctament el material d’aplicació dels productes fitosanitaris.
6. Conèixer les recomanacions davant d’un cas d’intoxicació de productes fitosanitaris.
Continguts:
1. Què és un producte fitosanitari. Matèria activa. Presentació dels productes fitosanitaris.
2. Dilucions.
3. Etiquetatge dels productes fitosanitaris.
4. Seguretat. Mesures de precaució que cal prendre abans, durant i després del tractament fitosanitari. Material de seguretat. Equips. Neteja i manteniment dels equips.
5. Protecció. Perímetres de protecció.
6. Límit màxim de residus. Concepte.
7. Emmagatzematge dels productes fitosanitaris a les explotacions agràries.
8. Maquinària de tractament. Reglatge de broquets.
9. Deixalleria. Residus d’envàs.
10. El carnet d’aplicador. Compra i venda de productes. El llibre de registre.
11. Primers auxilis.
B: Carnet d’aplicadors de productes fitosanitaris superior. Durada: 50 hores
Objectius:
1. Sensibilitzar els usuaris de productes fitosanitaris del risc de dany que suposa una utilització inadequada del producte fitosanitari per a la salut de les persones i el medi ambient.
2. Interpretar correctament una etiqueta d’un producte fitosanitari.
3. Dosificar el producte per tal d’aconseguir les dosis apropiades.
4. Conèixer les obligacions com a usuaris dels productes fitosanitaris.
5. Complir la normativa referent als envasos i residus d’envàs.
6. Aplicar correctament un producte molt tòxic al conreu, respectant les instruccions d’ús, les frases de prudència, aplicant les mesures de seguretat apropiades i utilitzant els equips de seguretat necessaris.
7. Complir la normativa referent als envasos i als residus d’envàs.
8. Conèixer les recomanacions davant d’un cas d’intoxicació de productes fitosanitaris.
Continguts:
1. Què és un producte fitosanitari. Matèria activa. Presentació dels productes fitosanitaris.
2. Preparació del producte per al tractament. Dilucions.
3. Etiquetatge dels productes fitosanitaris. Toxicitat dels productes. Risc per a la salut i el medi ambient.
4. Seguretat. Mesures de precaució que cal prendre abans, durant i després del tractament fitosanitari. Material de seguretat. Equips. Neteja i manteniment dels equips.
5. Protecció. Perímetres de protecció.
6. Límit màxim de residus.
7. Emmagatzematge dels productes fitosanitaris.
8. Maquinària de tractament. Reglatge de broquets.
9. Deixalleria. Residus d’envàs.
10. El llibre de registre de productes fitosanitaris.
11. Legislació. Reglament relatiu a productes fitosanitaris. Obligacions dels titulars de les explotacions.
12. Regulació de la maquinària de tractaments.
13. Primers auxilis.
Annex 3.
Model del Llibre de registre de productes fitosanitaris d’ús agrícola
Data | Entrada | Sortida | Saldo | Número carnet aplicador |
---|---|---|---|---|
Per cada producte s’ha d’utilitzar un full del Llibre de registre amb un full de còpia. Els fulls s’han de numerar de manera correlativa per a cada producte.
Annex 4.
Relació de productes fitosanitaris no autoritzats
A. Substàncies actives prohibides (ús i tinença) en territori andorrà1,2-dibromoetà
Aldrín
Compostos mercurials,(alquils, aril i alquioxil)
Binapacril
Camfeclor
Captafol
Clordane
Clordecone
DDT
Dicofol
Dieldrina
Dinoseb (acetat i sals)
Endrin
Òxid d’Etilè
Heptaclor
Hexaclorbenzè
Clorur de mercuri (calomel)
Nitrofen
Compostos mercurials inorgànics
B. Substàncies actives no permeses per a la seva utilització sobre els conreus a Andorra
Substància activa | herbicida | insecticida | fungicida | acaricida | nematicida | tractament de sòls | altres |
|
1,2-Dichloropropane | x | |||||||
1,3-Dichloropropene | x | x | T, R24/25 Xn, R20 Xn, R65 Xi, R36/37/38 N, R50/53 | |||||
2-(dithiocyanomethylthio)-benzothiazol | x | |||||||
2,3,6-TBA | x | Xn, R22 N, R51/53 | ||||||
2,4,5-T | x | Xn, R22 Xi, R36/37/38 N, R50/53 | ||||||
2-Aminobutane (aka sec-butylamine) | x | F, R11 C, R35 Xn, R20/22 N, R50 | ||||||
2-Benzyl-4-chlorophenol | x | |||||||
2-Naphthyloxyacetamide | x | regulador del creixement | ||||||
4-Chloro-3-methylphenol | x | Xn, R21/22 Xi, R41 N, R50 | ||||||
5-chloro-3-methyl-4-nitro-1H-pyrazole (CMNP) | x | |||||||
Acephate | x | Xn, R22 | ||||||
Acetochlor | x | Xn, R20 Xi, R37/38 N, R50/53 | ||||||
Acifluorfen | x | Xn, R22 Xi, R38 Xi, R41 N, R50/53 | ||||||
Agrotis segetum granulosis virus | x | |||||||
Alachlor | x | Carc. Cat. 3, R40 Xn, R22 N, R50/53 | ||||||
Alanycarb | x | |||||||
Aldicarb | x | x | x | T+, R26/28 T, R24 N, R50/53 | ||||
Aldimorph | x | |||||||
Alkyldimethylbenzyl ammonium chloride | x | |||||||
Alkyldimethylethylbenzyl ammonium chloride | x | |||||||
Alkyltrimethyl ammonium chloride | x | bactericida | ||||||
Alkyltrimethylbenzyl ammonium chloride | x | |||||||
Allethrin | x | Xn, R20/22 N, R50/53 | ||||||
Alloxydim | x | |||||||
Allyl alcohol | x | T, R23/24/25 Xi, R36/37/38 N, R50 | ||||||
Ametryn | x | Xn, R22 N, R50/53 | ||||||
Amitraz | x | x | Xn, R22 Xn, R48/22 N, R50/53 | |||||
Ammonium carbonate | x | |||||||
Ammonium hydroxyde | x | |||||||
Ammonium sulphamate | x | |||||||
Ammonium sulphate | x | |||||||
Ampropylfos | x | |||||||
Anilazine | x | Xi, R36/38 N, R50/53 | ||||||
Anthracene oil | x | x | x | rotenticida | Carc. Cat. 2, R45 | |||
Aramite | x | |||||||
Aschersonia aleyrodis | x | |||||||
Asomate | x | |||||||
Asulam | x | |||||||
Atrazine | x | Xn, R48/22 N, R50/53 | ||||||
Azaconazole | x | x | Xn, R22 | |||||
Azafenidin | x | Repr. Cat. 2, R61 Repr. Cat. 3, R62 Xn, R48/22 N, R50/53 | ||||||
Azamethiphos | x | |||||||
Azinphos ethyl | x | x | T+, R28 T, R24 N, R50/53 | |||||
Aziprotryne | x | |||||||
Azocyclotin | x | T+, R26 T, R25 Xi, R37/38 Xi, R41 N, R50/53 | ||||||
Bacillus sphaericus | x | |||||||
Barban | x | Xn, R22 N, R50/53 | ||||||
Barium fluosilicate | x | |||||||
Barium polysulphide | x | x | Xi, R36/37/38 N, R50 | |||||
Benazolin | x | Xi, R36/38 | ||||||
Bendiocarb | x | T, R23/25 Xn, R21 N, R50/53 | ||||||
Benfuracarb | x | x | Repr. Cat. 3, R62 T, R23 Xn, R22 N, R50/53 | |||||
Benfuresate | x | |||||||
Benodanil | x | |||||||
Benomyl | x | Repr. Cat. 2, R60 Repr. Cat. 2, R61 Muta. Cat. 2, R46 Xi, R37/38 N, R50/53 | ||||||
Bensulide | x | Xn, R22 N, R50/53 | ||||||
Bensultap | x | Xn, R22 N, R50/53 | ||||||
Bentaluron | x | |||||||
Benzalkonium chloride | x | |||||||
Benzobicyclon | x | |||||||
Benzoximate | x | |||||||
Benzoylprop | x | |||||||
Benzthiazuron | x | Xn, R22 | ||||||
Bioallethrin | x | |||||||
Bioresmethrin | x | |||||||
Bis(tributyltin) oxide | x | T, R25 T, R48/23/25 Xn, R21 Xi, R36/38 N, R50/53 | ||||||
Blasticidin-S | x | |||||||
Boric acid | x | Repr. Cat. 2, R60 Repr. Cat. 2, R61 | ||||||
Brandol (hydroxynonyl-2,6-dinitrobenzene) | x | |||||||
Bromacil | x | |||||||
Bromocyclen | x | |||||||
Bromofenoxim | x | Xn, R22 N, R50/53 | ||||||
Bromophos | x | Xn, R22 N, R50/53 | ||||||
Bromophos-ethyl | x | T, R25 Xn, R21 N, R50/53 | ||||||
Bromopropylate | x | |||||||
Bronopol | x | bactericida | Xn, R21/22 Xi, R37/38 Xi, R41 N, R50 | |||||
Butachlor | x | |||||||
Butamifos | x | |||||||
Butocarboxim | x | T, R23/24/25 Xi, R36 N, R50/53 | ||||||
Butoxycarboxim | x | x | ||||||
Butralin | x | regulador del creixement | ||||||
Butylate | x | |||||||
Cadusafos (aka ebufos) | x | x | ||||||
Cafenstrole | x | |||||||
Calcium chloride | x | regulador del creixement | ||||||
Carbaryl | x | regulador del creixement | Carc. Cat. 3, R40 Xn, R22 N, R50 | |||||
Carbofuran | x | x | x | T+, R26/28 N, R50/53 | ||||
Carbon disulphide | x | x | Repr. Cat. 3, R62 Repr. Cat. 3, R63 T, R48/23 F, R11 Xi, R36/38 | |||||
Carbophenothion | x | x | T, R24/25 N, R50/53 | |||||
Carbosulfan | x | x | T+, R26 T, R25 N, R50/53 | |||||
Carpropamide | x | |||||||
Cartap | x | N, R50/53 | ||||||
Cetrimide | x | |||||||
Chinomethionat (aka quinomethionate) | x | x | T, R25 Xn, R21 N, R50/53 | |||||
Chlobenthiazone | x | |||||||
Chlomethoxyfen | x | |||||||
Chloral-semi-acetal | x | |||||||
Chloramben | x | |||||||
Chlorates (incl. Mg, Na, K chlorates) | x | |||||||
Chlorbromuron | x | |||||||
Chlorbufam | x | |||||||
Chlorethoxyfos | x | |||||||
Chlorfenapyr | x | x | T, R23 Xn, R22 N, R50/53 | |||||
Chlorfenprop | x | |||||||
Chlorfenson (aka chlorfenizon) | x | x | Xn, R22 Xi, R38 N, R50/53 | |||||
Chlorfenvinphos | x | T+, R28 T, R24 N, R50/53 | ||||||
Chlorfluazuron | x | |||||||
Chlorhydrate of poly(iminino imido biguanidine) | x | bactericida | ||||||
Chlorimuron | x | |||||||
Chlorine dioxide | x | T+, R26 C, R34 O, R8 N, R50 | ||||||
Chlormephos | x | T+, R27/28 N, R50/53 | ||||||
Chlorobenzilate | x | Xn, R22 N, R50/53 | ||||||
Chloroneb | x | |||||||
Chlorophylline | x | bactericida | ||||||
Chloropicrin | x | |||||||
Chloropropylate | x | |||||||
Chloroxuron | x | |||||||
Chlorthal-dimethyl | x | |||||||
Chlorthiamid | x | Xn, R22 | ||||||
Chlorthiophos | x | T+, R28 T, R24 N, R50/53 | ||||||
Chlozolinate | x | Carc. Cat. 3, R40 N, R51/53 | ||||||
Cinidon ethyl | x | Carc. Cat. 3, R40 N, R50/53 | ||||||
Cinosulfuron | x | |||||||
Clomeprop | x | |||||||
Coumaphos | x | |||||||
Clothianidin | x | Xn, N | ||||||
Cresylic acid | x | x | ||||||
Cryolite | x | |||||||
Cufraneb | x | |||||||
Cyanamide (H & Ca cyanamide) | x | regulador del creixement | T, R25 Xn, R21 Xi, R36/38 | |||||
Cyanazine | x | Xn, R22 N, R50/53 | ||||||
Cyanides: calcium, hydrogen, sodium | x | rodenticida | ||||||
Cycloate | x | |||||||
Cycluron | x | |||||||
Cyenopyrafen | x | |||||||
Cyhalothrin | x | |||||||
Cyhexatin | x | Xn, R20/21/22 N, R50/53 | ||||||
Cyprofuram | x | T, R25 Xn, R21 N, R50/53 | ||||||
Dalapon | x | Xi, R38 Xi, R41 | ||||||
delta-endotoxin of Bacillus thuringiensis | x | |||||||
Demeton-S-methyl | x | x | T, R24/25 N, R51/53 | |||||
Demeton-S-methyl sulphone | x | T, R25 Xn, R21 N, R51/53 | ||||||
Desmetryn | x | Xn, R21/22 N, R50/53 | ||||||
Diafenthiuron | x | x | ||||||
Dialifos | x | x | T+, R28 T, R24 N, R50/53 | |||||
Diallate | x | Carc. Cat. 3, R40 Xn, R22 N, R50/53 | ||||||
Diammonium phosphate | x | |||||||
Diazinon | x | x | Xn, R22 N, R50/53 | |||||
Dichlobenil | x | Xn, R21 N, R51/53 | ||||||
Dichlofenthion | x | Xn, R22 N, R50/53 | ||||||
Dichlofluanid | x | Xn, R20 Xi, R36 N, R50/53 | ||||||
Dichlone | x | Xn, R22 Xi, R36/38 N, R50/53 | ||||||
Dichlorophen | x | x | Xn, R22 Xi, R36 N, R50/53 | |||||
Dichlorprop | x | Xn, R21/22 Xi, R38 Xi, R41 | ||||||
Dichlorvos | x | x | T+, R26 T, R24/25 N, R50 | |||||
Diclobutrazol | x | Xi, R36 N, R51/53 | ||||||
Dicloran | x | |||||||
Dicofol | x | Xn, R21/22 Xi, R38 N, R50/53 | ||||||
Dicrotophos | x | x | T+, R28 T, R24 N, R50/53 | |||||
Dienochlor | x | |||||||
Diethatyl (-ethyl) | x | |||||||
Difenoxuron | x | |||||||
Difenzoquat | x | |||||||
Dimefox | x | T+, R27/28 | ||||||
Dimefuron | x | |||||||
Dimepiperate | x | Xn, R22 N, R51/53 | ||||||
Dimethenamid | x | |||||||
Dimethipin | x | regulador del creixement | ||||||
Dimethirimol | x | Xn, R21 | ||||||
Dimethyl disulfide (DMDS) | x | |||||||
Dimexano | x | Xn, R22 N, R50/53 | ||||||
Diniconazole-M | x | |||||||
Dinitramine | x | |||||||
Dinobuton | x | x | T, R25 N, R50/53 | |||||
Dinocap | x | x | Repr. Cat. 2, R61 Xn, R20 Xn, R48/22 Xi, R38 N, R50/53 | |||||
Dinoterb | x | Repr. Cat. 2, R61 T+, R28 T, R24 N, R50/53 | ||||||
Dioctyldimethyl ammonium chloride | x | bactericida | ||||||
Dioxacarb | x | T, R25 N, R51/53 | ||||||
Dioxathion | x | T+, R26/28 T, R24 N, R50/53 | ||||||
Diphenamid (aka difenamide) | x | Xn, R22 | ||||||
Disodium octaborate tetrahydrate | x | |||||||
Disulfoton | x | T+, R27/28 N, R50/53 | ||||||
Ditalimfos | x | Xi, R38 | ||||||
Dithiopyr | x | |||||||
DNOC | x | x | x | x | Muta. Cat. 3, R68 T+, R26/27/28 Xi, R38 Xi, R41 N, R50/53 | |||
Drazoxolon | x | T, R25 N, R50/53 | ||||||
EDTA and its salts | x | Xi, R36 | ||||||
Endosulfan | x | x | T, R24/25 Xi, R36 N, R50/53 | |||||
Endothal | x | T, R25 Xn, R21 Xi, R36/37/38 | ||||||
EPN | x | x | T+, R27/28 N, R50/53 | |||||
EPTC (S-dipropylthiocarbamate) | x | Xn, R22 | ||||||
Esprocarb | x | |||||||
Etaconazole | x | |||||||
Ethaboxam | x | |||||||
Ethalfluralin | x | |||||||
Ethidimuron (aka sulfodiazol ) | x | N, R50/53 | ||||||
Ethiofencarb | x | Xn, R22 N, R50/53 | ||||||
Ethion (aka diethion) | x | x | T, R25 Xn, R21 N, R50/53 | |||||
Ethirimol | x | Xn, R21 | ||||||
Ethoate-methyl | x | Xn, R21/22 | ||||||
Ethyl formate | x | F, R11 Xn, R20/22 Xi, R36/37 | ||||||
Ethylhexanoate | x | bactericida | ||||||
Etrimfos | x | x | Xn, R22 N, R50/53 | |||||
Etrimfos | x | x | Xn, R22 N, R50/53 | |||||
Fatty acids: potassium salt - caprylic acid | x | x | ||||||
Fatty acids: potassium salt - tall oil fatty acid | x | x | ||||||
Fenaminosulf | x | T, R25 Xn, R21 | ||||||
Fenarimol | x | Repr. Cat. 3, R62 Repr. Cat. 3, R63 N, R51/53 | ||||||
Fenazaflor | x | Xn, R21/22 N, R50/53 | ||||||
Fenchlorphos | x | Xn, R21/22 N, R50/53 | ||||||
Fenfuram | x | |||||||
Fenitrothion | x | x | Xn, R22 N, R50/53 | |||||
Fenoprop | x | regulador del creixement | Xn, R22 Xi, R38 N, R50/53 | |||||
Fenothiocarb | x | x | ||||||
Fenoxaprop | x | |||||||
Fenpiclonil | x | |||||||
Fenpropathrin | x | x | T+, R26 T, R25 Xn, R21 N, R50/53 | |||||
Fenson (aka fenizon) | x | Xn, R22 Xi, R36 N, R51/53 | ||||||
Fenthion | x | Muta. Cat. 3, R68 T, R23 T, R48/25 Xn, R21/22 N, R50/53 | ||||||
Fenthiosulf | x | |||||||
Fentin acetate | x | x | Carc. Cat. 3, R40 Repr. Cat. 3, R63 T+, R26 T, R24/25 T, R48/23 Xi, R37/38 Xi, R41 N, R50/53 | |||||
Fentin hydroxide | x | x | Carc. Cat. 3, R40 Repr. Cat. 3, R63 T+, R26 T, R24/25 T, R48/23 Xi, R37/38 Xi, R41 N, R50/53 | |||||
Fentrazamide | x | |||||||
Fenuron | x | |||||||
Fenvalerate | x | x | ||||||
Ferbam | x | Xi, R36/37/38 N, R50/53 | ||||||
Flamprop | x | |||||||
Flamprop-M | x | |||||||
Fluazifop | x | |||||||
Fluazolate (formerly isopropozole) | x | |||||||
Flubenzimine | x | Xi, R36 N, R50/53 | ||||||
Flucarbazone-sodium | x | |||||||
Flucycloxuron | x | |||||||
Flucythrinate | x | |||||||
Flufenoxuron | x | |||||||
Flumiclorac-pentyl | x | |||||||
Fluorodifen | x | |||||||
Fluoroglycofen | x | |||||||
Flupoxam | x | |||||||
Flurenol (flurecol) | x | N, R51/53 | ||||||
Fluridone | x | |||||||
Flusulfamide | x | |||||||
Fomesafen | x | Xn, R22 | ||||||
Fonofos | x | T+, R27/28 N, R50/53 | ||||||
Formaldehyde | x | x | Carc. Cat. 3, R40 T, R23/24/25 C, R34 | |||||
Formic acid | x | C, R35 | ||||||
Formothion | x | x | Xn, R21/22 | |||||
Fosamine | x | |||||||
Fosthietan | x | T+, R27/28 | ||||||
Furalaxyl | x | Xn, R22 | ||||||
Furathiocarb | x | T+, R26 T, R25 Xn, R48/22 Xi, R36/38 N, R50/53 | ||||||
Furconazole | x | |||||||
Furmecyclox | x | Carc. Cat. 3, R40 N, R50/53 | ||||||
Gelatine | x | |||||||
Glutaraldehyde (aka glutardialdehyde) | x | bactericida | T, R23/25 C, R34 N, R50 | |||||
Guazatine | x | repel·lent | T+, R26 Xn, R21/22 Xi, R37/38 Xi, R41 N, R50/53 | |||||
Halfenprox (aka brofenprox) | x | |||||||
Haloxyfop | x | |||||||
Heptenophos | x | T, R25 N, R50/53 | ||||||
Hexachlorophene | x | |||||||
Hexaconazole | x | Xn, R22 N, R51/53 | ||||||
Hexaflumuron | x | |||||||
Hexazinone | x | Xn, R22 Xi, R36 N, R50/53 | ||||||
Hydramethylnon | x | |||||||
Hydroxyphenyl-salicylamide | x | |||||||
Idanofan | x | |||||||
Imazamethabenz | x | |||||||
Imazapic | x | |||||||
Imazapyr | x | Xi, R36 | ||||||
Imazethabenz | x | |||||||
Imazethapyr | x | regulador del creixement | ||||||
Imibenconazole | x | |||||||
Imicyafos | x | |||||||
Imidacloprid | x | Xn, N | ||||||
Iminoctadine | x | |||||||
Indanofan | x | |||||||
Indaziflam | x | |||||||
Iodofenphos | x | x | ||||||
Iprobenfos | x | Xn, R22 N, R51/53 | ||||||
Isazofos | x | T+, R26 T, R24/25 Xn, R48/20 N, R50/53 | ||||||
Isocarbamid | x | |||||||
Isofenphos | x | T, R24/25 N, R50/53 | ||||||
Isolane | x | |||||||
Isopropalin | x | |||||||
Isoprothiolane | x | |||||||
Isotianil | x | |||||||
Isouron | x | |||||||
Isoxathion | x | T, R24/25 N, R50/53 | ||||||
Karbutilate | x | |||||||
Kasugamycin | x | bactericida | ||||||
Kelevan | x | T, R24 Xn, R22 N, R51/53 | ||||||
Kinoprene | x | |||||||
Lauryldimethylbenzylammonium bromide | x | bactericida | ||||||
Lauryldimethylbenzylammonium chloride | x | |||||||
Lecithin | x | |||||||
Lepimectin | x | |||||||
Lindane | x | rodenticida | T, R25 Xn, R20/21 Xn, R48/22 N, R50/53 | |||||
Mamestra brassica nuclear polyhedrosis virus | x | |||||||
Mancopper | x | |||||||
Mecarbam | x | x | T, R24/25 N, R50/53 | |||||
Mefenacet | x | N, R51/53 | ||||||
Mephosfolan | x | T+, R27/28 N, R51/53 | ||||||
Mepronil | x | |||||||
Metamifop | x | |||||||
Methabenzthiazuron | x | N, R50/53 | ||||||
Methacrifos | x | Xn, R22 N, R50/53 | ||||||
Methamidophos | x | x | T+, R26/28 T, R24 N, R50 | |||||
Methazole | x | |||||||
Methfuroxam | x | |||||||
Methidathion | x | x | T+, R28 Xn, R21 N, R50/53 | |||||
Methoprene | x | |||||||
Methoprotryne | x | |||||||
Methoxychlor | x | |||||||
Methyl bromide | x | x | x | x | ||||
Methyl isothiocyanate | x | x | x | x | T, R23/25 C, R34 N, R50/53 | |||
Methylenebisthiocyanate | x | T+, R26 T, R25 C, R34 N, R50 | ||||||
Metolachlor | x | |||||||
Metolcarb | x | Xn, R22 N, R51/53 | ||||||
Metominostrobin | x | |||||||
Metoxuron | x | N, R50/53 | ||||||
Metsulfovax | x | |||||||
Mevinphos | x | x | T+, R27/28 N, R50/53 | |||||
Monalide | x | |||||||
Monocarbamide-dihydrogensulphate | x | regulador del creixement | ||||||
Monocrotophos | x | x | Muta. Cat. 3, R68 T+, R26/28 T, R24 N, R50/53 | |||||
Monolinuron | x | Xn, R22 Xn, R48/22 N, R50/53 | ||||||
Monuron | x | Carc. Cat. 3, R40 Xn, R22 N, R50/53 | ||||||
MSMA (methyl arsonic acid) | x | |||||||
Nabam | x | x | Xn, R22 Xi, R37 N, R50/53 | |||||
Naled | x | x | Xn, R21/22 Xi, R36/38 N, R50 | |||||
Naptalam | x | |||||||
Neburon | x | |||||||
Nicotine | x | T+, R27 T, R25 N, R51/53 | ||||||
Nitralin | x | |||||||
Nitrogen | x | |||||||
Nitrothal | x | |||||||
Nonylphenol ethoxylate | x | |||||||
Norflurazon | x | |||||||
Noruron | x | Xn, R22 | ||||||
Novaluron | x | |||||||
Nuarimol | x | |||||||
Octhilinone | x | T, R23/24 C, R34 Xn, R22 N, R50/53 | ||||||
Octyldecyldimethyl ammonium chloride | x | bactericida | ||||||
Ofurace | x | |||||||
Omethoate | x | x | T, R25 Xn, R21 N, R50 | |||||
Orbencarb | x | |||||||
Orysastrobin | x | |||||||
Oxadixyl | x | |||||||
Oxine-copper | x | |||||||
Oxpoconazole | x | |||||||
Oxycarboxin | x | Xn, R22 | ||||||
Oxydemeton-methyl | x | x | T, R24/25 N, R50 | |||||
Paraffin oil/(CAS 64742-54-7) | x | Carc. Cat. 2, R45 | ||||||
Paraformaldehyde | x | |||||||
Paraquat | x | T+, R26 T, R24/25 T, R48/25 Xi, R36/37/38 N, R50/53 | ||||||
Parathion | x | x | T+, R26/28 T, R24 T, R48/25 N, R50/53 | |||||
Parathion-methyl | x | repel·lent | T+, R26/28 T, R24 Xn, R48/22 N, R50/53 | |||||
p-Chloronitrobenzene | x | Carc. Cat. 3, R40 Muta. Cat. 3, R68 T, R23/24/25 Xn, R48/20/21/22 N, R51/53 | ||||||
Pebulate | x | Xn, R22 N, R51/53 | ||||||
Pefurazoate | x | |||||||
Pentachlorophenol | x | Carc. Cat. 3, R40 T+, R26 T, R24/25 Xi, R36/37/38 N, R50/53 | ||||||
Pentanochlor | x | |||||||
Pentoxazone | x | |||||||
Perfluidone | x | Xn, R22 Xi, R36 | ||||||
Permethrin | x | Xn, R20/22 N, R50/53 | ||||||
Petroleum oils | x | x | x | x | ||||
Petroleum oils/(CAS 92062-35-6) | x | |||||||
Phenols | x | x | Carc. Cat. 2, R45 Muta. Cat. 2, R46 | |||||
Phenothrin | x | |||||||
Phenthoate | x | Xn, R21/22 N, R50/53 | ||||||
Phorate | x | T+, R27/28 N, R50/53 | ||||||
Phosalone | x | x | T, R25 Xn, R21 N, R50/53 | |||||
Phosametine (LS830556) | x | |||||||
Phosphamidon | x | x | Muta. Cat. 3, R68 T+, R28 T, R24 N, R50/53 | |||||
Phoxim | x | Repr. Cat. 3, R62 Xn, R22 N, R50/53 | ||||||
Piperalin | x | |||||||
Piributicarb | x | |||||||
Pirimiphos-ethyl | x | T, R25 Xn, R21 N, R50/53 | ||||||
Plant oils / Citronellol | x | repel·lent | ||||||
Plant oils / Soybean oil, epoxylated | x | |||||||
Polyoxin | x | |||||||
Potassium permanganate | x | bactericida | Xn, R22 O, R8 N, R50/53 | |||||
Potassium sorbate | x | |||||||
Potassium tri-iodide | x | |||||||
Pretilachlor | x | |||||||
Primisulfuron | x | |||||||
Probenazole | x | bactericida | ||||||
Procymidone | x | |||||||
Profenofos | x | Xn, R20/21/22 N, R50/53 | ||||||
Promecarb | x | T, R25 N, R50/53 | ||||||
Prometryn | x | |||||||
Propachlor | x | Xn, R22 Xi, R36 N, R50/53 | ||||||
Propanil | x | Xn, R22 N, R50 | ||||||
Propargite | x | Carc. Cat. 3, R40 T, R23 Xi, R38 Xi, R41 N, R50/53 | ||||||
Propazine | x | Carc. Cat. 3, R40 N, R50/53 | ||||||
Propetamphos | x | T, R25 N, R50/53 | ||||||
Propham | x | regulador del creixement | ||||||
Propionic acid | x | bactericida | ||||||
Propoxur | x | T, R25 N, R50/53 | ||||||
Propyrisulfuron | x | |||||||
Prothiocarb | x | |||||||
Prothiofos | x | |||||||
Prothoate | x | x | T+, R27/28 | |||||
Pyraclofos | x | |||||||
Pyrasulfotole | x | |||||||
Pyrazophos | x | Xn, R20/22 N, R50/53 | ||||||
Pyrazoxyfen | x | |||||||
Pyridafol | x | |||||||
Pyridaphenthion | x | x | ||||||
Pyrifenox | x | |||||||
Pyrifluquinazon | x | |||||||
Pyriftalid | x | |||||||
Pyrimisulfan | x | |||||||
Pyroquilon | x | Xn, R22 | ||||||
Pyroxasulfone | x | |||||||
Quassia | x | repel·lent | ||||||
Quinalphos | x | T, R25 Xn, R21 N, R50/53 | ||||||
Quinclorac | x | |||||||
Quintozene | x | N, R50/53 | ||||||
Quizalofop | x | |||||||
Resmethrin | x | Xn, R22 N, R50/53 | ||||||
Rotenone | x | |||||||
Saflufenacil | x | |||||||
Secbumeton | x | Xn, R22 Xi, R36 N, R50/53 | ||||||
Sethoxydim | x | |||||||
Siduron | x | |||||||
Silver nitrate | x | regulador del creixement | C, R34 O, R8 N, R50/53 | |||||
Simazine | x | Carc. Cat. 3, R40 N, R50/53 | ||||||
Simeconazole | x | |||||||
Sodium arsenite | x | x | ||||||
Sodium chloride | x | |||||||
Sodium dichlorophenate | x | bactericida | ||||||
Sodium dimethyldithiocarbamate | x | |||||||
Sodium dioctyl sulfosuccinate | x | |||||||
Sodium fluosilicate | x | |||||||
Sodium hydrogen carbonate | x | |||||||
Sodium hydroxide | x | C, R35 | ||||||
Sodium lauryl sulfate | x | bactericida | ||||||
Sodium metabisulphite | x | Xn, R22 Xi, R41 | ||||||
Sodium monochloroacetate | x | |||||||
Sodium o-benzyl-p-chlorphenoxide | x | x | ||||||
Sodium propionate | x | |||||||
Sodium p-t-amylphenate | x | bactericida | ||||||
Sodium p-t-amylphenoxide | x | |||||||
Sodium tetraborate | x | x | ||||||
Sodium tetrathiocarbamate | x | |||||||
Sodium tetrathiocarbonate | x | x | ||||||
Sodium thiocyanate | x | |||||||
Sulfentrazone | x | |||||||
Sulfotep | x | x | T+, R27/28 N, R50/53 | |||||
Sulphuric acid | x | C, R35 | ||||||
Sulprofos | x | |||||||
Sumithrin | x | |||||||
Tar acids | x | Carc. Cat. 2, R45 Muta. Cat. 2, R46 | ||||||
Tar oils | x | x | ||||||
TCA | x | C, R35 N, R50/53 | ||||||
TCMTB | x | |||||||
Tebutam (aka butam) | x | |||||||
Tebuthiuron | x | Xn, R22 N, R50/53 | ||||||
Tecnazene | x | regulador del creixement | Xn, R22 N, R50/53 | |||||
Temephos | x | |||||||
Terbacil | x | |||||||
Terbufos | x | T+, R27/28 N, R50/53 | ||||||
Terbumeton | x | Xn, R22 N, R50/53 | ||||||
Terbutryn | x | |||||||
Tetrachlorvinphos | x | |||||||
Tetradifon | x | x | ||||||
Tetraethyl pyrophosphate (TEPP) | x | T+, R27/28 N, R50 | ||||||
Tetramethrin | x | |||||||
Tetrasul | x | |||||||
Thiamethoxam | x | Xn, N | ||||||
Thiazafluron | x | Xn, R22 N, R50/53 | ||||||
Thiazopyr | x | |||||||
Thiobencarb | x | Xn, R22 N, R50/53 | ||||||
Thiocyclam | x | |||||||
Thiodicarb | x | |||||||
Thiofanox | x | T+, R27/28 N, R50/53 | ||||||
Thiometon | x | x | T, R25 Xn, R21 | |||||
Thionazin | x | T+, R27/28 | ||||||
Thiophanate (ethyl) | x | |||||||
Tiadinil | x | |||||||
Tiocarbazil | x | |||||||
Tolylfluanid | x | x | Xi, R36/37/38 N, R50 | |||||
Tralomethrin | x | |||||||
Triadimefon | x | Xn, R22 N, R51/53 | ||||||
Triazamate | x | |||||||
Triazbutyl | x | |||||||
Triazophos | x | x | T, R23/25 Xn, R21 N, R50/53 | |||||
Trichlorfon | x | Xn, R22 N, R50/53 | ||||||
Trichloronat | x | T+, R28 T, R24 N, R50/53 | ||||||
Tricyclazole | x | Xn, R22 | ||||||
Tridemorph | x | Repr. Cat. 2, R61 Xn, R20/22 Xi, R38 N, R50/53 | ||||||
Tridiphane | x | |||||||
Trietazine | x | |||||||
Trifluralin | x | Xi, R36 N, R50/53 | ||||||
Triforine | x | x | ||||||
Trioxymethylen | x | |||||||
Validamycin | x | |||||||
Vamidothion | x | x | T, R25 Xn, R21 N, R50 | |||||
Vernolate | x | Xn, R22 N, R51/53 | ||||||
Vinclozolin | x | Carc. Cat. 3, R40 Repr. Cat. 2, R60 Repr. Cat. 2, R61 N, R51/53 | ||||||
Zineb | x | Xi, R37 | ||||||
Zucchini yellow mosaic virus (ZYMV mild strain) | x |
Annex 5.
Instruccions referents a l’etiquetatge dels productes fitosanitaris
L’etiqueta d’un producte fitosanitari recull la informació del producte i les recomanacions durant la seva utilització o emmagatzematge. Adverteix també dels riscs i de les actuacions a seguir en cas d’accident o d’intoxicació. L’etiqueta es distribueix en tres àrees:1. Àrea d’informació sobre riscs
2. Àrea de registre
3. Àrea d’utilització
1. Àrea d’informació sobre riscs
Aquesta àrea explicita la perillositat del producte mitjançant pictogrames o símbols, menciona els riscs del producte, estandarditzats en frases R, fa mencions de prudència mitjançant les frases estandarditzades S i finalment especifica els antídots i les recomanacions en cas d’accident o d’intoxicació i incorpora el telèfon dels serveis toxicològics d’urgència. A més dona instruccions de la gestió dels residus
1. Símbols o pictogrames de perillositat
2. Text de les frases R (mencions de risc). Aquestes frases se substituiran per les frases H a partir del primer de juny de 2015.
3. Text de les frases S (mencions de prudència). Aquestes frases se substituiran per les frases P a partir del primer de juny de 2015.
4. Antídots i recomanacions en cas d’accident o d’intoxicació i telèfon de serveis toxicològics d’urgència.
5. Gestió dels residus
1. Símbols o pictogrames de perillositat
Indiquen el grau de toxicitat així com altres efectes nocius en les persones, en el medi ambient o en la fauna aqüícola o terrestre i les abelles
• Per la seva toxicologia humana: Molt tòxic (T+), Tòxic (T), Nociu (Xn).
Molt tòxics: les substàncies i els preparats que, per inhalació, ingestió, o penetració cutània en molt petita quantitat poden provocar efectes aguts o crònics i fins i tot la mort. (T+)
Tòxics: les substàncies i els preparats que, per inhalació, ingestió, o penetració cutània en petites quantitats poden provocar efectes aguts o crònics i fins i tot la mort. (T)
Nocius: les substàncies i els preparats que, per inhalació, ingestió, o penetració cutània poden provocar efectes aguts o crònics i fins i tot la mort. (Xn)
• Per altres efectes: Corrosiu (C), Irritant (Xi), Explosiu (E), Comburent (O), Extremadament inflamables (F+), Fàcilment inflamable (F).
Corrosius: les substàncies i els preparats que en contacte amb teixits vius puguin exercir-hi una acció destructiva. (C)
Irritants: les substàncies i els preparats no corrosius que, en contacte breu, prolongat o repetit amb la pell o les mucoses, poden provocar una reacció inflamatòria. (Xi)
Explosius: les substàncies i els preparats sòlids, líquids, pastosos o gelatinosos que, fins i tot en absència d’oxigen atmosfèric, poden reaccionar de forma exotèrmica amb ràpida formació de gasos, i que en determinades condicions d’assaig detonen, deflagrant ràpidament, o que sota l’efecte de la calor, en cas de confinament, parcial exploten. (E)
Comburents: les substàncies i els preparats que en contacte amb altres substàncies, en especial amb substàncies inflamables, produeixen una reacció fortament exotèrmica. (O)
Extremadament inflamables: les substàncies i els preparats líquids que tinguin un punt d’ignició extremadament baix i un punt d’ebullició baix, i les substàncies i els preparats gasosos que a temperatura i pressió normals siguin inflamables en contacte amb l’aire. (F+)
Fàcilment inflamables: les substàncies i els preparats: (F)
• que puguin escalfar-se o inflamar-se en l’aire a temperatura ambient sense suport d’energia, o
• els sòlids que puguin inflamar-se fàcilment després d’un breu contacte amb una font d’inflamació i que segueixin cremant o consumint-se una vegada retirada la dita font, o
• els líquids el punt d’ignició dels quals sigui molt baix, o
• que en contacte amb l’aigua o amb l’aire humit desprenguin gasos extremadament inflamables en quantitats perilloses.
• Perillosos per al medi ambient: les substàncies i els preparats que presenten o poden presentar un perill immediat o per a un o més components del medi ambient. (N).
• Per a la fauna terrestre: (A, B, C) (de menor a major perillositat).
• Per a la fauna aqüícola: (A, B, C) (de menor a major perillositat).
• Per a les abelles: (perillós, perill controlable, poc perillós, compatible)
Els pictogrames utilitzats són els següents:
SÍMBOL O PICTOGRAMA | INTERPRETACIÓ |
Nociu (Xn) Irritant (Xi) |
|
Molt tòxic (T+) Tòxic (T) |
|
Corrosiu (C) | |
Explosiu (E) | |
Comburent (O) | |
Extremadament inflamable (F+) Fàcilment inflamable (F) |
|
Perillós per al medi ambient (N) |
2. Text de les frases R (mencions de risc)
Les frases R són un conjunt de frases estandarditzades a nivell europeu que fan al·lusió als riscs que poden tenir determinades substàncies al ésser utilitzades o manipulades. En general fan referència a:
Substàncies inflamables: les substàncies i els preparats líquids el punt d’ignició dels quals és baix. S’indica amb la frase de risc R10: inflamable
Substàncies sensibilitzants: les substàncies i els preparats que, per inhalació o penetració cutània, poden ocasionar una reacció d’hipersesibilització, de manera que una exposició posterior a aquesta substància o a aquest preparat ocasioni efectes negatius característics. S’indica amb les frases de riscs R42 i/o R43.
Carcinògens: les substàncies i els preparats que, per inhalació, ingestió o penetració cutània, poden produir càncer o augmentar-ne la freqüència.
Aquestes substàncies es divideixen en tres categories:
a. Primera categoria: substàncies que se sap que són carcinògenes per a l’ésser humà
Es disposa d’elements suficients per establir l’existència d’una relació causa/efecte entre l’exposició de l’home a aquestes substàncies i l’aparició del càncer.
b. Segona categoria: substàncies que poden considerar-se carcinògenes per a l’ésser humà.
Es disposa d’elements suficients per suposar que l’exposició de l’ésser humà a aquestes substàncies pot produir càncer. Aquesta presumpció es fonamenta generalment en:
• estudis apropiats a llarg termini en animals
• altre tipus d’informació pertinent.
c. Tercera categoria: substàncies que poden tenir efectes carcinògens preocupants en l’ésser humà, però de les quals no es disposa d’informació suficient per fer-ne una avaluació satisfactòria. Hi ha algunes proves procedents d’anàlisis amb animals, però resulten insuficients per classificar aquestes substàncies com de segona categoria.
A les substàncies de 1a i 2a categoria se’ls assignarà la frase de risc R45: Pot causar càncer o R49: Pot causar càncer per inhalació. Les substàncies de 3a categoria se’ls assignarà la frase de risc R40: Risc d’efectes irreversibles.
Mutagènics: les substàncies i els preparats que, per inhalació, ingestió o penetració cutània, poden produir alteracions genètiques hereditàries o augmentar-ne la freqüència. També es diferencien tres categories. Les categories 1a i 2a s’indiquen amb la frase de risc R46: Pot causar alteracions genètiques hereditàries, mentre que la categoria 3a s’indica amb la frase R40: Possibilitat d’efectes irreversibles.
Tòxics per a la reproducció: les substàncies i els preparats que, per inhalació, ingestió o penetració cutània, poden produir efectes negatius no hereditaris en la descendència, o augmentar-ne la freqüència, o afectar de manera negativa la funció o la capacitat reproductora masculina o femenina. Les categories 1a i 2a s’indiquen amb la frase de risc R60, R61, mentre que la categoria 3a s’indica amb la frase R62, R63.
El llistat complert de les frases R es troba al final d’aquest annex.
3. Frases de prudència
Fan referència a les mesures a prendre per tal de no córrer risc d’accident o malaltia. També a la manera de conservar els productes, a les accions que s’han de prendre en cas de contacte amb la pell, els ulls o la boca, etc., el material i l’equip de seguretat a utilitzar, etc. Inclouen les instruccions de recollida de residus d’envàs i envasos. Al final d’aquest annex hi ha el llistat de les frases S.
4. Antídots i recomanacions en cas d’accident o d’intoxicació
Incorpora La frase “Primers auxilis en cas d’intoxicació”, i els antídots i recomanacions en cas d’accident o intoxicació i els telèfons dels serveis toxicològics d’urgència.
5. Gestió de residus
Indicacions de l’obligatorietat per part de l’usuari de dur una gestió correcta de l’envàs, bé sigui lliurant-lo als punts de recollida designats, o retornant-lo al punt de venda del producte.
2. Àrea de registre
Ha de recollir les dades següents:
• Nom o la designació comercial del producte.
• Nom i domicili del titular de l’autorització, el número d’autorització i si són diferents el nom i domicili la persona responsable de l’etiquetatge i envasat finals.
• Composició amb el nom i el contingut de les substàncies actives, indicant clarament la formulació química, en normes ISO, IPUCA o tal i com hi figura a l’annex VI del Reglament (CE) 1272/2008.
• La concentració de cada substància activa expressada com segueix
- En cas de sòlids, aerosols, líquids viscosos i líquids volàtils en % p/p i en g/Kg
- En altres líquids o preparats en gel en % p/p i en g/l.
- En el cas dels gasos en % v/v i % p/p
- Si la substància activa és un microorganisme la concentració s’expressa en unitats actives per unitat de volum o pes o en qualsevol altra forma pertinent per al microorganisme.
• La quantitat neta de producte expressada en g o en kg en el cas de preparats sòlids, en g, kg o l en el cas de preparats gasosos i en ml o l en el cas de preparats líquids.
• Nom de substàncies molt tòxiques, tòxiques, nocives i corrosives que acompanyen la matèria activa, si les seves concentracions sobrepassen els percentatges que indica la legislació vigent.
• Número d’inscripció al Registre Oficial/data de vigència.
• Número i data del lot de fabricació.
• Tipus d’acció.
• El tipus de preparat.
3. Àrea d’utilització
• Cultiu i plagues per a les quals està autoritzat i les condicions agrícoles, mediambientals i fitosanitàries específiques en les quals el producte pot ser utilitzat o no.
• La frase “llegiu les instruccions abans d’utilitzar el producte”.
• Dosi i condicions d’aplicació. Si cal dosi màxima per hectàrea i per aplicació, així com la quantitat màxima d’aplicacions anuals
• Termini de seguretat (dies que han de transcórrer entre el tractament i la collita o entrada de bestiar o d’obrers).
• Si cal, el interval que cal deixar entre l’última aplicació i la sembra o plantació del conreu a protegir, la sembra o plantació dels conreus successius, la collita, l’ús i el consum.
• Instruccions per a la seva utilització.
• Recomanacions, incompatibilitats i risc de fitotoxicitat si n’hi hagués.
• La prohibició de reutilització de l’envàs, excepte el cas en el qual aquest últim hagi estat dissenyat a aquest efecte.
• Condicions d’emmagatzematge i conservació
• Si cal, data de caducitat en condicions d’emmagatzematge adients.
Llistat Frases R:
• R1- Explosiu en estat sec.
• R2- Risc d’explosió por xoc, per fricció, per foc o per altres fonts d’ignició.
• R3- Risc alt d’explosió por xoc, per fricció, per foc o per altres fonts d’ignició.
• R4- Forma compostos metàl·lics explosius molt sensibles.
• R5- Perill d’explosió en cas d’escalfament.
• R6- Perill d’explosió, en contacte o sense contacte amb l’aire.
• R7- Pot provocar incendis.
• R8- Perill de foc en contacte amb materials combustibles..
• R9- Perill d’explosió al barrejar amb materials combustibles.
• R10- Inflamable.
• R11- Fàcilment inflamable.
• R12- Extremadament inflamable.
• R14- Reacciona violentament amb l’aigua.
• R15- Reacciona amb l’aigua alliberant gasos extremadament inflamables.
• R16- Pot explotar si es barreja amb substàncies comburents.
• R17- S’inflama espontàniament amb contacte amb l’aire.
• R18- A l’utilitzar-lo poden formar-se barreges aire-vapor explosives / inflamables.
• R19- Pot formar peròxids explosius.
• R20- Nociu por inhalació.
• R21- Nociu en contacte amb la pell.
• R22- Nociu per ingestió.
• R23- Tòxic per inhalació.
• R24- Tòxic en contacte amb la pell.
• R25- Tòxic per ingestió.
• R26- Molt tòxic per inhalació.
• R27- Molt tòxic en contacte amb la pell.
• R28- Molt tòxic per ingestió.
• R29- En contacte amb l’aigua allibera gasos tòxics.
• R30- Pot inflamar-se fàcilment al utilitzar-lo.
• R31- En contacte amb àcids allibera gasos tòxics.
• R32- En contacte amb àcids allibera gasos molt tòxics.
• R33- Perill d’efectes acumulatius.
• R34- Provoca cremades.
• R35- Provoca cremades greus.
• R36- Irrita els ulls.
• R37- Irrita las vies respiratòries.
• R38- Irrita la pell.
• R39- Perill d’efectes irreversibles molt greus.
• R40- Possibles efectes cancerígens.
• R41- Risc de lesions oculars greus.
• R42- Possibilitat de sensibilització per inhalació.
• R43- Possibilitat de sensibilització en contacte amb la pell.
• R44- Risc d’explosió a l’escalfar-lo dins d’ambient confinat.
• R45- Pot causar càncer.
• R46- Pot causar alteracions genètiques hereditàries.
• R48- Risc d’efectes greus per a la salut en cas d’exposició perllongada.
• R49- Pot causar càncer per inhalació.
• R50- Molt tòxic per als organismes aquàtics.
• R51- Tòxic per als organismes aquàtics.
• R52- Nociu per als organismes aquàtics.
• R53- Pot provocar a llarg termini efectes negatius al medi ambient aquàtic.
• R54- Tòxic per a la flora.
• R55- Tòxic per a la fauna.
• R56- Tòxic per als organismes del sòl.
• R57- Tòxic per a les abelles.
• R58- Pot provocar a llarg termini efectes negatius al medi ambient.
• R59- Perillós per a la capa d’ozó.
• R60- Pot perjudicar la fertilitat.
• R61- Risc durant l’embaràs d’efectes adversos per al fetus.
• R62- Possible risc de perjudicar la fertilitat.
• R63- Possible risc durant l’embaràs d’efectes adversos per al fetus.
• R64- Pot perjudicar als nens alimentats amb llet materna.
• R65- Nociu: si s’ingereix pot causar danys pulmonars.
• R66- L’exposició repetida pot provocar sequedat o formació de esquerdes a la pell.
• R67- La inhalació de vapors pot provocar somnolència y vertigen.
• R68- Possibilitat d’efectes irreversibles.
Pot haver-hi combinacions de dues frases com per exemple: R14/15, Reacciona violentament amb l’aigua alliberant gasos extremadament inflamables. Les combinacions més freqüents són:
R14/15, R15/29, R20/21, R20/22, R20/21/22, R21/22, R23/24, R23/25, R23/24/25, R24/25, R26/27, R26/28, R26/27/28, R27/28, R36/37, R36/38, R36/37/38, R37/38, R39/23, R39/24, R39/25, R39/23/24, R39/23/25, R39/24/25, R39/23/24/25, R39/26, R39/27, R39/28, R39/26/27, R39/26/28, R39/27/28, R39/26/27/28, R42/43, R48/20, R48/21, R48/22, R48/20/21, R48/20/22, R48/21/22, R48/20/21/22, R48/23, R48/24, R48/25, R48/23/24, R48/23/25, R48/24/25, R48/23/24/25, R50/53, R51/53, R52/53, R68/20, R68/21, R68/22, R68/20/21, R68/20/22, R68/21/22, R68/20/21/22.
Llistat frases S:
• S1- Conserveu sota clau.
• S2- Mantingueu fora de l’abast dels nens.
• S3- Conserveu en lloc fresc.
• S4- Mantingueu lluny de locals habitats.
• S5- Conserveu en. (líquid apropiat a especificar pel fabricant)
• S6- Conserveu en. (gas inert a especificar pel fabricant).
• S7- Mantingueu el recipient ben tancat.
• S8- Mantingueu el recipient en un lloc sec.
• S9- Conserveu el recipient en un lloc ben ventilat.
• S12- No tancar el recipient hermèticament.
• S13- Mantingueu lluny d’aliments, begudes i pinsos.
• S14- Conserveu lluny de. (materials incompatibles a especificar pel fabricant).
• S15- Conserveu allunyat de la calor.
• S16- Conserveu allunyat de les flames o d’una font d’espurnes. No fumeu.
• S17- Mantingueu lluny de materials combustibles.
• S18- Manipuleu i obriu el recipient amb prudència.
• S20- No mengeu ni beure durant la seva utilització.
• S21- No fumeu durant la seva utilització.
• S22- No respireu la pols.
• S23- No respireu els gasos/fums/vapors/aerosols/ [denominació(s) adien(s) a especificar pel fabricant].
• S24- Eviteu el contacte amb la pell.
• S25- Eviteu el contacte amb els ulls.
• S26- En cas de contacte amb els ulls, renteu-los immediatament amb aigua abundant i aneu al metge.
• S27- Traieu-vos immediatament la roba tacada a esquitxada.
• S28- En cas de contacte amb la pell, renteu-vos immediatament i abundantment amb. (productes a especificar pel fabricant).
• S29- No llenceu los residus pel desguàs.
• S30- No llenceu mai aigua a aquest producte.
• S33- Eviteu l’acumulació de càrregues electrostàtiques.
• S35- Elimineu els residus del producte i dels seus contenidors amb totes les precaucions possibles.
• S36- Utilitzeu equip de protecció adequat.
• S37- Utilitzeu guants adequats.
• S38- En cas de ventilació insuficient, utilitzeu l’equip respiratori adien.
• S39- Utilitzeu protecció per als ulls/la cara.
• S40- Per netejar el terra i els objectes contaminats per aquest producte, utilitzeu. (a especificar pel fabricant).
• S41- En cas d’incendi o d’explosió no respireu els fums.
• S42- Durant las fumigacions/polvoritzacions, utilitzeu l’equip respiratori adequat. [Denominació(s) adequada(es) a especificar pel fabricant].
• S43- En cas d’incendi, utilitzeu. (els medis d’extinció els ha d’especificar el fabricant). (Si l’aigua augmenta el risc, s’ha d’afegir: “No utilitzeu mai aigua).
• S45- En cas d’accident o malestar, aneu immediatament al metge (si es possible, ensenyeu-li l’etiqueta).
• S46- En cas d’ingestió, aneu immediatament al metge i ensenyeu-li l’etiqueta.
• S47- Conserveu-lo a una temperatura no superior a. °C (a especificar pel fabricant).
• S48- Conserveu-lo humit amb. (mitjà adient apropiat a especificar pel fabricant).
• S49- Conserveu-lo únicament dins el contenidor d’origen.
• S50- No barregeu amb. (a especificar pel fabricant).
• S51- Useu únicament en llocs ben ventilats.
• S52- No useu sobre grans superfícies en locals habitats.
• S53- Eviteu l’exposició-busqueu instruccions especials abans de l’ús.
• S56- Elimineu aquesta substància i el seu contenidor en el punt de recollida pública de residus especials o perillosos.
• S57- Utilitzeu un envàs de seguretat adien per tal d’evitar la contaminació del medi ambient.
• S59- Dirigiu-vos al fabricant o proveïdor per tal d’obtenir informació sobre la seva recuperació o el seu reciclat.
• S60- Elimineu el producte i el seu envàs com a residus perillosos.
• S61- Eviteu l’alliberament al medi ambient. Busqueu instruccions específiques a la fitxa de dades de seguretat.
• S62- En cas d’ingestió no provoqueu el vòmit: aneu immediatament al metge i ensenyeu-li l’etiqueta o l’envàs.
• S63- En cas d’accident per inhalació, allunyeu a la víctima fora de la zona contaminada i manteniu-la en repòs.
• S64- En cas d’ingestió, renteu la boca amb aigua (només si la persona està conscient).
També, com en el cas de les frases R es poden fer combinacions de dues o més frases.
Aprovat per:
Inclou modificacions de:
Derogat per:
- No hi ha resultats per a la cerca.