Carregant...
 

Reglament regulador de les llicències de classe C, C@, G i H i de la llicència de classe I per exercir l’activitat relacionada amb aquestes llicències (Text refós sense caràcter oficial)



Índex
Exposició de motius
Capítol primer. Disposicions generals
Article 1. Objecte i àmbit d’aplicació
Article 2. Definicions
Capítol segon. Règim d’atorgament de les llicències de classe C i C@
Article 3. Conveni amb els operadors històrics
Article 4. Forma d’atorgament de les llicències
Article 5. Presentació de la sol·licitud al concurs públic
Article 6. Tramitació i adjudicació del concurs públic
Article 7. Resolució d’atorgament de la llicència
Article 8. Garantia bancària
Article 9. Vigència i renovació de la llicència
Article 10. Extinció i renúncia de la llicència
Article 11. Modalitats de jocs d’atzar
Article 12. Tipus de jocs autoritzats
Article 13. Tipus d’establiments de distribució i el seu funcionament
Capítol tercer. Règim d’atorgament de la llicència de classe G
Article 14. Obligatorietat de la llicència
Article 15. Sol·licitud de llicència i documentació
Article 16. Tramitació de la sol·licitud
Article 17. Resolució de l’expedient
Article 18. Vigència i renovació de la llicència
Article 19. Modificació de la llicència
Article 20. Extinció i renúncia de la llicència
Article 21. Funcions i condicions dels jocs oferts
Article 22. Obligacions del distribuïdor principal
Article 23. Tipus de jocs autoritzats
Article 24. Modalitats d’administració
Capítol quart. Règim d’atorgament de la llicència de classe H
Article 25. Obligatorietat de la llicència
Article 26. Sol·licitud de llicència i documentació
Article 27. Tramitació de la sol·licitud
Article 28. Resolució de l’expedient
Article 29. Vigència i renovació de la llicència
Article 30. Modificació de la llicència
Article 31. Extinció i renúncia de la llicència
Article 32. Obligacions dels distribuïdors mixtos
Capítol cinquè. Règim d’atorgament de la llicència de classe I
Article 33. Obligatorietat de la llicència
Article 34. Sol·licitud de llicència i documentació
Article 35. Resolució i atorgament de la llicència
Article 36. Lliurament de la targeta d’identificació
Article 37. Suspensió, revocació i renúncia de la llicència
Capítol sisè. Règim fiscal
Article 38. Impost
Article 39. Taxa
Capítol setè. Règim sancionador
Article 40. Infraccions i procediment sancionador
Disposició transitòria
Disposició final

Capítol primer. Disposicions generals

Article 1. Objecte i àmbit d’aplicació

1. Aquest Reglament té per objecte la regulació de:

a) L’explotació de jocs d’atzar pur de sorteig i presortejats, entre els quals les loteries i jocs mixtos d’atzar i habilitat, d’apostes mútues esportives, hípiques o altres, destinades a ser distribuïdes en llocs físics del territori del Principat d’Andorra o en línia, definits a l’apartat primer de l’article 4 del text refós de la Llei 37/2014, de l’11 de desembre, de regulació dels jocs d’atzar, que les llicències de classe C i C@ permeten explotar als operadors de la categoria 3.
b) La distribució comercial de jocs d’atzar pur de sorteig i presortejats, entre els quals les loteries, jocs mixtos d’atzar d’apostes mútues esportives, hípiques o altres, pels espais físics fixos, de forma exclusiva, principal i permanent, dels operadors de joc d’atzar titulars d’una llicència de classe C i C@, que la llicència de classe G autoritza.
c) La distribució comercial de jocs d’atzar pur de sorteig i presortejats i, en particular, les loteries, en els espais físics fixos, de forma accessòria a la seva activitat principal, que la llicència de classe H autoritza.
d) L’atorgament de la llicència de classe I que permet exercir qualsevol activitat professional relacionada amb els jocs d’atzar regulats i autoritzats mitjançant les llicències C i C@.


2. L’explotació i obtenció d’aquestes llicències està subjecta a les disposicions contingudes en el text refós de la Llei 37/2014, de l’11 de desembre, de regulació dels jocs d’atzar (d’ara endavant, “la Llei”), el Reglament del Registre General del Consell Regulador Andorrà del Joc, del 29 de juny del 2016, aquest Reglament i les disposicions que, amb caràcter general o complementari, siguin decretades o resultin aplicables.
Article 2. Definicions

1. És operador de joc d’atzar de categoria 3 la persona jurídica que, de manera exclusiva, explota de forma presencial i/o en línia els serveis de jocs d’atzar pur de sorteig i presortejats, entre els quals les loteries i jocs mixtos d’atzar i habilitat d’apostes mútues esportives, hípiques o altres.

2. El distribuïdor principal és la persona física o jurídica que, de manera principal i permanent, comercialitza de manera exclusiva i en llocs físics jocs d’atzar d’un o més operadors de categoria 3.

3. El distribuïdor mixt és la persona física o jurídica que, de manera accessòria a la seva activitat principal, comercialitza en llocs físics jocs d’atzar obtinguts d’un o més distribuïdors principals.

4. Són considerats operadors històrics les entitats públiques i privades: La Française des Jeux (FDJ), Sociedad Estatal de Loterías y Apuestas del Estado (SELAE), Organización Nacional de Ciegos Españoles (ONCE) i Loteries de Catalunya, les quals apareixen relacionades en la disposició addicional tercera del text refós de la Llei 37/2014, de l’11 de desembre, de regulació dels jocs d’atzar.

Capítol segon. Règim d’atorgament de les llicències de classe C i C@

Article 3. Conveni amb els operadors històrics

1. La Llei autoritza el Consell Regulador Andorrà del Joc (d’ara endavant, “el CRAJ”) a establir amb les entitats considerades operadors històrics, esmentades a l’apartat 4 de l’article 2 d’aquest Reglament, els convenis que suposaran l’atorgament de les llicències de classe C i C@ i definiran els requisits i les condicions de comercialització dels seus productes de jocs d’atzar, les condicions econòmiques de l’activitat i les contraprestacions que es determinin per a les prestacions de serveis que aquests operadors realitzin al Principat d’Andorra.

2. L’atorgament de les llicències de classe C i C@ a través dels convenis esmentats només es fa amb els anomenats operadors històrics d’acord amb els procediments establerts en els mateixos convenis.

3. Els altres operadors que vulguin obtenir una llicència de classe C i C@ han de seguir el procediment establert en els articles següents.
Article 4. Forma d’atorgament de les llicències

1. Les persones jurídiques interessades a organitzar i explotar de forma presencial i/o en línia els serveis de jocs d’atzar pur de sorteig i presortejats, entre els quals les loteries i jocs mixtos d’atzar i habilitat d’apostes mútues esportives, hípiques o altres, que reuneixin els requisits establerts a l’article 11 del text refós de la Llei 37/2014, de l’11 de desembre, de regulació dels jocs d’atzar, han d’obtenir, amb la convocatòria prèvia de concurs públic, la llicència de classe C.

2. La convocatòria de concurs públic s’ha de dur a terme mitjançant resolució del Govern a proposta del CRAJ. Aquesta resolució s’ha de publicar al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.

3. Les condicions i els requisits que han de regir el concurs s’han d’establir en el plec de bases corresponent que, a proposta del CRAJ, sigui aprovat pel Govern.

4. Únicament pot obtenir la llicència de classe C@ l’operador que ja sigui titular d’una llicència de classe C, el qual ha d’instar la sol·licitud corresponent d’acord amb l’article 12 de la Llei.
Article 5. Presentació de la sol·licitud al concurs públic

Les societats mercantils que reuneixin tots els requisits establerts a l’article 11 de la Llei i que estiguin interessades en l’obtenció de les llicències de classe C i C@ poden prendre part en el concurs públic convocat a aquest efecte, presentant una sol·licitud davant del CRAJ. La sol·licitud ha de complir els requisits establerts a l’article 12 de la Llei i ha de recollir totes les precisions contingudes en el plec de bases corresponent.
Article 6. Tramitació i adjudicació del concurs públic

1. La tramitació queda desenvolupada en el plec de bases del concurs.

2. Durant la tramitació de l’expedient, la mesa de valoració pot dirigir-se als sol·licitants per demanar els aclariments i la informació complementària que estimi oportuns.

3. Transcorregut el termini de presentació de les ofertes respectives, la mesa de valoració ha d’emetre un informe previ a la proposta de resolució d’adjudicació sobre la sol·licitud presentada que resulti més idònia d’acord amb la documentació aportada i els criteris que s’han de valorar segons la convocatòria i el plec de bases del concurs.

4. La resolució del concurs, que pot en tot cas declarar-se desert, s’ha de publicar al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra i s’ha de notificar en forma a tots els concursants.
Article 7. Resolució d’atorgament de la llicència

1. La llicència es concedeix un cop adjudicat el concurs, presentada la sol·licitud de llicència de classe C i C@ davant del CRAJ i finalitzada la seva instrucció de conformitat amb l’article 79 de la Llei.

2. La resolució que atorga la llicència de classe C i C@ és dictada pel CRAJ i ha d’expressar com a mínim:

a) La raó social, la denominació i el número del registre on estigui inscrita la persona jurídica, així com el nom i els cognoms de la persona que figuri com a responsable de la persona jurídica.
b) La llicència que s’atorga i la seva durada, que ha d’indicar les dates d’inici i d’acabament de la seva validesa.
c) Les modalitats i les característiques de l’oferta dels jocs d’atzar autoritzats.
d) Les obligacions particulars imposades al sol·licitant, si escau.
e) Els distribuïdors i adreça dels locals previstos.


3. La llicència és la prevista a l’article 8 lletres d) i e) de la Llei, concedida pel CRAJ als operadors de la categoria 3, definits a l’article 5.c de la mateixa Llei.

4. La llicència té caràcter intransferible.

5. De qualsevol canvi en la distribució del capital social i del control de la societat se n’ha d’informar el CRAJ en els termes de l’article 10 de la Llei.

6. Si es refusa l’atorgament de la llicència o la seva renovació, a la resolució hi han de constar els motius d’aquesta decisió, que s’han de fonamentar en els que es preveuen a l’article 14 i concordants de la Llei, i en els establerts en el plec de bases.
Article 8. Garantia bancària

1. L’operador que hagi obtingut la llicència de classe C i C@ ha de presentar davant del CRAJ una garantia bancària, lliurada per una de les entitats financeres del Principat d’Andorra. L’import i les condicions de la garantia queden definits al plec de bases. L’operador ha de disposar d’aquest aval bancari i lliurar-lo abans de començar a operar en aplicació de les disposicions de l’article 13 de la Llei i amb la finalitat d’assegurar els objectius establerts a l’apartat 4 del mateix article. L’incompliment d’aquesta obligació determina la revocació immediata de la llicència atorgada.

2. En cas que es produeixi l’execució parcial o l’extinció o cancel·lació de la garantia, l’operador ha de reposar-la totalment en el termini màxim d’un mes. L’incompliment d’aquesta obligació en el termini establert dona lloc a la suspensió dels efectes de l’autorització a l’operador i a la incoació d’un expedient de cancel·lació d’autorització. La suspensió de la llicència es manté fins que s’hagi fet efectiva la reposició total de la garantia o fins que s’hagi resolt l’expedient de cancel·lació.
Article 9. Vigència i renovació de la llicència

1. La durada inicial de la llicència es determina en el plec de condicions del concurs públic, i en cap cas no pot superar els cinc anys.

2. La renovació de la llicència s’ha d’instar davant del CRAJ, respectant els formularis establerts i amb una antelació mínima d’un any abans de la data d’expiració de la llicència en curs. El regulador resol motivadament la renovació de l’autorització, la durada de la qual no pot superar el termini màxim de cinc anys, o bé la denegació.
Article 10. Extinció i renúncia de la llicència

1. L’extinció de la llicència és la pèrdua de l’eficàcia de la mateixa llicència, i es produeix per l’anul·lació d’aquesta llicència, per resolució judicial o administrativa, o per la suspensió temporal dels seus efectes, o per incompliment de les condicions a les quals estigui subordinat l’operador com a titular de la llicència, i de conformitat amb la llei, el plec de bases i les directrius marcats pel CRAJ, endemés de les disposades per aquest Reglament. La pèrdua de la llicència de classe C implica la pèrdua de la llicència C@.

2. La renúncia voluntària de la llicència s’ha de sol·licitar mitjançant el formulari corresponent davant del CRAJ amb una antelació mínima de sis mesos abans del venciment de la taxa de manteniment anual o de la seva renovació.

3. L’impagament de qualsevol de les taxes inherents a la llicència comporta la incoació del corresponent procediment sancionador.

4. Qualsevulla que sigui la causa d’extinció o renúncia de la llicència, no implica la devolució de l’import de la taxa corresponent.
Article 11. Modalitats de jocs d’atzar

Les modalitats de joc autoritzades, segons el sistema d’identificació i registre dels productes de joc, determinat pel Consell Regulador Andorrà del Joc, en el marc d’aquest Reglament són les següents:

a) Joc d’atzar pur de sorteig: joc basat exclusivament en la sort, pel qual es fa un sorteig posterior a l’adquisició d’un títol, d’un bitllet o d’una butlleta en què el posseïdor del títol, del bitllet o de la butlleta que coincideixi amb el resultat del sorteig és guanyador del premi prèviament establert.
Els jocs d’atzar pur de sorteig poden ser per preassignació o per elecció personal de nombres o de signes. En els d’elecció personal de nombres, el jugador selecciona i marca sobre un títol, un bitllet o una butlleta els números escollits dintre de les combinacions possibles.
b) Joc d’atzar pur presortejat: joc basat exclusivament en la sort, en què la combinació del títol, del bitllet o de la butlleta adquirit ha de coincidir amb el resultat d’un sorteig previ o que roman ocult als participants, o perquè en mostrar-se el resultat, aquest resultat determina el posseïdor com a guanyador. Els jocs d’atzar pur presortejats poden ser dispensats mitjançant butlleta o qualsevol altre mecanisme automatitzat.
c) Joc mixt d’atzar i d’habilitat: joc en què s’ofereix a un o a més jugadors un pacte pel qual arrisquen diners sobre alguna circumstància, esdeveniment, combinació o altres segons el qual el qui resulta que s’equivoca o no té encert perd els diners arriscats en benefici d’una o d’altres persones.


Als efectes d’aquest Reglament, els jocs mixtos d’atzar i d’habilitat es limiten exclusivament a apostes mútues esportives, hípiques o altres en línia que estiguin exclusivament vinculades a l’oferta de la pàgina corporativa de l’operador.
Article 12. Tipus de jocs autoritzats

1. Els tipus de jocs autoritzats a explotar i/o distribuir en el marc d’aquest Reglament són les loteries i les apostes esportives, hípiques o altres en línia, compreses en les modalitats de joc establertes reglamentàriament.

a) Loteria: s’entén per loteria l’activitat de joc d’atzar pur de sorteig o presortejat en què s’atorguen premis en metàl·lic en els casos en què el número o la combinació de números o de signes, expressats en el bitllet, la butlleta o el seu equivalent electrònic, coincideixen en tot o en part amb el determinat mitjançant un sorteig o esdeveniment celebrat en una data prèviament determinada o en un programa previ, en el cas de les instantànies o presortejades. La loteria s’ha de comercialitzar en bitllets, butlletes o qualsevol altra forma de participació, i el seu suport pot ser material, informàtic, telemàtic, telefònic o interactiu.
b) Apostes esportives: quan el fet incert consisteix en el resultat d’una competició esportiva legalment organitzada; apostes hípiques, quan el fet incert consisteix en el resultat d’una competició hípica legalment organitzada; altres apostes, quan el fet incert consisteix en el resultat d’una competició legalment organitzada diferent de les mencionades anteriorment.


2. No obstant el que s’estableix en el punt anterior, l’operador de categoria 3 es compromet a sol·licitar davant del CRAJ, mitjançant el formulari corresponent, el tipus de joc que pretengui comercialitzar derivat de les noves modalitats i productes de loteria, així com a informar el regulador de les evolucions substancials que puguin afectar el seu ventall de productes existents, abans de l’inici de la comercialització en territori andorrà.
Article 13. Tipus d’establiments de distribució i el seu funcionament

Els titulars d’una llicència de classe C i C@ poden disposar d’espais físics fixos, de forma exclusiva, principal i permanent. No obstant això, poden arribar a subscriure contractes amb titulars de llicències de classe G als efectes de comercialitzar els seus jocs d’atzar proposats d’acord amb les modalitats establertes per cada tipus de llicència.

Capítol tercerImage

Article 14Image

Sense contingut

Article 15Image

Sense contingut

Article 16Image

Sense contingut

Article 17Image

Sense contingut

Article 18Image

Sense contingut

Article 19Image

Sense contingut

Article 20Image

Sense contingut

Article 21Image

Sense contingut

Article 22Image

Sense contingut

Article 23Image

Sense contingut

Article 24Image

Sense contingut

Capítol quartImage

Article 25Image

Sense contingut

Article 26Image

Sense contingut

Article 27Image

Sense contingut

Article 28Image

Sense contingut

Article 29Image

Sense contingut

Article 30Image

Sense contingut

Article 31Image

Sense contingut

Article 32Image

Sense contingut

Capítol cinquèImage

Article 33Image

Sense contingut

Article 34Image

Sense contingut

Article 35Image

Sense contingut

Article 36Image

Sense contingut

Article 37Image

Sense contingut

Capítol sisè. Règim fiscal

Article 38. Impost

Els impostos aplicables als jocs d’atzar previstos en aquest Reglament i el procediment aplicable per determinar-los i, si escau, liquidar-los es regula pel que disposa el Reglament de gestió de l’impost sobre activitats de joc d’atzar.
Article 39. Taxa

Les taxes previstes a l’article 94 de la Llei meriten en el moment en què l’obligat tributari obté una resolució positiva per a l’atorgament o la renovació o per al manteniment d’una llicència.

Capítol setè. Règim sancionador

Article 40. Infraccions i procediment sancionador

L’incompliment de qualsevol de les disposicions, les obligacions o les prohibicions recollides en aquest Reglament es regeix pel que es disposa al títol VI de la Llei del Joc i per les disposicions que, amb caràcter general o complementari, siguin decretades o resultin aplicables.

Disposició transitòria

Aquest Reglament és aplicable el dia establert per la disposició final d’aquest Reglament. Tanmateix, per als operadors considerats històrics segons la disposició addicional tercera de la Llei, és aplicable a partir de la data en què subscriguin respectivament els preceptius convenis amb el Consell Regulador Andorrà del Joc i sempre de forma subsidiària a allò que no quedi previst en els convenis referits, ni els contradigui.

Disposició final

Aquest reglament entra en vigor l’endemà de ser publicat al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.


Cosa que es fa pública per a coneixement general.

Andorra la Vella, 16 de desembre del 2020

Xavier Espot Zamora
Cap de Govern



Portal Jurídic del Principat d’Andorra