Decret d’aprovació del Reglament de creació de la Direcció assistencial i la Direcció econòmica i de recursos generals del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS)
Índex
[Mostra/Amaga]Exposició de motius
El 23 de desembre de 1986 s’aprovava la Llei de creació del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS), que en virtut del que s’estableix al seu article 1, esdevenia l’entitat parapública a la que se li atribuïa la gestió i administració de tots els recursos públics –humans, materials i financers- dedicats a l’atenció sanitària.Per dur a terme les seves funcions el SAAS s’estructurava d’acord amb l’establert en l’article 4 de la mateixa llei, en diferents òrgans de direcció i de gestió formats pel seu Consell Directiu, la Direcció general i el Consell de Gestió i tres unitats organitzatives bàsiques, el Centre Hospitalari Andorrà (CHA), el Servei d’Atenció Primària i la Inspecció Sanitària.
D’altra banda, amb el transcurs del temps i en virtut de que s’estableix a l’article 2.4 de la mateixa llei, el SAAS ha anat assumint altres funcions que li han estat delegades expressament pel Govern, entre les quals en destaca la gestió i administració del centre sociosanitari El Cedre.
Així doncs, des de la seva creació han estat diversos els reglaments i altres normes de funcionament intern que s’han aprovat en relació al desenvolupament de les funcions que se li atribuïen al SAAS i en els què s’han regulat, entre molts altres aspectes, la progressiva creació de diversos càrrecs i figures de comandament amb responsabilitat, ja sigui tant en l’àmbit assistencial, com també en l’àmbit de la gestió dels recursos econòmics i financers i altres processos de suport no assistencial de les diferents unitats organitzatives i els respectius serveis que avui conformen el SAAS.
Aquest desplegament reglamentari ha comportat també la creació de diversos càrrecs directius per cadascuna de les unitats organitzatives, creant estructures que al llarg del temps han tendit malauradament a la dispersió, que han fet que el SAAS, en tant que institució única, actualment tingui un model de funcionament completament heterogeni amb models i pautes de gestió sovint extremadament distants i diferents.
Aquesta realitat comporta la necessitat de crear una nova estructura directiva institucional que recollint els principis ja establerts en la mateixa llei de creació del SAAS i en particular a l’establert en els apartats a) i b) del seu article 3 promogui una organització basada en la simplificació, la racionalització, l’eficàcia i la coordinació dels seus recursos a fi de poder realment promoure una actuació basada en criteris de planificació i avaluació continuada que han de permetre un desenvolupament homogeni dels seus serveis dedicats a la prestació de serveis sanitaris i sociosanitaris.
D’altra banda aquesta reestructuració directiva es duu a terme dins el marc de les accions previstes en el marc del desplegament de la reforma del sistema de salut i protecció social que es troba en curs, en tant que actuació dirigida a iniciar el redimensionament del SAAS a fi de que aquest, en tant que gestor del proveïment de serveis assistencials sanitaris i sociosanitaris públics, pugui iniciar un procés de transició perquè les seves estructures s’adaptin al nou model assistencial d’atenció sanitària i social, que té com a objectiu principal, millorar la coordinació entre els diferents nivells que conformen el conjunt de la xarxa assistencial, potenciant l’atenció de proximitat i per tant l’atenció primària, com a eix principal d’accés al sistema.
En aquest context, el present reglament té com a finalitat crear una estructura directiva de l’àrea assistencial i dels òrgans de gestió econòmica i altres recursos de suport no assistencial i de serveis generals del SAAS, que doni una cobertura homogènia, coordinada i transversal a totes les seves unitats organitzatives.
A proposta del Ministeri de Salut i Benestar i previ acord del Consell Directiu del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària de 21 d’agost del 2014, el Govern, en la seva sessió de 27 d’agost del 2014,
Decreta
Article únic
Aprovar el Reglament de creació de la Direcció assistencial i de la Direcció econòmica i de recursos generals del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS), que entra en vigor l’endemà de la seva publicació al Butlletí Oficial el Principat d’Andorra.
Reglament de creació de la Direcció assistencial i la Direcció econòmica i de recursos generals del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS)
Article 1
Definicions
Pel que respecta a l’adequada aplicació d’aquest reglament, s’estableixen les definicions següents:1. Àmbit assistencial: el que correspon a les actuacions en el què es realitzen processos i activitats d’assistència a les necessitats de salut de les persones, ja sigui de forma directa o a través de l’aplicació de les tecnologies, tècniques i productes biomèdics en les seves diferents especialitats.
2. Àmbit de suport no assistencial: el que correspon a les actuacions en el que es realitzen tasques de processos de gestió i de suport diversos que són essencials per la bon funcionament dels processos assistencials.
Article 2
Funció i estructura de la Direcció assistencial del SAAS
1. Li correspon a la Direcció assistencial assistir a la Direcció general en tot allò que aquesta li pugui encomanar en relació a l’activitat assistencial del SAAS, fent-se especialment càrrec de l’organització de les funcions i dels recursos que configuren l’àrea assistencial de totes les unitats organitzatives del SAAS, sense perjudici de les funcions pròpies dels càrrecs de comandament que els reglaments de desplegament de cadascuna d’aquestes unitats organitzatives puguin preveure.2. La Direcció assistencial del SAAS, per ordre jeràrquic, s’estructura per mitjà de les figures d’un director assistencial i un sotsdirector assistencial.
3. Aquesta estructura directiva, amb les funcions que en aquest reglament s’atribueixen a cadascun dels nivells jeràrquics respectius, unifica i engloba els quadres directius assistencials de les diferents unitats organitzatives que conformen el SAAS d’acord amb l’establert a l’article 4 de la Llei de creació del SAAS abans esmentada.
Article 3
Funció i estructura de la Direcció econòmica i de recursos generals del SAAS
1. Li correspon a la Direcció econòmica i de recursos generals assistir a la Direcció general en tot allò que aquesta li pugui encomanar en relació a les activitats de suport no assistencial del SAAS, fent-se especialment càrrec dels processos de gestió econòmica i financera, de gestió de recursos humans, dels processos d’atenció a l’usuari, dels sistemes d’informació, de les compres i altres serveis generals de suport de totes les unitats organitzatives del SAAS.2. La Direcció econòmica i de recursos generals del SAAS, per ordre jeràrquic, s’estructura per mitjà de la figura d’un director econòmic i de recursos generals i dels caps d’àrea i cap de secció d’acord amb l’estructura organitzativa següent:
a) Àrea financera i de comptabilitat
b) Àrea de recursos humans
c) Àrea d’atenció a l’usuari
d) Àrea de sistemes d’informació
e) Secció de compres i logística
f) Secció de manteniment i altres serveis generals
3. Aquesta estructura directiva, amb les funcions que en aquest reglament s’atribueixen a cadascun dels seus nivells jeràrquics, unifica els quadres directius i comandaments dels diferents processos de suport no assistencial de les diferents unitats organitzatives que conformen el SAAS d’acord amb l’establert a l’article 4 de la mateixa Llei de creació del SAAS.
Article 4
Nomenaments de la Direcció assistencial i la Direcció econòmica i de recursos generals del SAAS
1. Els membres que configuren els diferents càrrecs directius i de comandament de la Direcció assistencial i la Direcció econòmica i de recursos generals són nomenats pel Consell Directiu del SAAS a proposta del director general del SAAS previ procés de selecció.2. En el marc d’aquest procés selecció s’han de valorar les capacitats, experiència i trajectòria professional dels candidats que hi postulin.
3. El seu nomenament té una durada inicial de 5 anys, podent ser renovats en el seu càrrec per a períodes successius de 5 anys prèvia avaluació dels resultats assolits al llarg del període precedent i altres requisits que es puguin fixar.
4. Una vegada nomenats, el seu àmbit de responsabilitat és determinat pels òrgans jeràrquics superiors corresponents, i inclouen, de forma general, les responsabilitats següents:
a) Aplicar els objectius i orientacions establerts en els plans estratègics institucionals.
b) Dissenyar i garantir l’aplicació dels protocols i procediments homogenis d’actuació.
c) Establir mecanismes de coordinació i col·laboració amb la resta d’estaments i serveis de les diferents unitats organitzatives que conformen el SAAS.
d) Gestionar adequadament i de forma eficient els recursos -humans i materials- assignats.
Article 5
Consell de Gestió del SAAS
El director general, conjuntament amb el director assistencial i el director econòmic i de recursos generals conformen el Consell de gestió del SAAS, d’acord amb el què disposa l’article 6.4 de la seva llei de creació, podent-se fer assistir durant les seves sessions per la resta de responsables directius i comandaments que formen part de les respectives estructures i serveis que en depenen jeràrquicament o fins i tot d’aquell personal tècnic o de suport que es puguin estimar oportú i necessari en cada moment, d’acord amb les temàtiques que s’hagin de tractar, sense perjudici del que es pugui preveure en el seu reglament intern de funcionament.Article 6
Funcions de la Direcció assistencial del SAAS
1. En relació a totes les unitats organitzatives del SAAS, i dintre de l’àmbit assistencial i conforme a les directrius dels òrgans de rang superior, el director assistencial té les funcions següents:a) Assistir a la Direcció general en la vessant assistencial de totes les funcions d’aquesta;
b) Assumir aquelles tasques que, en funció de la naturalesa del seu càrrec li puguin ser delegades per la Direcció General;
c) En absència de la Direcció General, assumir la responsabilitat de les funcions de la mateixa;
d) Cursar les directrius als altres quadres de comandament de les unitats organitzatives del SAAS que dintre de l’àmbit assistencial s’acordin pel Consell de Gestió o per la Direcció General del SAAS, amb la finalitat de garantir un desenvolupament i execució dels processos assistencials de forma íntegra, homogènia i coordinada;
e) Dirigir el procés d’elaboració i implantació del pla de gestió de l’àrea assistencial de les unitats organitzatives del SAAS;
f) Organitzar la continuïtat assistencial;
g) Suplir als càrrecs de comandament de les unitats organitzatives quan aquestes estiguin vacants;
h) Dirigir el procés d’elaboració dels protocols assistencials de les diferents unitats organitzatives del SAAS;
i) Dirigir el procés d’elaboració i implantació del pla de qualitat;
j) Dirigir les comissions assessores assistencials del SAAS;
k) Orientar i validar les activitats d’investigació i docència de les diferents unitats organitzatives del SAAS;
l) Determinar el contingut que han de tractar les Comissions Assessores assistencials i els seus components.
m) Presidir els comitès, i participar, dels processos de selecció del personal de l’àrea assistencial;
2. Li correspon al sotsdirector assistencial la funció d’assistir al director assistencial en totes les funcions del punt 1 abans assenyalat i suplir-lo en cas d’absència.
Article 7
Funcions de la Direcció econòmica i de recursos generals
1. En relació a totes les unitats organitzatives del SAAS, i dintre de l’àmbit dels processos de suport no assistencial i conforme a les directrius dels òrgans de rang superior del SAAS, el director econòmic i de recursos generals té les funcions següents:a) Assistir a la Direcció general en la vessant dels processos de suport no assistencial de totes les funcions d’aquesta;
b) Assumir aquelles tasques que, en funció de la naturalesa del seu càrrec li puguin ser delegades per la Direcció General;
c) En absència de la Direcció General, assumir la responsabilitat de les funcions de la mateixa;
d) Cursar les directrius als altres quadres de comandament de les unitats organitzatives del SAAS que dintre de l’àmbit de suport no assistencial s’acordin pel Consell de Gestió o per la Direcció General del SAAS, amb la finalitat de garantir un desenvolupament i execució dels processos de forma íntegra, homogènia i coordinada;
e) Dirigir el procés de l’elaboració i execució pressupostària i control financer de totes les unitats organitzatives del SAAS d’acord amb les indicacions de la Direcció general i les orientacions i directrius que es puguin acordar en aquesta matèria pel Consell Directiu;
f) Dirigir el procés d’elaboració i implantació del pla de gestió dels conjunt dels processos de suport no assistencial de les unitats organitzatives del SAAS;
g) Organitzar la continuïtat del suport no assistencial;
h) Suplir als càrrecs de comandament de les àrees i seccions que conformen la Direcció econòmica i de recursos generals quan aquestes estiguin vacants;
i) Dirigir el procés d’elaboració dels protocols i procediments de suport no assistencial de les diferents unitats organitzatives del SAAS;
j) Dirigir les comissions i grups de treball assessors dels processos i procediments de suport no assistencials del SAAS que es puguin crear;
k) Orientar i validar les activitats de perfeccionament i formació del conjunt de recursos humans que formen part integrant de la plantilla destinada als processos de suport no assistencial;
l) Presidir els comitès, i participar, dels processos de selecció del personal adscrit a prestar funcions de suport no assistencial;
2. Els hi correspon als caps d’àrea i caps de secció de la Direcció econòmica i de recursos generals, la funció d’assistir al director econòmic i de recursos generals en totes les funcions del punt 1 abans assenyalat, d’acord amb els seus respectius àmbits d’actuació.
Disposició derogatòria
A l’entrada en vigor del present Reglament queden derogats els articles 5, 8 i 9 del Reglament d’estructura i funcionament del centre socio-sanitari El Cedre, de 6 de maig del 2009.Disposició addicional
En tant que centre adscrit al SAAS, la representació legal del centre sociosanitari El Cedre l’ostenta la Direcció general del SAAS.Cosa que es fa pública per a coneixement general.
Andorra la Vella, 27 d’agost del 2014
P.D. Jordi Cinca Mateos
Ministre de Finances i Funció Pública
Inclou modificacions de:
- No hi ha resultats per a la cerca.
- No hi ha resultats per a la cerca.